Кога иранката е най-красива: 100 години в минута и половина (видео)

OFFNews Последна промяна на 27 февруари 2015 в 18:10 32131 5

От къдравата коса и грима през 40-е до фереджетата от 80-е - как се е изменил външният вид на жените в Иран през последните години.

"100 години красота" е видеоклип на Cut Video, публикуван в Youtube. В него гримьори преобразяват американския модел от ирански произход Сабрина Сарай, минавайки през различните идеали за красота през годините в азиатската държава.

В клипа се вижда как иранската история и политическите решения сериозно са повлияли на външния вид на жените в мюсюлманската страна. Основната промяна е през 80-е, когато първоначално премахнатото фередже през 30-е, петдесет години по-късно е отново наложено.

Преобразена като иранка от 70-е, Сабрина е предизвикателна с тежък грим и дълга къдрава коса. Тогава иранките са се разхождали с къси поли по улиците на Техеран.

Преобразяването на модела като иранка от 80-е обаче до голяма степен напомня на консервативната визия около 1910 година. Ислямската революция все по-директно се опитва да прикрие чара на иранската жена.

Около 2000 година видът на жените в страната е повлиян от Зелената революция в Иран и борбата на нежния пол за повече човешки и граждански права.

В последния вид на Сабрина (наши дни) тя е с дълга коса, достигаща до раменете, но старателно покрита с червено фередже. Гримът й не е прекален, а визията представя днешната иранска жена като по-скоро уверена и с достатъчно голямо самочувствие.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.02 2015 в 23:21

Донесох си два разкошни килима, но след толкова години ще загубя битката с молците.

На въпроса ти - 5 години дипломатическа мисия.

27.02 2015 в 22:28

@ един друг


Ти да не си ходил за килими по оня край? Както описваш маршрута...Браво!

27.02 2015 в 19:45

В тукашния форум съм го чел... Или май съм надал ухо на разговор в трамвая. Вече не помня.

Леко да те светна, че има широк свят отвъд ваше село, а Иран даже не е в това число - щото ей го къде е. Ако си с кола, минаваш Турция, до границата е Табриз и от там газ до Техеран. Ако пък ти се хвърчи, самолета за Дубай и после кеф ти полет до Техеран, кеф ти до Бандар Абас, от където най-добре с кола през Шираз и Исфахан, щото по пътя има много за гледане, хеле пък ако знаеш къде да се отбиеш за Персеполис и после за старите зароастрийски земи.

Това е от гледна точка на обикаляне. От гледна точка на живот, представа си нямаш как я карат зад високите огради. Обаче за да стане тази работа, освен всичко останало е добре и да говориш езика, щото само с английски изобщо не е същото.

27.02 2015 в 19:06

Туй къде го чете?

27.02 2015 в 18:34

Оф, персийките са големи красавици като цяло.

Във висшето общество не си уреждат браковете за запазване на богатството, а мъжете си избират каквото им е на душата, та там са егати манекенките и ревютата.

Най-големият цирк е при семейните гостувания през почивните дни в именията в провинцията. Там не е прието да има прислуга, освен градинар и след вечеря мъжете колективно запрятат ръкави и започва голямото миене на тенджерити, в които преди това те самите са готвили и на чинии, а през това време жените го удрят на чай и клюки или разходки в градината.