Из делниците на един луд (25-29 август)

Тони Филипов, д-р 01 септември 2014 в 12:30 22964 13

Понеделник, 25 август

Българин да се наричам, първа радост е за мене! Щото това значи, че съм сънародник на Цветан Цветанов. И Бойко Борисов, де, но в случая има повод да се възгордеем от Цветанов. Той се включи в световната благотворителна инициатива Ice bucket challenge. Тия, дето се оливат със студена вода, за да помогнат на децата с аутизъм. Обаче някой не беше обяснил ясно на Цецерон защо е цялата работа и той малко се пообърка. Даже не малко… „Това е добра инициатива и трябва повече хора да я подкрепят. Аз ще направя дарение от 1000 лв. за децата с алтруизъм", цитира „Труд”. Всъщност, не се чува много добре дали казва „алтуизъм”, или „алтруизъм”. Но все пак достатъчно ясно, за да се разбира, че не е аутизъм.

Големият български лингвист и философ Цветан Тодоров казва: "Единствената възможна форма на скромност е мълчанието". Да имаш толкова много основания да си скромен и да не си мълчиш…

„Ако искаме промяна на статуквото, вика Цецерон, ГЕРБ трябва да спечели 121 гласа и съм убеден, че ще ги постигнем. Ние имаме визия и програма. Българските избиратели ще гласуват за ГЕРБ, защото те са отговорни и разумни.”
И най-вече интелигентни. А както казва председателят на МЕНСА Христо Радков "По-високият интелект гарантира повече избиратели." Но не много по-висок, де. Щото като надмине избирателите, нема да го разберат.

А колкото до статуквото, за предишния си мандат не успяха да го променят. Но това не означава, че пак няма да успеят.
За катастрофите и жертвите по пътищата Цецерон вика: ”Когато традиционно в България загиваха по 1000-1100 човешки живота на пътищата, мога да ви кажа, че точно в управлението на ГЕРБ с мерките, които бяха взети от МВР и подобряване на инфраструктурата, тези жертви станаха 600 към 2012 г…”

Тия дни минах по въпросната инфраструктура. Грях му на душата на този, който нарича магистрала участъка от тунела Траянови врата до Пловдив. Ако караш с повече от 90 км./час има опасност да се окажеш с четири бъбрека в гащите. Да, и това е най-малката възможна награда. Една трета от магистралата София-Бургас изглежда по-зле и от второкласен път. Български, щото в Гърция например второкласните са като нашите магистрали. И гърците крадат, ама и нещо все пак остава, за да строят що-годе прилично.

Като споменахме Бургас… Тамошен бизнесмен пуснал консервни кутии с морски въздух. Имало с въздух от Бургас, Слънчев бряг, Поморие или Созопол. Най-много се търсел чист въздух от Бургас. Те и самите бургазлии май отдавна го търсят… Консервите се продавали по павилионите в Морската градина за 6 лв. парчето. „Купувачите са и българи, и чужденци, но българите вземат повече”, споделя продавач пред „24 часа”. Не съм учуден. Българите имаме богата традиция в покупко-продажбите на въздух. Мисля, че в дните до 5 октомври ще се пусне най-различен въздух, от цяла България…

Вторник, 26 август

„Над милион българи в депресия”, съобщава радостната вест „Новинар”. Според психолога Анна Караманова около 15% от населението страдало от депресивни или тревожни разстройства. То колкото те страдат, толкова и тия край тях страдат, та може да се удвоява и утроява без притеснение. Но за друго го казвам. Оказва се, че „вегетарианците имат по-слаби нерви и боледуват повече”. Австрийски учени разбиват мита, че вегетарианците са по-здрави от месоядните. Липсата на наситени мазнини стресирала организма и отключвала депресиите и разни други заболявания, като рак и алергии. Според учените консумацията на повече плодове и зеленчуци наистина закрепва здравето, но прекаленото въздържание от храни и напитки води до стрес за организма.

Храни и напитки! Обърнете внимание! Храни, а не зеленчуци. И напитки, не вода!

Между другото, братя от последната възраст, известният американски артист Морган Фриийман разправя, че сексът го поддържал млад. Той, ако не знаете, е на 77 г. И разправя: "Ако можете да правите достатъчно секс, това ви поддържа млади. "

Ако ви се иска и на вас да сте като Морган Фриийман, има един начин, който не се изисква нищо особено. Просто разправяйте. Разправяне му е майката. За всички работи, които се правят без свидетели, като лов, риболов, избори, любов, важното е не какво правиш, а какво разправяш. Разправяйте и повтаряйте, или разправяйте, че повтаряте… Който може, да ви опровергае.

