Из делниците на един луд (8 – 12 септември)

Тони Филипов, д-р 15 септември 2014 в 12:51 9660 6

Понеделник, 8 септември

„Роми нападнаха журналисти”, пише „Преса”.

Колеги, дайте поне когато ни бият, да им казваме цигани, бе! Да не се кълчим по коректному. Роми, роми, ама като изядеш тоягата, виждаш, че още са си цигани, не е ли така? Името цигани е носител на определени културни референции, които са се натрупали исторически. И като кажеш например цигани нападнаха полицаи, или цигани пребиха лекар, изглежда някак в реда на нещата. Докато от ромите се очаква малко по-различно поведение.

„Министрите събраха 4500 лв. за Мизия”, информира ни същият вестник. „Много от членовете на правителството отделили по повече от 300 лв. – с толкова премиерът Близнашки им поръча да помогнат…”

Не е много, но от лични пари трудно се дава много. А и не бива министрите да си раздават заплатите за благотворителност, щото тогава някой може да се запита от какво живеят и да стигне случайно до извода, че са я в конфликт на интереси, я, не дай, Боже, са корумпета.

Само не е ясно как 17 броя министри, някои от които са дали по много повече от 300 лв., са събрали само 4500 лв. Според математиката, която ние практикуваме, трябваше да съберат повече от 5100 лв., „много повече”. Колеги, мисленето трябва да предхожда писането, иначе…

От декември влизат нови европейски правила за етикетизирането на стоките в магазина. Етикетите трябва да са видими и четливи, а не пенсиите да ходят с лупи в магазина, както с очите си сме виждал да правят сега. Пак според тия правила в ресторанта ще имаме право да изискаме пълна биографична справка за пържолата: месторождение на животното, с какво е хранено, щастливо ли е живяло, как е загинало и т.н.

Баси, тъщата е изпреварила ЕС! Оня ден ми гостува. Не много дълго, едно преспиване само. И то щото аз съм Любезният лос. Остани, викам поне за по кафе. Забравих, че тя кафе пие само сутрин. Както и да е. Донесе една торба чушки, лично ги отгледала. И за всяка чушка имаше подробна информация. „Ето тая, вика, растеше точно до вадата и виж каква е месеста. Тая бледо зелената е от под крушата. Тия двете са расли на сутрешно слънце, а тия двете – на следобедно. Виж каква разлика има!” И верно имаше голяма разлика. Изслушах до половината и я помолих да отложим разглеждането на CV-тата на другата половина за сутринта, все пак на свежа глава ще мога да запомня повече подробности. Не, че много ме интересуват, де…

Абе, верно ли, че „Левски” продал Божинов? Един във Фейсбук разправя, че май го били продали, или дали под наем за един сезон, не разбрах, на Биг Брадър. Ама той пада малко зевзек, та затова питам…

„Още 8 милиона за затворите”, съобщава „Стандарт”. Според нас затворите трябва да са постоянна грижа на управляващите. Щото верно, до сега всичко им се разминава, но не се знае, дали на този търпелив народ няма да му писне и да обърне гьостерицата откъм дебелия край. Надали, ама не пречи да си имаме едни прилични места за следуправленско настаняване. Нямате представа какви затвори са направили в Норвегия. При това тамошните политици са едни от най-малко корумпираните в света. Направо ми се прищя да сменя тукашната свобода с тамошния затвор.

Т. нар. „отворен затвор” на о. Бастьой в Норвегия. Тук престъпниците живеят в дървени къщички, оборудвани с кухня, баня, телевизор и компютър.Сн. Profit.bg

Изследване на испански учени установило, че дълголетието се дължи на мутирал ген. Сравнили гените на трима столетници с тези на 800 души, за които се предполагало, че ще живеят до 70-80 г. (На какво основание се предполагало, не се съобщава!) И при столетниците се наблюдавала еднотипна мутация на аполипопротеин Б.

И без специални изследвания е ясно, че дълголетието се предава с гените. Кой не знае, че, за да живее човек до 100 г., трябва много внимателно да си подбере предците? Но според нас не дълголетието е въпрос на мутация, а късолетието. Защото е известно, че Адам е живял 930 г., син му Енос - 905 г., син му Каинан - 910 и т.н. Патриархът Ной е живял 900 г. Но после гените се изметнали и днес един на 5000 души доживява до 100 г.

Ало пенсиите, не се заслушвайте. При определени социални условия, които много наподобяват тези, при които вие битувате, дълголетието се явява единствено форма на инат. Щото въпросът не е колко, а как. Дето го беше рекла голямата английска артистка Едит Евънс, „животът е достатъчно дълъг, но не достатъчно широк.” Не е ли така?

