Архивът на НАП е непокътнат, твърди проф. Михаил Константинов

OFFNews 19 юли 2019 в 08:59 9665 8

„Проникнато е в един от сървърите на НАП, където е имало най-различни работни файлове на служители. Това не е архив. Архивът е структурирана информация, която се съхранява по определен начин, има определен достъп. В архива не е прониквано. Ние отговаряме за архива... Базата данни, за която отговаряме, е непокътната." Това заяви председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов тази сутрин пред bTV.

Според него хакерът е проникнал и дал достъп до "работни, хаотично организирани файлове". "Това е все едно някой да влезе във Вашия компютър - всичко, което сте писали през последните 10-15 години върху диска, може да бъде прочетено. Това е станало. Това не са работни, действащи файлове на НАП. Те носят името "Гошо", "Пешо", "Тошо" и така нататък. Това са... служителите, които са работили там, са си правили файлове" - каза професорът.

Извършителят

Той е убеден, че хакерът е именно 20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив. Според него "това е почти безспорно",  "той най-вероятно ще си признае и ще мине на минимума”.

Професорът не подкрепи твърдението си с доказателства. "Подробности не мога да Ви кажа. Ако искате, да се хванем на бас".

Кристиян е бил част от екипите, които се занимават с киберсигурността на държавата. "Затова ме учудва, че така се е получило", посочи професорът и даде своята версия: "Когато човек стане надменен и мисли, че всичко знае, се издънва. Да не говорим за конкретния човек. Когато хора от този тип действат, те го правят от желанието да покажат колко са добри и гениални и правят елементарни грешки".

Според него защитниците му не казват истината: "Ако бях адвокат, щях да говоря абсолютно същите работи. Адвокатите са длъжни да говорят понякога неверни неща в защита на своите клиенти".

Проф. Константинов заяви още, че са иззети компютърни конфигурации, "които съдържат категорични доказателства за това, според хората, които разследват".

Професорът е категоричен, че "прокуратурата е съвсем права, че тук няма никаква чувствителна информация. Прокуратурата е преценила, че това не е критична информация и е свалила степента на обвинение. Това не означава невинност".

Сигурността на системите

И все пак проблемите със сигурността на системите са очевидни и професорът не ги подмина.

"Системата на единните граждански номера (ЕГН), за съжаление, е отдавна пробита. Само преди 10 години всички номера висяха по стените преди избори, не помните ли? Така че към ден днешен на всеки му се знае ЕГН-то" - каза той и допълни, че "това категорично не би трябвало да е така".

"От една страна, имаме пробив. Има слабост в системата, която е допуснала този „сравнително левашки пробив”. Дали са правени тестове трябва да питате колегите от НАП, които поддържат тези системи. Възможно е да не са правени скорошни тестове. Тривиално е да Ви кажа, че всяка система може да се пробие. Въпросът е да не се пробива левашки. Тази е пробита сравнително елементарно".

Самият той също открил изтекли данни за себе си, но не пожела да разкрие какви са те с думите, че е „нищо особено”.

"Течът показва, че системите в България са слабо защитени често, както, впрочем, всички системи по света. Съвсем наскоро проникнаха в архива на ЦРУ. Сноудън какво направи? Уикилийкс какво е? Говорим за НАПleaks, а терминът дойде от пробива в ЦРУ. Най-съкровените тайни на американската държава бяха дадени на целия свят да ги чете. И нашият случай е неприятен, но е несравним с удара по националната сигурност на Щатите, който им нанесе също един служител техен", заключи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

19.07 2019 в 17:42

Нито оневиняващите онова хипстърче, снизхождат до доказателства. Освен класическото "това не може да е, понеже не може да го бъде!".
Че борисов разврати народа и унищожи професионализмът навсякъде, е един въпрос. А какво е станало със сървърите на НАП, и кой се изсра във вентилатора - очевидно друг. И съвсем частен. Което, освен всичко друго, значи че се нуждае от истински доказателства, а не от политически и морални клетви.

4821

7

Марто

19.07 2019 в 17:19

Професорът не подкрепи твърдението си с доказателства. "Подробности не мога да Ви кажа. Ако искате, да се хванем на бас".

Илия Попов, виждайки аргумен в това интервю, доказваме, че интелектуалното ни ниво е по-ниско от на крепостен селянин.
“Аргументи” от рода на “светна като коледна елха” може да има само с ГЕРБ.
Ще обърнете палачинката и демократи, и социалисти, и националисти...само не знам, как ще си откупим държавата от Доган...

6005

6

Богомил

19.07 2019 в 14:40

Така беше, списъците на избирателите и техните ЕГН-та висяха по стените! А за да бъдат разпечани списъците те са били в компютрите, които тогава едва ли са били сериозно защитени, пък и защо, щом информацията се изнася на показ. Това с ЕГН-нетата не е днешен проблем. Като цяло дигитализацията на обществото ни е все още в начален стадий и далеч не е завършена и съвършена.

12139

5

iliyapopov

19.07 2019 в 14:23

Професорът е убедителен както винаги. И арументиран за разлика от форумците дето плюят ей тъй по инерция, защото им е криво! Ще видим след един месец кой е прав!

17439

4

мнение от IP

19.07 2019 в 11:41

По какво ще познаете че сте в България? По това, че този човек е на телевизора, в место да си е подал оставката. Интересно ми е Пешо и Гошо от НАП как боравят с пет милиона ЕГН-та Много работят тия хора. А за мнението за Кристиян да не говорим- това момче е известно отдавна и отдавна предупреждава за слабости в държавните системи, така че професорът да си запази тъпите анализи за него. И накрая що пък да не треснем на драгия зрител и нещо за САЩ и ЦРУ, за да не гледа в нашата кочина

3910

3

Georgi Gracata

19.07 2019 в 10:15

Вярно е че математиката единствено дава възможност сам да се водиш за носа но тука се намесват и парите,които определят съзнанието. Алчността е бедност за продажници.

3811

2

Toni2019

19.07 2019 в 09:45

Брей имало най-различни работи файлове на служители. Ама как си ни лъжат само омаловажавайки проблема чрез добре подбрани думички. И какво няколко милиона служители ли са?

Абе спрете да ни облъчвате с тия лъжци бе! Пишете къде са инвестирани милиардите, че така свободно изтичат данни и защо няма оставки. Пишете защо не се коментира че службите създават фалшиви улики за невинни хора

4821

1

Марто

19.07 2019 в 09:16

Михаил Константинов, не ви отива на годините това угодничество. Ясно е, че сте малка душица, но малкото време, което ви остава, може да използвате по-съвестно,нали?
Сега фактите:
Личните данни на над 5 милиона българи са изтекли от системата на НАП.
Отговорността ще си я понесете! И за безхаберието си, и за лъжите си, и за това, че предадохте нашата Родина!