Българи от чужбина към Близнашки: Назначихте Ива Йорданова непрозрачно, като й приписахте чужди заслуги

OFFNews 21 октомври 2014 в 12:03 15325 20

Българи, живеещи в чужбина изразиха възмущението си от непрозрачното назначение на приятелката на Божидар Лукарски Ива Йорданова за зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина чрез писмо, изпратено до служебния министър-председател проф. Георги Близнашки, вицепремиерът Илияна Цанова, ДАБГ и до самата Йорданова.

Копие на писмото е изпратено до президента Росен Плевнелиев, омбудсмана Константин Пенчев и медии, включително OFFNews.

"Пребивавайки в чужбина, неминуемо правим паралел между начина, по който се извършват назначенията в държавната администрация в много напреднали страни. Публичните институции в успелите държави имат строго регламентирани процеси на подбор и прозрачност. Тези процедури гарантират, че избраният кандидат притежава нужните качества и умения за заемането на обществена позиция.

В тази връзка ни направи впечатление непрозрачният начин, по който беше лансирана кандидатурата на Ива Йорданова. Това подкопава доверието в институцията и поставя въпроси относно процедурата за назначения в администрацията като цяло", пишат подписалите писмото 46 българи, живеещи в САЩ, Германия, Италия, Великобритания, Нидерландия, Гърция, Испания, Швейцария, Канада, Дания, Австралия, Австрия.

Българите изразяват възмущението си от факта, че при назначаването на Йорданова от Министерския съвет изтъкнаха, че тя има заслуги за организацията на предсрочните парламентарни избори, каквито всъщност не е имала.

"Организирани доброволно и безвъзмездно, в последните години няколкостотин българи в чужбина водим усилена кампания за улесняване гласуването на българските граждани в чужбина и за още по-активно участие в изборите. Много от нас и организациите, в които участваме, се включват години наред с предложения за промени в Изборния кодекс.

Непосредствено след обявяването на дата за предсрочните парламентарни избори стартирахме доброволен проект „Парламентарни избори в чужбина 2014“ (http://news-bg-abroad.com/parliamentelections2014Main/) съвместно с различни организации на българите извън страната (АБГ-Асоциация на българските групи (ABG e.V.), Дюселдорф; Сдружение „Бай Ганьо“, Манхайм („Bai Ganyo“ e.V.), Сдружение „Българско общество“, Фрайбург (Verein Bulgarische Gesellschaft 681 e.V.); Българска асоциация в Северна Ирландия; активисти на групата ДАНСwithmeGlobal; „Гласуване без граници“, „Искаме да гласуваме“, AVKM - akadmischer Verein Кирил и Методий) както и многобройни сънародници от цял свят.

Проектът ни следва целта да мобилизира колкото може повече българи по места за подготовка и участие в изборите за Народно събрание извън страната. Чрез интернет-сайтове и няколко групи във Фейсбук в продължение на два месеца над 150 местни координатори от различни държави работихме за разкриването на секции в интензивно сътрудничество с посолствата и консулствата по места и с тяхната активна подкрепа.

Инициативата включваше не просто само подаването на заявленията, а и конкретно осигуряване откриването на секциите - търсене на помещение, намиране на хора за членове на секционните избирателни комисии, пълно осигуряване на цялото нужно техническо оборудване за секциите. Предоставихме и експертна помощ на местните координатори чрез съвети и консултации и обучение на местните координатори и участниците в секционните избирателни комисии. Създадената мрежа продължава да работи по различни инициативи на българите в чужбина.

Положителните изборни резултати извън страната са резултат от промененото законодателство и различни инициативи и кампании. Несъмнено в основата лежат доброволните и безвъзмездни услилия на широк кръг български граждани в чужбина.

Затова намираме за едностранна и некоректна представената информация в съобщението на Министерски съвет по повод назначението: „Ива Йорданова беше ръководител на екипа, реализирал успешно платформа за комуникация с българите в чужбина чрез социалните мрежи, която стартира в навечерието на парламентарните избори. Чрез кампанията бяха достигнати над 300 000 наши сънародници зад граница, както и над 2 500 Фейсбук групи на българи в чужбина.“ Тази кампания започна само 10-на дни преди изборния ден, когато приготовленията на секциите в чужбина бяха почти приключили. Контактите с представители на групата бяха силно закъснели, спорадични и непродуктивни", пишат българите.

Те настояват за конкретни критерии, прозрачност и сериозна квалификация при назначаване на отговорни позиции в ДАБЧ, за разработване и прилагане на ефективни политики за достигане на максимален брой българи в чужбина "не само по време на избори", за анализ на работата на Агенцията. Подписалите писмото настояват и за конкретна програма за действие въз основа на анализите за подкрепа на интересите на българските граждани извън страната.

В 19:00 часа на 21 октомври Ива Йорданова изпрати писмо до медиите, в което заявява, че подава оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!