Това малко тъжно за финал. Да ви кажа един виц за предците, тъй за разтуха. Отишъл един при доктора и му рекъл:
- Докторе, стерилен съм.
- Правили ли сте си тестове?
- Няма смисъл, докторе, наследствено ми е. И дядо ми, и баща ми бяха стерилни.
- А ти откъде си?
- Аз ли? От Хасково…

Вторник, 9 септември

Цацаров привикал в кабинета си политици, бизнесмени, синдикалисти и други лица, за да обсъждат оздравяването на КТБ. Не мога да ви кажа откъде накъде прокуратурата се занимава с оздравяването на една банка. Може би е малко гузна.

Колегата Комарницки изпревари в. „Банкер” и вече даде палмата на първенството на Цацаров. Не е несправедливо. В. „Сега”.

Но по-вероятни ми се струват другите две хипотези, за които стана дума миналата седмица. 1. Групата на Пеевски (разбирай Доган) е решила да гушне цялата банка барабар с активите. 2. Василев е успял да се откупи и Доган е свалил схизмата от него.

Пък Иван Костов вика: „Пеевски е маша на Доган, много хора се страхуват да посочат името му открито… Аз съм опасен човек, защото казвам истината.”

Така си е. Казва истината. Понякога. Това за Пеевски наистина е истина. Даже бих казал, че е старозаветна истина. Лично ние я повтаряме от 7-8 години. Докато съвсем доскоро Костов имаше друга истина: „Делян Пеевски определено е демонизиран. От тези, които имат интерес, или на които пречи ".

Истината на Костов е релативна и обстоятелствено обременена категория. Когато говореше за демонизиране, Пеевски още беше в тандем с Цветан Василев, а КТБ финансираше алчните похождения на успелия млад бизнесмен към българските медии и икономика. Сега Пеевски е враг на Василев и КТБ и е естествено да се превърне в маша на Доган. А стана причина да се затворят и едни пари на Костов в КТБ, което добавя и малко личен привкус към иначе вярната оценка за Пеевски на анализатора Костов.

Анализатор… Имаше един голям гъбар, Бай Петър. Умря от отровни гъби. Та и анализаторът Костов така.
Пък един, дето знае всичко, ми обясняваше, че милионите на Костови били на годишен депозит с падеж към средата на юли. И на Костов не му се щяло да изгуби годишна лихва. Изобщо много работи се говорят за Костов, но съм длъжен да кажа, че някои не са истина.

Бойко вика, че за разлика от 2009 г., когато не били управлявали, сега имат опит: „Сега вече имаме във всички сфери експерти, които са и управлявали, и могат, и знаят. А пък тези, които дефектираха или където резултатите ни бяха слаби, вече не са в партията.”

Дефектирали?! Да не би да има едно „т” в повече? Щото дефектират машините. Хората дефекират, насират се, казано по народному. Като Фидосова например и много други. Но за съжаление, трудно е да се каже какво е имал предвид. Когато имаме работа с образованост, спряна на ранна фаза, можем само да гадаем.
Но това са реалностите. Дето беше рекъл един, светът се управлява от тройкаджиите. Отличниците ги е страх да не се омацат…

Днес е Девети септември. Нямам какво ново да кажа. Каквото съм имал, съм го казал: Ще се оправим, когато си отиде и последният свидетел на Априлския пленум. Защото сърповете и чуковете са в главите ни. Разбира се, това, че ще се оправим, е само хипотеза, която с годините губи все повече от достоверността си…

Сряда, 10 септември

Близнашки прикани Цветан Василев да се върне: "В България, вика, е отменено смъртното наказание, ние сме цивилизована държава, пълноправни членове на ЕС и тук нещата трябва да влязат в едно нормално русло…“
Интересно защо премиерът споменава смъртното наказание. Не съм чул някой да иска от името на държавата смъртно наказание за Василев. Чу се, че частни лица са имали такива намерения, но държавата няма нищо общо. Е, поне се държи като да няма нищо общо…

Според „Труд” Цацаров се срещал и с шефа на БНБ и министъра на финансите Пораженов. „Според оскъдната информация, пише „Труд”, ръководството на БНБ е било настойчиво насърчено да използва всички свои правомощия и да си свърши работата в КТБ по закона.”

Струва ми се, че насърчението от прокуратурата е едно от онези насърчения, които нямаш основание да пренебрегнеш. Така мисля, но може и да греша…

„Монитор” пише: „Червените чушки за лютеница са пълни с вода. Затова не бива да се купуват сега, а да се изчакат малко да се засуши времето. Това посъветвал Георги Василев, секретар на асоциация „Български пипер”.