Учени от Техническия университет в Мадрид разработили технология, която ще позволи на машини да надушват хора по миризмата по същия начин, по който го правят кучетата. Понеже всеки човек притежава уникална и разпознаваема миризма, та на тази основа ще се създаде нов метод за установяване на самоличността, подобен на пръстовите отпечатъци и сканирането на ириса на окото. Мислех да направя някакви бележки, свързани с индобългарите, които, според нас, миришат на няколко души едновременно и ще объркат тотално скенерите, но ще се въздържа.

Сряда, 27 август

„Бареков слезе на 400 м под земята в рудник”, гордо съобщава „24 часа”. Обаче е излязъл, не бързайте… Стиснал ръцете на въглекопачите, обещал им работни места, достойни заплати и пълни хладилници и ги изчеткал: "Срам ме е от тежкия ви труд. Няма такива мъже като вас в политиката - вие сте истинските патриоти.” Тоя намерил отнякъде 1 млн. работни места и сега спокойно раздава. Весела Драганова, лидерката на Партията на българските жени, вика, че тия работни места били съвсем реални. С една дума Бареков бие БСП с четири пъти. Те обещаваха 250 хил.

Отива му на Бареков под земята. То на всичките май ще им отива… В добрия смисъл - да копат, не да живеят там за постоянно.

А Бойко се прави на Чърчил от 1940 г. („Нямам да предложа нищо друго освен кръв, тежък труд, сълзи и пот.“) Вика: "Хората да не гласуват за нас, че ще правим тежки реформи. Ще се режат плащания."

Държавата била фалирала, нам колко си милиарда заем трябвало да се вземе… Права е Таня Дончева, дето вика: „Бойко Борисов е от тези много драматични герои, които почват сега да си късат ризата, защото трябва да се внуши, че ако не е той да спаси положението, няма кой да го спаси. И всичко това се прави прекалено сърцераздирателно…”
Според мен е редно хората да послушат съвета на Борисов, но тяхна си работа…

Пък Цветанов си признал за гафа с аутизма: "С алтизма приемете, че съм допуснал лека грешка…" Алтизмът е малко по-близо до аутизма от алтруизма. Предполагам, че на третия път ще успее да го каже правилно.

„Снимката на Василев вече е на сайта на "Интерпол" до тези на Галеви и Таки”, ликува цялата преса. Е, не цялата, а само вестниците на Пеевски. Което е цялата, но без „Сега” и „Капитал”. Обаче яко го нагъзиха банкерчето. Извинявам се за грозния израз, но буквално си е така. Запорирали са му всичките сметки и имоти. Само два самолета са му оставили, щото били на името на жена му. С една дума окончателно престана да му върви в живота, откак мина път на Ахмед ага.

Като споменах вестниците на Пеевски, дето не са негови, та ето на какво се натъкнах вчера:

„Труд”: Лиляна Павлова: През януари може да се окажем в ликвидна криза.”
„Преса”: „Лиляна Павлова: През януари може да сме в ликвидна криза.”
„24 часа”: „Лиляна Павлова: През януари може да се окажем в ликвидна криза.”
„Труд”: „Екатерина Захариева: Може да се наложи нов външен дълг.”
„Преса”: „Екатерина Захариева: Може да се наложи нов външен дълг.”
„24 часа”: „Екатерина Захариева: Може да се наложи нов външен дълг.”

И вътре дописките под индиго – точки, запетайки, даже грешките едни и същи. Така работи медийният монопол. Вие, ако искате, може да продължите да вярвате, че „Труд” е на Блъсков, „24 часа” на Венелина Гочева, а „Преса” на Тошо Тошев. Лично аз не ща.

И неграмотността просперира. В „Новинар”, също от пресгрупа „Доган хабер” заглавие: „Перу спря 3,5 тона кокаин от пътуване за Европа.” Щял да пътува за Белгия и Испания, но не му разрешили…

Пък една друга дописка направо ме извади от контакт. „Актьорът Джерард Бътлър бе хванат от папараците да се натиска с абсолютно непозната жена с потресаваща фигура по крайбрежието на Калифорния. Стройната непознатата и шотландската звезда се отдали на страст, без да могат да се изконтролират. В продължение на няколко минути те се целували, без да си отлепват лицата. Двойката толкова се възпламенила, че неволно започнала да пуска ръце по различни части на тялото, включително и по дупетата си…”

И това е в страницата „Култура” на вестника. Дето викаше Веждито, култура, бе да му е… м….

