Из делниците на един луд (1-5 септември)

Тони Филипов, д-р 08 септември 2014 в 12:33 19328 18

Понеделник, 1 септември


Бойко вика: „За Реформаторския блок мога да кажа или добро, или нищо, но предпочитам да си замълча.” Винаги сме мислил, че да не кажеш нищо и да замълчиш е едно и също, но явно сме бъркал. Но да не ставаме дребнав. Оня ден големият литератор и оратор Местан каза нещо, което ни накара да се замислим за силата на влияние на ексминистъра на спорта Мариана Георгиева върху него. Досега мислехме, че релацията е обратна. Като представяше Петър Чобанов, водач на две листи на ДПС, Лютвито каза думи, които, меко казано, не подхождат на такъв льольо. Журналистите, естествено, се изсмяха. И агата вика: „Струва ми се, че чух артикулация на смях!"

Ага, да не би да си чул ономатопея на… Не, това дори и ние не можем да го довършим... Защо, бе, защо се правиш на гювендия, вместо да кажеш простичко и по човешки: „Смешно ли е?”

Но за Борисов беше думата: „Ако от блока искат заедно да измъкнем държавата от кризата, нека го покажат – да говорим за политики, за идеи, за решения. Лошото е, че такива партии от третия пол обичат само да критикуват и не предлагат нищо градивно…”

В един дисфемистичен дискурс бившият и бъдещ премиер е нарекъл реформаторите политически педерасти. Като се каже за човек, че е от третия пол, какво се сещате? Ние например се сещаме първо за Евгени Минчев, щото и той е от Пазарджик, не за друго…

Ей, тъкмо стана дума. Некой си Георги Гечев, който продавал благороднически титли, съобщил, че 65 българи вече са със синя кръв. Петима са графове, останалите били лордове и барони. Търговецът, естествено, твърди, че званията са си напълно редовни и оригинални, купени от Шотландия. Цената на лордската титла била 200 лв., на баронската 400 лв., а на графската – 800 лв. Титлата върви с един квадратен фут земя, което е колкото да стъпиш с двата крака.

Лорд Минчев и херцогиня Забравихйимето

Като честен човек сега сме длъжен да се извиним на лорд Минчев за грозните думи, които казахме в момент на яд. Там, дето го нарочихме, че си и изкарал титлата с гъза. (Умираме от срам сега, как сме могъл да се изразим така грозно!) Явно е, че Евгени си е купил титлата по старомодния начин. Щото ако беше по модерния, можеше да се напъне и за граф, а той само лорд за 200 лв.

Лорд за 200 лева! Жив да не бях! Много на дребно, бе! Обаче пък си мисля, че може точно това да е пътят да се сдобием с благородници, с национална аристокрация. Благородството, както знаете, задължава. И те като почнат да се държат благородно и други ще ги последват, после и други…

Ало, пенсиите! Като гледам, и вие можете да си позволите. Да се родиш като примерно Ламби Гацов на нивата под крушата и да те погребат като лорд Гацов! На цена една пенсия! Ето това вече е един осмислен, неизживян напразно живот!
Между другото, братя, специално за вас да съобщя, че двулевката става монета. Но вие не се притеснявайте, дори и да се надиплили двулевки под дюшеците. Хартиените си остават пълноценни платежни средства.

Тези, които ни четат редовно, знаят нашето отношение към хартиената двулевка като към мръсна бомба в истинския смисъл на думата. И важната роля, която играят пенсиите в това отношение. С очите си сме виждал в магазина как пенсия вади два лева от джеба, целува ги на прощаване и ги подава на продавачката. И така се пренасят грипове, жълтеници, трипер… Не, триперът май с по-едри банкноти се пренасяше. Те и металните пари пренасят бабалюги, но по-малко.