Асоциация „Български пипер”?! Не знаех, че толкова се е фрагментирало гражданското общество. Дали има и съответните асоциации за домата, за фасула? Не че съм против, да не си помислите! Всеки интерес трябва да бъде представен и защитен адекватно. А интересът на пиперопроизводителите е различен от интереса на доматопроизводителите. По-точно, допускам, че е различен, щом са се отделили в отделна асоциация. Притеснява ме само, че на един по-следващ етап ще почнат да се делят и на асоциации по сортове: Асоциация на производителите на пипер „Гороглед”, на на „Куртовска капия”, камба „Ратун”, „Сиврия” и т.н. Логично е производителите на сорта „Гороглед”, който се ползва за производство на млян червен пипер, да имат по-различни интереси от производителите на камба „Ратун”.

„Германски учени: Има живот след смъртта”, съобщава „Новинар” от първа страница единствената новина, която на този етап е способна да зарадва 90% от българите. (Приемам, че едни 10% я карат добре в тоя живот и засега не се замислят за следващия.) Германският учен д-р Бертхолд Акерман от Берлин съобщил за изследване, което категорично доказвало, че има задгробен живот. При това за всички, а не само за някои... Докторът бил провел експерименти с 944 доброволци от различни религии, които с помощта на епинефрин и диметилтриптамин изпадали в състояние на клинична смърт за 20 минути. Като ги върнели обратно, разказвали, че видели светлина, почувствали пълно спокойствие и комфорт.
Чудесна новина. Стига да беше новина… Щото се оказва, че е шега. Нема никакъв д-р Акерман. Информацията е от сайта World News Daily Report, известен с това, че публикува смешни и измислени новини. Нещо като „Неновините” на Самуил Петканов у нас.

Друга важна новина от сайта: Китайски учени клонираха прасе с крила.

Тъй че, братя българи, за сега ще трябва да се задоволим с тукашния живот и да се концентрираме върху предстоящите след няма и месец избори, които биха могли да го променят. Да се не надяваш…

Колкото до „Новинар”, ако колегите бяха написали в Гуглето „диметилтриптамин” с едно натискане на клавиша щяха да разберат, че това е психеделична дрога. С нея можеш да „видиш” и извънземните и каквото си поискаш.

Пък в друг от вестниците на Пеевски – „Монитор” - друга измама: „Хокинг: Колайдерът ще унищожи Вселената”. Стивън Хокинг предупредил, че хигс бозонът, наречен божествена частица, носи в себе си феноменална разрушителна мощ и може за милионна част от секундата да разруши Вселената. Но мониторци пропуснали да напишат, че това може да стане, ако се направи апарат с мощност 100 млрд. гигаелектронволта, голям колкото Земята. Тоест, не може да стане.

И като споменахме за божествената частица, да кажем и за чудото в Пазарджик. Навръх Малка Богородица иконата на Исус Христос Пантократор в катедралната църква "Успение Богородично" в града почнала да пуска миро. Дедо поп Яков обяснил на миряните, че "течността не бива да се докосва, тъй като тя вероятно има божествен произход…"

Много е вероятно. Съвсем малко вероятно е да има земен произход. Преди години в Италия, забравил съм в кой град точно, статуя на Света Богородица почна да мироточи. Събраха се туристи от целия свят на поклонение. После се оказа, че статуята всъщност водоточи, щото сълзите излизаха от една обикновена болнична система, монтирана в кухината на статуята. И други чудеса приключиха по подобен начин.

Тъй че засега остава загадката как точно пазарджишкият дедо поп разплака Христос. Въпрос на вяра. За вярващите е миро, за атеистите е водица. „Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно щях да знам.” (Тома Аквински) Но то всичко на тоя свят е въпрос на вяра. Зер да гласуваш за ГЕРБ не е въпрос пак на същата ирационална вяра? Или пък за БСП?

Четвъртък, 11 септември

Чета, че чепеларското село Забърдо напоследък станало обект на терористичните атаки на мечка стръвница. Над 45 животни е излапала досега баба меца. Кметът се оплакал в Земеделието. И от там препоръчали да се направи засада на мечката и по нея да се стреля с гумени куршуми. Така тя нямало да умре, но щяло да я заболи и тя евентуално да се уплаши и да не стъпва вече в района.
Идиоти!

Вероятно ще чакат доде изяде някоя бабичка, та тогава ще дадат разрешение да се отстреля. Но и това не сигурно, щото помня полани, когато мечка нападна баба Галина Иванова от с. Малка Арда, а преди това нападна и друга бабичка, от министерството посъветваха селяните да се въоръжат с лютив спрей. И като ги нападне мечката, да й пръснат в очите.
Никак не пресилваме с това идиоти!

Един ловец ми разправяше, че единственото спасение, ако те срещне мечка, е да вземеш едно лайно и да го хвърлиш срещу нея. А като го питам откъде точно в тоя момент да имаш лайно под ръка, вика: “То тогава ще има”.

Все повече мечки ще стават стръвници. Какво да яде една мечка, когато бабите са опасли дренките, ягодите, малините, боровинките?! Всъщност, те не толкова бабите вземат прехраната на мечките, колкото индобългарите. Те като плъзнат и баба меца не може дренка да хване от тях. Обаче много интересно, досега не съм чул индобългарин да е нападнат от мечка. Нямам обяснение. Дали циганите подушват мечката отдалече, или тя тях, но избягват да се срещат.

Данни на агенция "Алфа Рисърч" показват, че 67% от българите смятат, че ДПС олицетворява модела на корупция и зависимост от олигархично-корпоративни интереси, чийто символ стана Пеевски. И само 6 % са на противното мнение. При „България без цензура" 51% от хората смятат, че бебеците са част от модела „Пеевски”, а едва 9% ги нареждат сред опонентите му. При БСП процентите са 45% на 18, а при ГЕРБ 34 на 30.

Според нас на хората им е доста ясно как стоят нещата. Само по отношение на ГЕРБ има известно неразбиране ли, неинформираност ли, но с времето и това ще се поправи.

Петък, 12 септември

Във Фейсбук тръгна нова инициатива, подобна на тая със заливането с вода, но по-интелигентна. Нароченият трябва да посочи 10-те книги, които са го променили. 10 книги! Отказахме да участваме. Така, де, ние имаме 10 любими само от Стайнбек. Нима може да се кажа, че „Улица Консервна” е по-лоша от „Тортила Флет”, или от „Гроздовете на гнева”, или от „На изток от рая”, „За мишките и хората”? Поне пет имаме любими от Казандзакис. Още 5 от Клавел, 10 от Стивън Кинг. Ами Тери Прачет, ми Маркес, Гор Видал, Джером и т.н. и т.н.? И какво? Да се правим на интересен и да посочваме некои ексцентрични книги, дето никой не ги е дочел до края? Не, Бойко нема да ставаме. Питаха го преди години от „168 часа” коя му е любимата книга. И той рече: „Книги има много, но поезията на Ботев е нещо, което за мене е актуално всеки ден. Не го казвам като поза.”

Между другото, знаете ли какво ни казаха? Че тази инициатива тръгнала от БСП и имала за цел да злепостави Бойко и Цецо, за които се подозира, че и заедно не могат да посочат 10 книги. Но червените грешат, поне по отношение на Бойко. Той само в дисертацията си беше цитирал 120 ли, 130 ли, забравил съм, книги. Сред тях и такива на английски и немски. Все някоя е прочел.

Обаче вижте какво! И ролята на четенето не трябва да се хиперболизира. Ако знаете какви начетени глупаци познавам… Чапек правилно беше казал, че начетеният глупак е едно от най-големите бедствия на цивилизацията. Има хора, които колкото повече четат, толкова повече се объркват. А и много глупави книги има. И книгите са като хората – има умни, има и глупави, има и направо вредни…

И освен това, много хора смятат, че смисълът на четенето е в знанието, в това, че научаваш нови неща. Но истината е, че заедно с научаването на нови неща научаваш за още повече неща, за които нищо не знаеш. Колкото повече знание трупаш, толкова повече се увеличава и знанието за незнанието. То е като кръга на Зенон Елейски*, за който съм ви споменавал. Та на моменти си мисля има ли смисъл. Не е ли по-добре човек да се опита да се справя с наличните знания. Това между нас да си остане. Позволявам си да ви го кажа, щото сме си близки. Пред тия, дето не са ми близки, продължавам да твърдя, че така, както въздухът и слънцето са нужни за всяко живо същество, така и книгата е нужна за всяко сиво вещество.

To be continued

*Учениците на древногръцкия философ Зенон Елейски го запитали: „Учителю, защо ти, който знаеш много повече от нас, много повече се съмняваш?” Пък той им начертал един голям и един малък кръг на пясъка и им рекъл: „Големият кръг са моите знания, а малкият вашите. Но и двата кръга са ограничени, извън тях има много неизвестни. Обиколката на голямата окръжност, т.е. моите знания, е по-голяма - следователно и границата на моите знания с неизвестното е по-голяма от вашата. От тук идват и повечето ми съмнения.”

Та искам да кажа, че ако знанията ти клонят към точка, то те на практика не раждат съмнения. В случая с някои дейци на ГЕРБ хващаме природата направо на местопрестъплението така да се каже… Помислете си, с какво граничи един Цецерон например?!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови