Из делниците на един луд (11-15 август)

Тони Филипов, д-р 18 август 2014 в 12:30 10809 11

Понеделник, 11 август

Стойнев призна, че в консорциума за „Южен поток” имало 2 фирми на Пеевски, но се отказали, щото се вдигнал много шум в медиите. Е, не във всички медии. Само в някои, по-точно в отделни медии. Например в „Труд”, „24 часа”, „Стандарт”, „Преса” не се вдигна шум. Защото тия вестници са на Пеевски. Купил ги е с кредити от фирми, свързани с КТБ. Фирмата, която издава “Труд” и “24 часа”, е взела 6.545 млн. евро. Към ГМ Прес – съиздател на “Стандарт”, “Шоу” и “Блиц” и издател на регионалните “Марица”, “Струма” и др. – са отпътували 6.4 млн. евро. “Обединени свободни медии” АД, издател на „Преса”, има 2.5 млн. лева кредити.

Всички са необслужвани в продължение на 2-3 г. Щото не са били замислени точно като кредити и никой не е смятал да ги връща. Но понеже банкерчето явно не е толкова глупаво, колкото изглежда, сега всички кредитополучатели са неприятно изненадани с нотариални покани да възстановят парите барабар с лихвите. И те се чудят как да лъжат и мажат…

Ако ни е останало малко достойнство и самоуважение, трябва да откажем да купуваме вестници.

„24 часа”, „Труд”, „Стандарт”, „Новинар”, „Преса”, „Монитор”, „Телеграф”, „Политика”, „Марица”, „Струма”, „Шоу”, „Уикенд” и т.н. са съучастници на олигарсите в ограбването на държавата. Тоест, на нас. И е много тъпо да ги подпомагаме в това им начинание. Не ли?

И не само за политиката и икономиката лъжат. За всичко. Ето вчера гледам в „Новинар”: „Мадона се снима по "коте"”. Викам чакай да видя на баба Мадона котето. Него половината свят го е виждал, ако са верни слуховете. Един пич веднъж каза, че ако се спазва стриктно забраната за пушене на обществени места, Мадона не би трябвало да пуши в леглото си. Та проявих интерес, де. Щото съм ѝ виждал балкона. На концерта в Истанбул си показа лявата, после в Париж показа и дясната. Та реших да си попълня познанията. Обаче какво се оказа? Мадона снимана по гащи. Нема коте, нема котарак, само едни черни бикини. Лъжци.

В „Труд” са по-коректни: „Мадона си снима чатала”.

До тук това успяхме да съберем. Най-главното предстои...

Ново британско проучване посочва грешките, които най-често допускаме по време на секс. Най-честият гаф бил "да пропуснеш целта". 51% от всички 2379 анкетирани били пропускали. Как ще пропуснеш, бе! Това да не е лов или риболов?! Мадам, вътре ли е? Щото и вън го няма… Английска му работа.

На второ място с 42% се нареждал гафът да объркаш името на партньора си. Втора глупост. Това не е грешка, а късмет. Братя, ако ви нарече с друго име, отговорете й, няма да останете разочаровани. Много важно, че си Пешо, пък тя ти вика Гошо... Нали ще се старае като за Гошо, което никога няма да стане, ако разбере, че си Пешо. 21% пък са заспивали по време на секс. Голяма работа. Дето викала оназ госпожа, Пешо, аз ще дремна малко, че съм първа смяна, ти знаеш кое къде е…

Та с такива глупости се занимават британските учени.

Вторник, 12 август

Почна се. Финансовият министър Румен Порожанов съобщи, че освобождава шефа на митниците Тонев и назначава Танов. Ваньо Танов, дето не различава ЕГН от телефонен номер и дето по негово време митницата течеше като срекме. И дето го разследват още по случая с Мишо Бирата. До тук бяхме с илюзиите за служебния кабинет. Те не че бяха големи, де…

Иначе е разбираемо. Борисов иска мнозинство в парламента. А това струва пари, много пари. Парите, както знаете, не ги пърди магарето.
Пише ми един Петков: „Докторе, какво лично на тебе е направил Бойко Борисов? Или го плюеш по дифолт?” По дифолт, по дифолт. Ние наистина плюем политиците по дифолт, всички български политици, цялата пасмина, която по различно време и с различни средства ни ограбва. И нямаме никакви основания да правим изключение за ГЕРБ. А Бойко, специално, не ни е направил нищо. Освен това, дето направи на държавата.

От ИПИ съобщават, че 4 млн. души у нас живеят в миналия век. В някои райони, като Ловеч, Видин, Сливен, Силистра и т.н. изоставали с 20-30 г. от София.

Според мен е малко по-сложно. Наистина тия 4 млн. живеят с единия крак в миналото. Но доколкото все нещо чакат, на нещо се надяват, дотолкова с другия крак са в бъдещето. А между краката им, както беше написал оня кандидат студент, е страшната действителност. Има сред тях и такива, които вече не се надяват и живеят само с миналото. Главно пенсии носталгици, които не точно живеят, а доизживяват. Тук и сега живеят едни 5% от нацията. Наесен, като се върне Бойко на власт, може да станат и 6%. Но може да станат и 4.

Та това имам против. Същото, което имах и срещу Станишеви, и срещу мадридския тарикат преди това, и срещу църното Ване… Но е трудно да се обясни на българин, че човек може да защитава и истина, която не го засяга пряко. И това не е глупав алтруизъм или отвлечено човеколюбие. Да пази Господ! Един мой настолен приятел казва, че „човеколюбивите идиоти са най-опасните идиоти”. Не сме от тях! Става дума за философски прагматизъм. Никой не може да живее добре в разкапваща се държава. Ето затова става дума. Не искам пак да се чувствам като на ролъркостър без предпазни колани.

Според данни от НСИ търговията на дребно се е увеличила с 2.4% за година. Ама не цялата, а само търговията на ядене, пиене и цигари. Намалели са продажбите на лекарства, дрехи, обувки, мебели. Изглежда, че народът спира да псува и му отпуска края. И ако е вярна оная притча за мъдрия везир, политиците трябва сериозно да се замислят. Престолонаследникът главно.

Проверка на „Труд” показала, че английската версия на сайта на служебното правителство била пълна с грешки. За премиера пишело: „Проф. Близнашки е един завършил от английската гимназия...” Малко афроинглиш. Така ми съобщават нигерийските другари, когато спечеля някоя голяма награда, или искат да ми дарят наследство. За културния министър Мартин Иванов пишело, че има няколко магистърски степени по история в СУ. А той, сиромашкият, има само една. Старши лейтенантският чин на Евгения Раданова станал дърти лейтенантски и т.н.

Преводите за държавните лемури са като числата за журналистите. Има ли някъде превод, ще има и глупости в него. Помня през 2002 г., когато Бойко беше главен секретар, МВР пусна една дипляна за чужденците. В нея се казваше как изглежда пътният полицай: “The traffic policemen wear reflektive vests with his photo” (Пътните полицаи носят отразителна жилетка с неговата снимка…”) И тогава се завърза спор дали трябва да е „с неговата снимка”, или „със снимката си”. И двете мнения имаха своята логика. Към днешна дата, като знаем как министрите му си държаха „неговата снимка” на бюрата, съм сигурен, че грешката в брошурата е била вярна.

„Люлин” може да си отдъхне.

Заловили са Коткоядеца. Какво нещо, а? Търсят го в Люлин, а той в Порт Сейнт Луси, щата Флорида. Освен ако не е някой друг, де. Дълъг бил 3.65 м. и тежал 54 кила. Бирмански питон. До него имало мъртва котка. Питон във Флорида е далеч по-логично от питон в „Люлин”, не ли?

Пък на плажа в Измир в Турция намерили делфин с две глави. Има го и на снимка и изглежда като истински. Питони, крокодили, вампири… Вече нямам съмнения, че е лято.

Сряда, 13 август

Издателство „Труд” е допечатало „Камасутра”, библията на любовното изкуство, щото първоначалният тираж се изчерпал. Народът може да е гладен, обаче е любознателен. Текстът е превод по Ватсаяна Маланага, оригиналния и най-пълен древноиндийски вариант. Добре, че са го превели от индийския оригинал. Щото през 2004 г. стана известно, че английският превод, от който за по-напряко се направени предишните български издания, е пълен с грешки. През 1883 г. някакъв англичанин я превел през пръсти, та че и поправил някои работи, дето му се видели неправилни, и от тогава този превод се възпроизвежда. Като стана известно това, едно приятелче направо щеше да се побърка.

“Ужас, вика, на колко жени съм предал грешни знания.”… И тръгна да ги обикаля една по една да изправя грешките… Ех, ако всички даскали имаха това съзнание…

Пенсиите, купете си, бе! Бива ли да си идете без да знаете какво сте изпуснали?! Ей, това няма нищо общо с „Мъжът и жената интимно”!

Пенсиите, препоръчвам да започнете с това, пък по-нататък, ако е рекъл Господ, ще ви препоръчам и Кобилкина.

Като стана дума за даскали. “Дейли мейл” писа оня ден, че в бразилския щат Сао Пауло, за да кандидатства една млада дама за учителка, трябва да представи медицинско, че е девствена. Тия в кой век живеят? У нас сред ученичките трудно се намират, та камо ли сред учителките. В Бразилия проверката на много места все още се извършва с ръчни способи. За да не влизам в подробности, ще ви насоча към „Мемоарите на една гейша”. Там точно е описано. На мъжете, кандидати за даскали пък им искали медицинско за простата. И то се издава след мануална проверка. И у нас е така. Не ме питайте откъде знам. Тези изисквания не били нещо необичайно в Бразилия. В щата Баия девствеността била задължителна за кандидатките за полицията. Откачена работа. Казвал ли съм ви за Мона Лиже от Пазарджик? Ожени се девствена… Но вече и такова секторно въздържание не е необходимо, щото има хименопластика. За 400-500 лева докторите ги правят чисто нови и напълно годни за тъпан и блага ракия.

Георги Кадиев вика: „БСП не заслужава да спечели изборите”. Левицата се провалила както в управлението на страната, така и във вътрешното си реформиране. Добре, че ще загуби заслужено. Притеснявах се да не е незаслужено… Като гледам Бойко как се е засилил, ако не му мине котка път, ще ги прегази като валяк цинкова кофа…

В тази връзка се сещам нещо. Учени от Япония и САЩ направили най-бързата камера. Можела да прави по 4.4 трилиона кадъра в секунда, което е хиляди пъти повече от досега съществуващите аналози. Ето тази камера вече ще успее да заснеме Мая Манолова със затворена уста.

Четвъртък, 14 август

Във Фейсбук обсъждат веждите на премиера. Скубани били. Аууу! Ми сега?! А Борисов, дето си епилираше телото, не беше проблем? Гледам оня ден на снимката с шараните, че май пак си е завъдил малко растителност по гърдите.

Ей, братя, особено от последната възраст! Ама не може да ходите като орангутани, бе! Знаете ли защо полицията нахлу с взлом в дома на едни пенсионери в Оряхово? Защото ги объркала със банда за рекет и отвличания. А защо ги е объркала? Точно защото изглеждали страшни с тия косми, стърчащи от ушите, носа, веждите… Направо като разядосани бизони.

Не знам защо така у нас липсата на рунтави вежди се приема едва ли не за личен недъг. Включително и при жените.

Понеже го споменахме. Осъдил Сидеров да му плати близо 200 хил. лв. за „непозволено увреждане на личността”. По-точно за 4 увреждания: 1. Набедил го, че „покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки". 2. „Покровителствал и пряко се е облагодетелствал от канали за наркотрафик". 3. „Покровителствал и пряко се е облагодетелствал от контрабанда". 4. Получил „поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява". По първите две набедявания съдът присъдил по 50 хил. лв. обезщетение. По вторите две – по 40 хил. Оставам с впечатление, че съдът приема контрабандата и черните пари като по-леки престъпления. И от други места оставам със същите впечатления…

Самият Борисов вика: „Винаги съм казвал, че вярвам в българската съдебна система.” Това е едно малко късопаметно твърдение. Даже не малко. Имаше един период в живота на Борисов, не кратък период, за който могат да се намерят писмени свидетелства, като например: „Виждам, че вече крушата се друса. Съдът и следствието не излизат от устата на журналистите, което ме радва и аз непрекъснато им подавам теми, за да има приказка. ("Банкер" от 23.02.2002) И тая приказка беше една дълга приказка… После някой му обясни, че не бива да рита тръна бос. Обаче на Цветанов не обясни.

Пенсиите, не съм свършил с вас. Обърнете ми още минутка внимание. „Медикъл експрес” съобщава, че част от мозъка на човека оставала завинаги млада. Специалисти от университета на Аделаида оспорват настоящите модели за когнитивно стареене и доказват, че някои типове познавателни системи в дясното мозъчно полукълбо са капсулирани и съответно защитени от стареене.

И именно в това се корени голямата драма на остаряването. Един пич пише така: „Самото стареене нямаше да е чак непоносимо, ако човек не оставаше млад в душата си. Все още сте на двадесет, а сте принудени да го криете от страх да не изглеждате нелепо, да не станете за посмешище. Налага се да живеете под външност на старица, когато вътрешно копнеете да се върнете на бала.”

Не е ли така? Така е! И като е така, поддържайте се на висотата на усещанията си, какво сте се запуснали като стари баби! Знаете ли колко струва лазерна епилация на подмишници и бикини зоната? Не повече от една пенсия.

Дори др. Путин, дето нали… и той се епилира до голо.

Между другото, из интернет срещнах една динена рецепта за отслабване, която гарантира свалянето на минимум 15 кг. за 7 дни. Изключително проста е. Първия ден купувате две големи дини от „Люлин” 9 и ги занасяте пеш до „Младост” 4, или където живеете. На втория ден ги слагате под мишниците и цял ден ги разхождате из София. Пак пеша. На третия ден отивате до някой баир и почвате да ги търкаляте нагоре, после ги пускате надолу и тичате след тях. После може да им измислите и други забавления, като клякания, коремни преси, набирания с дините между краката и т.н. През цялото време закусвате, обядвате и вечеряте с по чаша топла вода или неподсладен градински чай.

Ако много ви пригладнее се допуска да изядете половин домат и една зелена маслина. На седмия ден разрязвате дините, изяждате два резена от петелката и отивате пеш да ги изхвърлите в кофа в „Люлин”. Не знам кой я е измислил тази диета, но по-ефективна от нея трудно мога да си представя.

„1 милион столичани чакат пред 10 тоалетни”, съобщава „Новинар”. Да добавим и 1 млн. нестоличани, а също и стотина-двеста хиляди приходящи. И тогава се пада по една тоалетна на 200 хил. души. Мога да ви кажа къде са действащите тоалетни в София, та като идвате, да не обикаляте да ги търсите. Според мен обаче по-добре си свършете работата във вашия град и тогава тръгвайте.

В "Един ден в древен Рим"Алберто Анджела пише, че там през 115 г. сл. Хр., на един милион и половина жители имало 144 тоалетни. Значи една на 10 417 жители. В това число не влизат писоарите (най обикновени делви), по ъглите на улиците. Пак само за сравнение ще ви кажа, че в Белия дом има 69 клозета, колкото в цяла България. Щото и клозетите приватизирахме.

И повечето седят затворени. Собствениците се надявали да ги обърнат в търговски обекти, щото нали всичките са на ключови места. Не знам, доколкото съм изследвал факторите за успешен бизнес, първото и най-важното е да намериш стъргите (тясното, през което овцете минават за доене). Онези точки в живота на човека, където той е на зор – раждане, болест, погребение. Естествените нужди също са зор, който не търпи отлагане. Та не разбирам тия глупаци защо се отказват от гарантираната клиентела и ще правят магазини, в които клиенти влизат главно да разглеждат. А в тоалетната никой не влиза само да разглежда. Има обаче и други предимства. Един пич разправяше, че станал полицай, защото търсел бизнес, в който клиентът никога не е прав. Не можем всички да станем полицаи, но и тоалетният бизнес е подобен. Щото клиентът може и да е прав, но най-често не разполага с време да си търси правата.

Петък, 15 август

Край. Чао! Няма петък. Една седмица ще е все неделя! Отивам да ваканцувам. Да не се чудите къде съм се затрил.

Книга четвърта на д-р Филипов можете да поръчате на мейла на доктора dr.tonyfilipov/маймунка/abv.bg или на Тонифона 0885 233 691.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!