Вторник, 2 септември

Разгръщам вестниците отзарана и какво да видя? Върхът на помиярщината! Бареков се срещнал с дядо Добри, наричан „живия светец от Байлово”! И ибрикчиите от „Труд”, „24 часа”, „Преса”, „Стандарт” отразяват събитието със снимка на първа страница, на която дядо Добри целува ръка на Бареков. В „Преса” снимката е опъната на четвърт страница. Просто ви казвам, че щях да повърна! Спрете се, бе! Не може да осерете и малкото останали чисти неща!
Джеферсън ли беше, друг ли, забравил съм, казваше: „Аз съм много притеснен за моята родина, като имам предвид, че Бог е справедлив!” Дано да не е чак толкова справедлив, щото това, което получаваме, ще ни се стори приказка, в сравнение с това, което заслужаваме.

В сайта на бебеците са качени 5-6 снимки, от които става ясно, че първо Бареков е целунал ръка на дядо Добри, после старецът на него. Но някой, дали от офиса на бебеците, или в редакциите, е решил, че втората ще е по-въздействаща. И тя верно въздейства. Като английска сол въздейства. Ако не знаех каква е хавата, щях да си помисля, че е саботаж. Щото няма нормален човек, който да не се потресе от снимка, на която един свят човек целува ръка на един… Какъвто и да е, ама тоя не е даже и такъв. Трябва много да ти се е възпалил мозъка, за да си мислиш, че ще трупаш дивиденти от такава снимка. Ама менингитно много.

Тази свинщина заслужава да й се отдели много повече място, но не мога да се сдържа, идва ми да псувам на майка и да кълна на гроб, а не бива.
От НСО потвърдили, че наистина има сигнал за заплаха срещу живота на Местан. Заплахата възникнала миналата година, когато Местан стана лидер на ДПС и до момента, викат от НСО, няма причини охраната да бъде свалена.

Допускам, че има заплахи не само за Лютви, но и за Пеевски, и за Доган. Но искам да кажа още отсега, че ако тези заплахи прераснат в действия, това няма да са действия от/към политически опоненти, а между криминални конкуренти. Етнокорпорацията стана много алчна и нагла и това със сигурност ще навреди на здравето й.
Между другото, чета в „Новинар” цяла страница за различните гадателски науки: алектриомантия (гадаене по петли), харуспиция (по животински вътрешности), скатомантия (по изпражнения). Особено ме заинтригува румпологията, според която бъдещето на човека било изписано на задника му. Джаки Сталоун, майката на Силвестър, била голям специалист, та казва как се прави. Задникът се намазвал с къна и се отпечатвал върху папирус и по тоя отпечатък специалистите предсказвали бъдещето на лицето. Та си помислих, че ако се намери един достатъчно голям пергамент и на Пеевски му се направи такъв отпечатък, ще се види, че в скоро време ще му яде задникът баница. Така мисля.

Сряда, 3 септември

„Борисов готов да е на власт и без мнозинство”, съобщава „Труд”. До вчера разправяше, че ако няма 121 депутати, хич няма да прави правителство. Странно, но този обрат изобщо не ни изненада. Интересно защо? Вероятно вече привикваме с начасничавия характер на г-н Борисов. За който не знае, начасничав е дума, която сме си донесъл от Пазарджик. Баба така казваше за хора, които на всеки час си менят мнението.

„Скок на тока със 17.9% поиска EVN”, съобщават медиите. Тия май искат да свалят Бойко преди още да е станал премиер. Превантивно един вид.

Като стана дума за тока, та се сещам. Папараци пак изловили Михаил Михов да се весели в компанията на изпълнителката на „Гаси тока, че си лягам” Теодора.

При Миков БСП има шанс да се завърне към корените си. Социалистическата историография дълго криеше, но аз ще ви кажа. Когато патриарсите на социалистическите идеи у нас се събрали в лозето на Габровски да дискутират има ли социализмът почва у нас, изпили шест дамаджани вино. Та казвам, че Миков води партията в исторически вярната посока. Връща я към корените й.

