Президентът призова за широка коалиция и разграждане на модела "КТБ"

OFFNews 27 октомври 2014 в 14:34 2782 0

Държавният глава Росен Плевнелиев призова за широка коалиция за съставяне на ново правителство и разграждане на модела "КТБ".

"Да покажем, че България е узряла за принципни коалиции. Коалиционната култура е неизменна част от всяка демокрация. Вместо силните хора да изберем силните институции", каза Плевнелиев пред депутатите от 43 Народно събрание, след като положиха клетва. Президентът посочи, че осемте партии в парламента са показали нагласите на избирателите и поставената задача на политиците - да потърсят общото помежду си.

"Сигурен съм, че вече усещате отговоронстта, с която е натоварено народното доверие", каза той. Държавният глава каза, че реформите, които трябва да бъдат направени изискват стабилни институции. "България няма нужда от месии, които еднолично решават кое е правилно и кое не. Народът си каза тежката дува като гласува, сега политиците са на ход. Без значение дали харесваме или не резултатите от тези избори, да ги разчетем правилно", каза президентът.

Той припомни, че нестабилнността в политическата система и институциите не се отразява добре на страната - дълговете и дефицитите растат, инвестициите са на незадоволителни нива. И допълни: 

Без значение дали харесваме или не резултатите от тези избори, ние сме длъжни да ги разчетем правилно и да намерим решенията, които народът очаква от нас. Българските граждани искат работеща държава, която гарантира справедливост, социална защита и спазването на правилата от всички. Последните години показаха, че агресивното преследване на лични или тясно партийни интереси, са част от грешките на младата демокрация, но те са обречени на неуспех.

"Приветствам новия подход, който политическите сили демонстрираха преди конструирането на 43 Народно събрание – на диаог, принципни споразумения и програма за действие. Това води до доверие и стабилност. Дано не бъде загърбен този подход, а да има широка политическа подкрепа за реформа – това е желанието на българските граждани", каза още президентът пред депутатите. 

Той призова новите народни избраннице да заменят "балканския с европейски подход". "Не раздаване на постове или власт на всяка цена, а какво смислено има за вършене в държавата и кой е компетентен да го свърши".

Вече не вярваме на революции, на месии и на популисти – това е добре. Вместо силните хора, нека изберем силните институции, нека заложим на модерния патриотизъм, който ни учи да обичаме Родината си и да се посветим на народа си. Нека се разграничим от криворазбрания национализъм, сеещ омраза към различния, която води до изолация и бедност. Обществото има нужда от отговорни и компетентни лидери в икономиката, в държавата и в политиката. Нека им дадем път. Да гледаме напред в 21-и век, а не назад към наследството и зависимостите на комунистическия режим, допълни държавният глава.

Плевнелиев посочи още, че списъкът с неотложните задачи е дълъг на новото Народно събрание е дълъг и сред тях са  актуализацията на бюджета и кризата в КТБ. „Случаят "КТБ" повдига много въпроси за начина, по който работят българските регулатори. Истината не трябва да бъде превърната в средство за натиск. Наяве трябва да излезе целия модел "КТБ", трябва моделът "КТБ" да бъде разграден”, допълни още Росен Плевнелиев.

Президентът обясни, че КТБ повдига много въпроси, за начина, по който работят институциите - регулатори, финансовото разузнаване, специалните служби, правораздавателните органи. "Вече посочих, че ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на България ще продължи за много години напред. Истината не трябва да бъде потулена, търгувана или удобно превърната в средство за натиск. Това ще бъде стратегическа грешка за държавата и политиците, която няма да бъде простена от нашите деца. Наяве трябва да излезе целият модел КТБ – модел на контрол върху държавни пари, обществени поръчки, медии, политици и институции. Моделът КТБ трябва да бъде разграден, а не възпроизведен отново", каза още държавният глава.

Единният надзорен механизъм, като първи стълб на европейския банков съюз, вече е факт. Нашето място също е там, като припомням, че вече постигнахме пълен консенсус за това. Сега е необходимо да извървим и процедурата за членство по един достоен начин.

Президентът каза, че широката подкрепа за важни национални политики ще върне доверието на българите към институциите и към политиката. Сред тези политики са продължаване на реформите в съдебната система, енергетиката, образованието, здравеопазването, пенсионното осигуряване, сектор сигурност, начинът по който се структурират и работят регулаторите, електронното управление, модерната инфраструктура, енергийната ефективност и диверсификация.

В речта си пред 42-рото Народно събрание, призовах народните представители да приемат Декларация за приоритетите на Парламента. Вместо това, бе заложено на деструктивен подход, който задълбочи кризата, а страната загуби ценно време. Вече виждаме ясно, колко е вредно за държавата, когато политическите борби се превърнат в личностни битки на всяка цена, припомни Плевнелиев. 

Президентът обясни, че само инвестициите могат да създадат работни места и доходи. Той посочи секторът на информационните технологии, в който са разкрити 30 хил. добре платени работни места за младите българи в последните 10 години. В същото време в енергетиката картината е друга - в сектора страната губи по един милиард лева на година.

Това са две различни Българии! Нека отпушим добрата България, а лошото поправим. Нека стартираме национална програма за енергийна ефективност, либерализация и диверсификация – от това ще спечелят милиони българи. Нека продължим честния дебат за българската енергетика в енергийния борд – безспорно една добра идея на служебното правителство. Да ускорим изпълнението на големите инфраструктурни проекти. Смислените инвестиции са тези в образование, конкурентоспособност, производителност и заетост, модерна инфраструктура, енергийна ефективност за всички.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!