Али Безсмъртния, убиецът наркодилър, когото Христос спаси

OFFNews 10 април 2016 в 11:13 8832 2

Снимка bTV

Али Безсмъртния.

Как един иранец, съден за убийство, отвличане, въоръжен грабеж и продажба на наркотици откри християнската вяра в българския затвор и се спаси - за това разказва биографичната книга на Александър Урумов, "Али Безсмъртния", съобщи bTV.

Главният герой в романа е иранецът Али Дини. Историята на житейския му път не е лека или приятна, тя поема в лоша посока, когато той е на 16 години, по време на войната между Иран и Ирак. Али изоставя ученето и влиза в армията, откъдето е изпратен направо на фронта.

По време на боевете младежът неведнъж се разминава на косъм от смъртта, докато негови приятели умират в ръцете му. Това му спечелва прозвището Безсмъртния. Самият той споделя, че идва от религиозно семейство, но ужасите на войната го принуждават да се усъмни, че Бог може да е толкова жесток.

Това го кара да напусне армията и да се прибере в Техеран, където заради липсата си на образование е изправен пред избора да работи нещо нископлатено или нещо с добри доходи, но незаконно. В крайна сметка той избира да продава наркотици, което му докарва добър стандарт на живот.

Късметът му изневерява, когато по време на сбиване Али наръгва с нож своя опонент и го убива.

„В исляма, когато ти си убил някой, законът казва зъб за зъб, очи за очи, убил си, тогава ще умреш и се казва „касаз” - това е законът”, разказва той.

Смъртната заплаха го кара да избяга заедно със съучастника му в убийството в Турция, където продължават да продават наркотици, след което идва в България в началото на 90-те.

Бизнесът с наркотици у нас потръгвал и той си намерил добра работа, но влиза няколко пъти в затвора, където обаче също продава дрога. След като излиза на свобода съдбата отново го препъва и той убива свой колега дилър, който му вади оръжие по време на сделка.

„Аз тогава си мислех, че съм много голям тарикат, куршум не ме лови, никога няма да забравя, куршумът мина до главата, през косата ми даже, и човекът и той умря, почина, и там се объркаха нещата вече, и там в дъното на ада, където бях, аз слезнах още по-надолу”, казва Али.

След още 5 години, прекарани зад решетките, той отново е на улицата, отново продавайки дрога. Веднъж кара толкова надрусан и пиян, че при зверска катастрофа си губи крака. Междувременно се запознава и жена, с която заживяват заедно и им се ражда момченце. То е едва на 6 месеца, когато залавят Али за пореден път, но с ново обвинение - отвличане.

„Последният път, в който ме хванаха, беше най-хубавият арест, който имах, защото там наистина намерих спасението си. Аз съм лежал в затвора и много добре знам как трябва да убивам времето и с влизането ми си организирах деня: спим до 10, ставаме, празни приказки говорим после, обяд, малко почивка, тренировка и после карти играем, сантасе нещо, това-онова, но все едно, празно време”, казва Али.

Тогава той пита своя съкилийник, който също е от Иран, дали може да му даде да почете нещо. Другият мъж му дава библията, която Безсмъртния започва да чете с насмешка.

Докато не стига до деянията на Апостолите, тогава нещо в него се променя. Разбира, че и най-грешният, ако се покае, за него има спасение, нещо, което липсва в корана. И така Али решава да се покае и да повярва, в затвора той претърпява водно кръщение и става християнин.

„Всеки един човек на света търси любовта, търси сигурност в живота си и сигурност не означава, че някой иска да те убие и ти да се спасиш, не. Сутрин, когато ставаш, да знаеш, че можеш да купиш памперс, наема можеш да платиш, семейството да гледаш - сигурност и ценност - да си ценен, аз видях че тази книга всичко ми дава”, споделя той.

В момента иранецът вече не ползва наркотици и е вън от затвора, като проповядва заедно с пастор Иводор, който го покръстил.

„Синът ми е едно от най-сладките и най-хубавите неща, които имам, когато той беше едно парче месо, мен ме хванаха и бях в затвора за отвличане, той порасна без мен и когато излезнах от затвора, беше някъде на 6. Но благодаря на Бога наистина, че отговаря на молитвите и сега имаме много добри взаимоотношения, виждаме се”, казва Али.

Сега Али Безсмъртния мечтае да помага на хората да станат по-добри и да започнат нов живот като него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!