Снимка № 3

Сайтът «За Перник» съобщава, че на второ място в пернишката листа на АБВ е Лъчезар Никифоров, бивш офицер от ДС, известен в миньорския град, който сега е редно да наричаме университетски, като Шестака. Според тамошните слухове слуховете Никифоров бил навремето разработващ офицер на младия Първанов.
В едно предаване на Карбовски бившият шеф на Шесто на ДС Митьо Гестапото каза: "Има морални и колегиални много силни зависимости при хората с досиета. При възможност се дава преимущество на своите с принадлежност към ДС, защото ние сме професионална група, това си го носиш вътре в себе си."

До гроб си го носиш. Това е положението.

Сега не мога да си спомня, когато Гоце се гънеше и обясняваше как не знаел, че е сътрудничел на ДС, мислел, че работи за МВнР, тоя ли господин нетактично се обади: «Знаеше, знаеше...» И спомена за движение на парични знаци, наистина дребни знаци, но все пак знаци... Не, май не беше той.

„Новинар”: „Спасителите във Варна ще вадят удавници още 30 дни.” Колеги, ще вадят, ако има, бе! Ако нема как ще вадят? То е същото като сафрида – като има се вади, като нема – не!
Чаят намалявал риска от преждевременна смърт с 24%”, показало проучване на университетската болница „Жорж Помпиду” в Париж. Причината била в богатото съдържание на флавоноиди и антиоксиданти. 4-5 чая дневно повлиявали добре и на кръвното.

Това „преждевременна смърт винаги ме е смущавало. Зер има навременна смърт? Когато и да умре човек, все е преждевременно, не ли? Както и да е. 24% никак не е за подценяване, то си е четвърт живот отгоре. Но трябва по цял ден да се наливаш с чай. А ние лично чай пием само когато сме болен. И то не точно пием, а по-скоро гаргарим.
И като стана дума за франсетата. „Французи изследват наши тесли на 6000 г.”, съобщава „Стандарт”. Екип, ръководен от проф. Пиер Петрокен от университета в Безансон, изследвал брадвите и теслите в Русенския музей. Експертизата показала, че са направени от жадеит и еклогит, минерали с изключителна твърдост и здравина. Естествено, че трябва да е от як материал, ако и тогава са ползвали теслата за всичко, както ние правим… Нали сте чували оня действителен случай, дето един български касоразбивач отворил най-здравата каса в света с „мамата, мамата…” и една тесла?

Дикшънърито твърди, че думата тесла - adze [ædz] – не е непозната и на англосаксонците. Проучването ни показа, че тесли имат и много други народи, но точно като нашите, българските тесли, никой народ няма. Българската тесла е и стопански уред, и страшно оръжие едновременно. И ще ви призная нещо, дано не ме вземете за простак. Първото пособие, което дадох на внуче Борко да се учи, беше теслата. Не ви лъжа. На 3 годинки е и троши орехи с теслата. Майка му му я взе и му даде един гумен чук, от тия, фаянсаджийските. Но като сме си сами, дядо пак му дава теслата, да се упражнява с истинско оръжие. Паралелно с теслата, напредваме и с компютъра. Може и да не сме прав, но в наше време, ако човек владее теслата и компютъра, гладен няма да остане. Казвал ли сме ви, че Сократ е бил зидар? И вечно си е носел тесла със себе си. И от теслата се е прехранвал, щото и тогава не е било възможно да се живее с гола философия.

Но първо на подрастващия трябва да създадете съответния интерес. Което постигнахме с „Приключенията на Пинокио” на Карло Колоди. Ако помните, майстор Антонио намери една черешова цепеница и почна да я дялка точно с тесла. И после я даде на Джепето, та да направи от нея дървено човече. И така детето се запозна първо литературно с теслата, после му я показахме и обяснихме и чак тогава преминахме към практически занятия.