Така ще е. И все по-така ще става. 3851 българи са получили дипломи по проекта „Нова възможност за моето бъдеще”. По тази програма дават диплома за умения, които са придобити извън образованието. Най-много хора се явили на изпити за готвачи и фризьори. 17% от всички новоизлюпени занаятчии са с висше образование. И само 11% са с основно. Имаше такъв един действителен случай с един Иван Иванов. Като малък Иван Иванов мечтаел да стане таксиметров шофьор. В наши дни мечтата на доц. Иванов се сбъдна. Та ще ни готви дипломиран инженер, ще ни сервира юрист, ще ни подстригва социолог… Ще пиша на г-жа Емилияна Димитрова, шефката на програмата, да включат и журналистиката в програмата.

По-зле не може да стане.

Чакайте да ви кажа и нещо полезно, стига с тия простотии. „Дейли мейл” пише, че американски учени от университета „Корнел” в Айова открили, че можем да избегнем прекаляването с алкохола, ако свикнем да пълним чашите си наполовина. Изследвания доказали, че хората, които пият по този начин, консумират средно с 20% по-малко в сравнение с тези, които пълнят чашите си догоре.

Не знам, може и да е така сред народи, дето напитките им са по 25 и 40 гр. Но на нас са ни други традициите. Те викат на чашите пълни до половината, а ние казваме празни до половината! Не си спомням казвал ли съм ви как са били направени чашите на траките. С изместен център на тежестта и като се поизпразнели, климали. И виночерпците разбирали къде да се долее, та да не седи чашата полупразна... А не като сега, идеш на гости, чашата ти седи по 5 минути с една глътка на дъното, която стискаш, та да можеш да кажеш наздраве, ако някой те изненада, а домакинът уж не видял...

Пък в родното ни по бащина линия Панагюрище, ако ги попиташ колко да им налееш, викат два пръста, колко да не е без хич… И показват показалеца и малкия пръст. Което, според паламарката и чашата, може да означава и 250 мл., но никога не може да е по-малко от 150.

Казвал съм, братя, и ще потретя - проблемът не е в алкохола, а в прекаляването. И вода да препие човек, пак ще умре. Нали в крайна сметка удавянето като диагноза не е нищо друго, освен прекаляване с водата. Не прекалявайте с нищо. Отдавайте се едновременно на всичките си пороци и така няма да станете жертва на някой от тях. Хапнете, пийнете, запалете една цигара, пък на всичкото отгоре, ако има и нещо отдолу – значи Бог е с вас. Пък като няма – няма.

Четвъртък, 28 август

Както е казал класикът, хляб дайте първо, моралът после! Червените се понаядоха и се сетиха за моралния си облик. След края на поредния пленум Миков рече, че ръководството на БСП ще изисква от областните председатели да попълват декларация, че всички кандидат-депутати от техния район отговарят на изискванията за висок морален облик.

Всъщност, да не ви подведа. Щото целта на това занятие не е чисто етична, а по-скоро прагматична. „В една компроматна война, вика пророкът от Кула, много често се вадят от миналото скелети от гардероба, които се представят пред публиката. Затова искаме този въпрос да бъде решен…”

Та да не ги злепоставят после, а не, че имат нещо по принцип срещу неморалните. Пленумът решил да се обърне "специално внимание към хора в листите, които уронват престижа на БСП". Според мен никой не уронва престижа на БСП толкова, колкото ръководните другари. Но това е лично мнение.

„Преса”: „Николай Бареков в Ракитово: „Ще отворим 1 млн. нови работни места”. И то се подразбира, че като има толкова много, ще има и за Ракитово. Но и той като Борисов поставя условия за броя депутати: „За да се изпълни обещаното обаче е нужна голяма парламентарна група на ББЦ, за да вземе властта. Не ме пращайте с 50-60 депутати , за да мога да свърша работата. Това е добра сделка за българския народ. Бъдете лъвове, овце в ББЦ не искам, обърна се той към пълната зала”, пише „Преса”.

