Половината от българите не искат да имат колега или съсед бежанец

OFFNews 07 април 2016 в 19:25 3180 5

Снимка sxc.hu

Според 60 процента от участвалите в национално представително проучване бежанците представляват заплаха за националната сигурност на България, 15,2 процента са на обратното мнение, а 24,8 процента не могат да преценят.

Това показват данни от проучване за обществените нагласи спрямо бежанците у нас на агенция "Сова Харис" по поръчка на Института за икономика и международни отношения и фондацията "Фридрих Еберт". В изследването са участвали 1000 респонденти.

50,9 процента отговарят, че за тях не е приемливо да имат колега или съсед бежанец, 22,6 процента - че е приемливо, а 26,5 процента не могат да преценят.

46,5 процента от респондентите са на мнение, че ЕС не трябва да помага на бежанците, търсещи убежище на територията му, 28 процента отговарят, че трябва да им се помага, а 25,5 процента не могат да преценят.

Тези, които смятат, че:

не е необходимо ЕС да помага на бежанците, защото сред тях има терористи, са 18,8 процента;

България е зле икономически и не може да се грижи за собственото си население (16,7 процента);

те са опасни (9,1 процента);

заплаха са за икономиката на ЕС и за социалната система (6,9 процента);

трябва да се връщат там, откъдето са (6,7 процента);

те са с друг манталитет и религия и не могат да се интегрират (5 процента);

твърде много бежанци вече са приети (4,3 процента);

има опасност от ислямизиране на Европа (3,9 процента);

Според 57 процента от участвалите в проучването решението на проблема с бежанците трябва да е общо за всички страни в ЕС.

22,4 процента смятат, че всяка страна трябва да се справя сама, а 20,6 процента не могат да преценят.

53,6 процента смятат, че България не трябва солидарно да приеме решението на ЕС и да приеме полагащата й се квота от бежанци, 23,4 процента са на обратното мнение, а 23 процента не могат да преценят.

82,1 процента от респондентите са на мнение, че трябва да се изгради система, чрез която да се прави подбор извън границите на ЕС, за да се получава разрешение по определен ред за прием на бежанци, 2,8 процента заявяват, че всеки бежанец, който е потърсил убежище, трябва да бъде приет, а 15,1 процента не могат да преценят.

Сред факторите, препятстващи интеграцията на бежанците, 49,3 процента от участвалите в проучването посочват, че държавата ни е толкова немощна, че не може да осигури условия за интеграция, 38,5 процента посочват, че бежанците имат различна култура и религия и не могат да се интегрират в нашите условия, а 1,2 процента не могат да преценят.

78,3 процента смятат, че бежанците ще бъдат в тежест на икономиката ни, 3,2 процента - че ще помогнат за развитието й, а 18,5 процента не могат да преценят.

На въпрос дали бежанците представляват заплаха за тях:

47 процента отговарят отрицателно и не се страхуват от бежанците;

34,1 процента смятат, че бежанците са заплаха, защото се страхуват от хората с различна религия;

други 23,6 процента също смятат, че са заплаха, защото се страхуват от хората от друг етнос;

4,6 процента заявяват, че са заплаха, защото мразят чужденците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!