Четвъртък, 4 септември

Чета в „Преса”: „Театърът ни е по-популярен от футбола. Стига, бе, не може да бъде!” – вероятно ще си кажат много хора, като видят заглавието. Но такива са фактите, поне според статистиката.”

През 2013 г. са продадени 1.6 млн. билети за театър, докато за футболни мачове в „А” група едва 500 хил. В Европа средно 28% от хората посещавали поне по едно представление годишно. У нас само с малко по-малко – 24%. Дори французи и испанци гледали по-малко театър от нас – по 21%. В Европа 18% от хората ходели поне веднъж годишно на опера и балет. У нас цели 10%!

Това е статистиката. След като ви я съобщихме, можем и ние да кажем: А стига, бе! Не може да бъде! И ще ви кажем, защо не може. Още когато Вежди съобщи същността на реформата, която ще провежда в културата, подробно обяснихме какво ще се случи. И то се случи.

„Веждито щял да дава пари на културните заведения според броя зрители. На драматичните театри по 12.5 лв. на зрител, на музикалните по 40 лв., на филхармониите по 50 и на оперите по 70 лв. … Ако съм директор на театър к’во ще направя? Ще редуцирам трупата до малък и сплотен колектив. Ще поставя некоя нова българска пиеса, без значение коя. За българска дават 5% отгоре. Пускам билетите по 5.10 лв. За цени над 5 лв. дават още 10%. Тегля потребителски кредит и изкупувам билетите. А може и да не тегля. Изкупуването може да стане и само по документи. После спирам парното, водата, гася лампите и бия катинара. И си гледам кефа. След 3 м. вземам субсидията, барабар с всичките й екстри, връщам кредита, давам некой лев на артистите и изкупувам билетите за следващото тримесечие... Не казвам, че навсякъде ще стане точно така. Ще се измислят и други подходи. Някъде ще абонират без пари училище, другаде поделение, работнически колектив, болница, психиатрия... Изобщо, празен стол вече няма да се допусне. Коя пенсия няма да изкарат два часа на топло, ако е безплатно? Или пък е много трудно да закараш циганите да гледат „Цигански барон”? По 5 лв. на индобългарин и пак остават 35 лв. Така ще стане! Театрите могат да са печеливши само ако не работят!”
Извинете за дългия цитат, възвеличаващ прозорливостта на вашия автор, но дето се вика, похвали се сам, та и другите да те похвалят.

И докато сме на културни теми. Гледаме участниците в новия ВИП Брадър и се чудим дали да се възгордеем, или да се потиснем. Между другото, тази конструкция, „възгордея или потисна”, сме я заимствал от г-н Борисов. Когато стана главен секретар на МВР и журналистите му задаваха разни въпроси за миналото му, като например защо Бонев не дал лиценз на „Ипон”, Бойко обясни: „С Бонев спорехме тогава - не лично, чрез общи познати. Когато той повика на среща застрахователни и охранителни босове със съмнителен имидж, мен не ме викна. И аз се чудех дали да се потисна, или да се гордея.”

Това признание казва толкова много, че нямам какво да се добави.

Но да се върнем на ВИП Брадър. До тук има двама сигурни участници от Пазарджик: актуалната «Мис Плеймейт» Елена Кучкова и Евгени Минчев. Този сезон щял да се нарича „Образцов дом” и да пресъздава социалистическата действителност. Та „Новинар” турили заглавие: „Елена Кучкoва ще разбере какво е да караш Mосквич”.

Всъщност, малко ви излъгах. Кучкова не е от Пазарджик, а от с. Черногорово, което отстои на десетина километра от града в най-безперспективната посока. Та Еленка от малка знае не само какво е да караш Mосквич и Лада (които там още са масово на въоръжение), но дори е разбрала какво е да караш магаре. Та мислете малко.

Като споменахме „Новинар”. Отразяват жалбата на клиенти на КТБ до управителя на БНБ, президента и омбудсмана”, че квесторите не им позволявали да си обслужват кредитите. Тази и някои подобни дописки напоследък ни накараха да се замислим. За да излизат такива текстове в медиите на Пеевски, излиза, че целта на операцията не е била съсипването на КТБ, а превземането й. Или пък целта се е променила в движение и групата на Пеевски вече иска оздравяване на банката и овладяването на активите й. Третата хипотеза, която се появи тия дни, е, че Василев е успял да се откупи. И тя не е лишена от логика. Защото междувременно и цацаратурата излезе от нелегалност. Главният рече, че банката трябва да се спаси: „Може да изразя едно много радикално мнение от гледна точка на това, че трябва да бъде надскочен законът за гарантиране на влоговете в банката, трябва да се търси път за оздравяване на тази банка и едва след като се намери път, и то финансов, да се мисли за вариант, при който хората да са в състояние да получат парите си."

Да се надскочи законът! Думи на, повтарям, главния прокурор!

Интересно, но не видях нито един вестник да е отразил просташкото нахлуване на Борисов в предаването на Митко Цонев по БНТ. Драгомир Стойнев си пееше неговата песен за „Южен поток”. И Борисов запали моторетката. Три пъти му каза: „Стойнев, спри да заекваш!…”

Мисля, че на Стойнев също му се ще да спре да заеква, но не може. Така е решил Господ. И да се присмиваш на това е поведение, точно обратно на културното и цивилизованото! Борисов се явява политическа еманация на националната рустификация.

Единствената възможност да не пелтечи, е да ги пее тия работи, дето ги казва. Захари Стоянов също е пелтечел, но пеел много хубаво и без запъване. Е, ще бъде малко смешно Стойнев да пее за „Южен поток”. Всъщност, що пък не…

Петък, 5 септември

Ало, пенсиите! Оня ден ви дадох за пример Морган Фриймън, който разправяше, че и на 77 г. се поддържа млад със секс. Обаче имало и още по-такива случаи. Собственикът на Ф1 Бърни Екълстоун, на 84 г., разправя: „Дали правя секс? Разбира се, питайте жена ми. На тази възраст имам само един проблем – 2 кг.”

Да ти имаме проблема, дето се вика. Пенсиите, пак ще кажа, разправяйте. Тоя на 84 г. разправя, че не само прави секс, но и пазел жена си да не прихване. Нищо не ви пречи и вие да разправяте. Но не призовавайте бабата за свидетел. Това малко снижава достоверността на разправяното. Много хубаво го беше казала една пенсия: Проблемът не е, че съм дядо. Проблемът е, че трябва да спя с баба.

Ей, братя, ние често ви даваме съвети, но вие недейте да се вслушвате във всичко. Имайте предвид, не само за случая, а и изобщо, че даването на акъл не е свързано задължително с имането на акъл.

Оня ден четох в „Новинар”: „От петък изплащат пенсиите за септември. От 5 до 19 септември всички пенсионери ще могат да получат помощите си за настоящия месец, съобщиха от НОИ.”

В „Новинар” явно не правят разлика между пенсии и помощи. Но не сме ние, дето ще им го натякваме. Щото още през 2005 г. сме написал истината: „Вие, братя, даже нямате право да се наричате пенсионери. В речника за чуждите думи пише, че пенсионер е човек, който получава пенсия. А срещу пенсия пък пише – месечна издръжка. А вашето колко издържа – тока, водата, парното и още 5 дена…”

И си е така. Тия пари са си помощи, нямат характер на цяла пенсия, дето издържа месец. Но това пък поражда нов въпрос. Ако това са помощите само, какъв е основният поминък на пенсиите? Кражби, далавери, рушвети, работа на сиво и черно?

Само питам, все пак от въздух не се живее.

---------------

Книга четвърта на д-р Филипов можете да поръчате на мейла на доктора dr.tonyfilipov/маймунка/abv.bg или на Тонифона 0885 233 691.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!