Не, че съм дребнав, но това „пълната зала” ме зачуди. Преброих присъстващите на снимката: 59 души, от които шестима придружители на оратора и 11 деца. В избирателните списъци на община Ракитово за парламентарните избори през 2013 г. са записани 6 396 души с право на глас, от които са гласували 2800 души. Тъй че както и да го погледнем, Бареков е уважен от 0.66% от избирателите в общината. Това е пълната зала, за която пише „Преса”. Не се заяждам, само ви намеквам, че вестникът явно се труди за кампанията на Бареков. Което означава, че бебеците ще влязат в парламента. Даже и да не им стигат процентите, ДПС ще им прехвърли нужните гласове. Зер агите ухажват циганите бадева…

КТБ още може да бъде спасена. Това е категоричното мнение на членовете на Експертния консултативен съвет за КТБ. В този съвет влизат изявени икономисти, бизнесмени и финансисти. То в България никой не е изявен, освен говорещия, но все пак… Та в съвета влизат Красимир Ангарски, Камен Тошков, Емил Хърсев, Сашо Дончев, Огнян Донев, Валери Димитров и т.н. Те казват, че КТБ още може да бъде спасена и то по начин, който не изисква никакви публични фондове, демек от данъкоплатеца, още по-демек от нас. „Категорично отхвърляме опитите проблемите на КТБ да се решат за сметка на данъкоплатеца и сме убедени, че решение без тежест за бюджета е възможно. Разходите за спасяване на банката могат да бъдат покрити за сметка на собствения капитал, натрупаните резерви, провизиите, заделени в КТБ за покриване на загуби, както и за сметка на облигационери и вложители, които не ползват защита по Закона за гарантиране на влоговете в банки.”

Това твърди въпросният съвет, на който нямам основание да не вярвам. Същото твърди и Костов, на когото по изключение ще повярвам. Въпросът е дали агата и неговите маши мислят така? Задавам отговор и ви обръщам внимание, че решаването на казуса КТБ категорично ще докаже, дали е останало мъничко национален интерес в така наречената ни държава, или тя окончателно се е превърнала в държава на олигархията.

И нека бъдещият премиер не се изсулва като мокра връв. Сега всички него гледат и думата му тежи. Но за съжаление оздравяването на КТБ май не влиза в неговите планове.

Между другото, той днес направил поредното си откритие. Този път в сферата на финансите: „Финансите са просто нещо – едно и едно прави две, и ако нямаш две, трябва да кажеш откъде ще вземеш липсващата част." Откритието е направено по време на рязането на лента на кравеферма.

Когато една сложна област, каквато несъмнено са финансите, ти се вижда много проста, то или си голям специалист, или си пълен профан. Оставям сами да си довършите логическото упражнение.

Моите наблюдения показват, че Борисов често предлага решения, които са обратни на правилните. Понякога подбудите за това са користни, друг път са от глупост. А често и от двете. Но и това е лично мнение, с което не искам да ви ангажирам.
Истината е, че сме оставили посредствени хора да се занимават с общите ни дела. Дълго се питах толкова ли не можем да излъчим нещо по-читаво? И напоследък стигам все до положителен отговор: Да, не можем! Като в онази притча за дедо владика, която навремето разправяше Лучников. Събрал той енориашите и ги попитал, как са поповете по места. И енориашите почнали да се оплакват: един поп пиел, друг блажел през постите, трети гонел булките… Слушал Дядо владика, слушал и накрая казал: “Чеда мои, всичко което го казвате е право. Това е лошо и аз за това дълго се молих на Бог да ми прати нужните хора за тая работа. Молих се, молих се и понеже той не ми ги прати, аз ги назначих измежду вас.”
А на нас даже не са ни назначени, ами сами си ги избираме…

Петък, 29 август

Ей, за малко да забравя да ви кажа. Брад Пит и Анджелина Джоли се оженили. Едно гайле по-малко. Поне тях да не ги мислим вече.

Пък в Индия една 56-годишна госпожа надвила леопард със сърп. Какво го надвила, направо го убила. Госпожата работела на полето, когато котката я нападнала и тя имала под ръка само сърп. Половин час се сражавала с него, но накрая го умъртвила. Сърпът е страшно оръжие. По-страшен от него е може би само чукът. А заедно колко са страшни…

Книга четвърта на д-р Филипов можете да поръчате на мейла на доктора dr.tonyfilipov/маймунка/abv.bg или на Тонифона 0885 233 691.


To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews