Из делниците на един луд (4-8 август)

Тони Филипов, д-р 11 август 2014 в 12:14 9158 7

Понеделник, 4 август

Николас Мадуро, президент на Венецуела, рекъл, че Уго Чавес редовно му се явявал като малка птичка и му казал: „Команданте е щастлив и изпълнен с любов към народа си.”

Това, братя и сестри, трябва да ни успокоява малко. Докато не излезе Бойко и не каже, че бай Тошо му чикчирика редовно, значи все още не ни мислят за съвсем изкукали.

Мадуро и птичка.

Но пък, от друга страна, като чета какво споделили от шуменската библиотека за образователното ниво на родителите, които ходели да вземат книги за децата си, това време може и да не е чак толкова далече. Търсели „Алисия в страната на чудесата” на Луис Карол, „Робин Круз” на Даниел Дефо, "Ние, братчедите" на Радичков и т.н. При това положение е въпрос само на време да се яви некое врабче и да проговори на Бойчето. 

Производството на епсилони върви с усилени темпове. „Прекрасният нов свят”, описан от Олдъс Хъксли, чука на вратата. Е, не е толкова зловещ, но и ние сме още в началото. „Цялото обучение цели именно това: да накара хората да обикнат своята неизбежна социална съдба.” И за това е най-добре те да се превърнат от малки в епсилони, полуморони. В антиутопията на Хъксли на 8-месечните бебета им показват красив букет рози и шарена книжка. И когато те запълзят към тях, им пускат ток. И така те израстват с инстинктивна омраза към цветята и книгите. Към красотата и знанието.

Та за Бойко беше думата. На срещата при президента стана ясно, че мнението му за актуализацията още не е придобило окончателен вид. „Съгласно опита ми Негова Светлост е… сложен характер. Не е благоразумно да се предугаждат реакциите му”.

Готов бил да отстъпи за бюджета на Здравната каса. Обаче БСП и ДПС да се разберат, ако не им стигат 15-20 депутати, той ще им изпрати от неговите. И те ще идат, къде ще ходят?! Предстоят избори и на всеки от тях му се иска я да повтори, я да потрети… Много е страшно човек като отвикне да работи.

Ако прочетете в конституцията в раздела за народните представители, ще видите, че задълженията на депутатите точно такова поведение предписват: Депутатът е отговорен пред този, който го е избрал. И включил в листата.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер бил притеснен от тенденцията страните членки на ЕС да не номинират жени за новия му екип, съобщават от офиса му. Тоя май не само пие, да знаете. Но те тия работи вървят заедно…

И като стана дума. „Върнаха секс наръчник в библиотеката след 54 г.”, пише британският вестник "Дейли Телеграф". Наръчникът бил взет от библиотека в Ню Йорк през 1959 г. и тия дни е върнат.

Значи, ако читателят го е взел, когато е бил на 25 г., ползвал го 54 години и на 79 вече му е станал ненужен и го е върнал. Ало, пенсиите, нема да се предавате! Пенсионерите сред другите народи практикуват смешните движения доде шават! Оня ден две въоръжени пенсии нахлули в медицински център в Чикаго и откраднали 56 блистера виагра на стойност към $2000. За десет минути извършили цялата операция и офейкали. Още не са ги хванали.

Набили двама руски туристи в Приморско. Ужас! В тая ситуация може да се приеме като casus belli. Туристите викат, че двама охранители ги били, за да им вземат 25 лева. Охранителите викат, че туристите били пияни и трошели шезлонги и чадъри, което никогаш не може да бъде. Лани в Татранския национален парк в Полша двама руски туристи, иначе ватенки от челябинския металургичен завод, също напълно трезви, счупиха от бой една мечка. Помислили я за преоблечен пазач и като я почнали с юмруци… Такива са си руснаците. Навсякъде се държат като окупатори и пият като туристи.

Военният министър в оставка Ангел Найденов се похвали, че бойната авиация ще дефилира над София през септември. Тогава столичани щели да видят във въздуха всички типове самолети и хеликоптери на въоръжение във ВВС. Общо три броя.

На този фон депутатът от гражданската квота на БСП Мартин Захариев внесъл законопроект за усвояването на космическото пространство. Оказва се, че космическа сила като България си няма такъв закон. Това вероятно може да се определи като много прогресивно, но само от някой крайно добронамерен наблюдател. Повечето, в това число и ние, ще го нарекат „Всичко Мара втасала, само гъза си не сресала.”

В закона е записано, че който изстрелва космически обект без да има необходимите разрешения се наказва с глоба от 10 000 до 100 000 лв. А при рецидив глобата става от 50 000 до 500 000 лв. Необходимите разрешения ще се издават от министъра на транспорта.

Явно гражданската квота на БСП е избирана така, че да съответства на партийната. И това е логично.
Между другото се сещам, че през 2002 г. великият атлантик Соломон Паси ни остави един завет: „След НАТО и ЕС пак българин в Космоса”.

Последният българин. Блазе му…

Вторник, 5 август

Някъде из медиите мярнах заглавие: „Мизия под вода, Миков отива на море”. Не разбирам упрека. Миков е свободен човек и може да избира дали да иде на море, или на сладководен басейн. Обратното е да го натоварваме с чувства и мисли, каквито един български политик няма откъде да има. Триста години преди Христа в Елида живеел философът Пирон, станал известен като основател на скептицизма. Той проповядвал пълно въздържание от емоции и чувства. Веднъж корабът, на който бил Пирон започнал да потъва. Всички се завайкали как да се спасят, а Пирон видял в трюма едно прасе, което кротко си спяло, показал го на учениците си и им казал: „Това е мъдрецът!” Та казвам, че от скептическа гледна точка българският политик е мъдрец. Българската политика е населена главно с мъдреци. 

Червените се карат заради споразумението с американската "Уестингхаус" за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”. Овчаров вика, че Стойнев се бил продал. „Някои хора изпаднаха в позиция да защитават очевидно небългарски интереси…” Ресто от Стойнев: „Овчаров да говори за морал малко ми е като виц." Има май нещо вярно. Но пък, както е добре известно, по нашите земи моралът е нещо, което се отнася за другите. Дръж ми, мари, копелето, да се посмея на оназ курва…

Едните ни натискат за „Белене” и „Южен поток”, другите ни натискат за 7-ми блок. Ей, господа и другари! Ама ние имаме само един задник, бе! Изчаквайте се! Така, де, не е ли така?!

Шефът на ИПИ Красен Станчев, чийто правилен цивилизационен избор не може да бъде поставян под съмнение, вика, че реакторът не ни бил нужен, а и не бил добре познат в света и може би крие рискове.

Туриха хубав капан на Борисов. Той затова реве като бяла мечка в топло време. Ама няма как хем да го спре, хем с Големия брат да е добре.

Радан Кънев разтуря реформаторската седенка. Лидерството в РБ, вика, се осъществява от Бойко: „Вече месец целият български политически елит си е назначил владетел. Никой не се бори за доверието на българите, никой не се бори дори за власт. Борим се за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт. Като ловни кучета около трапезата на господаря…”

По този повод колежката Седларска написа във Фейсбук: „Г-н Кънев и г-н Москов - ходихте ли в последните дни на крака при Бойко Борисов и защо? За да му кажете, че не искате да имате нищо общо с него ли? Г-н Кънев - пихте ли в събота бира с президента и какво си говорихте?”

Нещо му намеква. Ще изчакам Радан да отговори и тогава ще си формирам окончателното мнение.

Народният представител от "Атака" Гален Монев напуснал вчера парламентарната група на националистите и се присъединил към "България без цензура". Добре, че напусна, та да разбера, че е бил в НС. Колко ли още такива шушумиги се крият из парламентарните шубраци?

На вниманието на Столична и други общини. На въпрос на опозицията в индийския парламент какви мерки се вземат срещу бездомните маймуни и кучета, управляващите отговориха, че са наети 40 особено талантливи мъже, които да се дегизират и да реват като лангури, които са естествения враг на макаците, и да ги плашат. В Индия и маймуните са свещени и защитени, отделни граждани дори ги хранят и пазят, точно като кучетата у нас. Та предлагам на общинските власти да помислят дали не можем да се справим с кучетата с помощта на челния индийски опит. Талантливи българи, които да реват като мечки, бол. Пък един читател рече, че и те имало какво да научат от нас. Например как се ловят маймуни с трици. 

Сряда, 6 август
Много се коментира служебният премиер Близнашки и министрите. Ние ще се въздържим за момента. Нека да видим как ще подхванат работата. Надяваме се да ни вярвате, че тяхното не се губи.

Навремето Стефан Савов бил рекъл за Близнашки: "Опасен комунист, но добър българин". Явно не е чак такъв комунист. Да видим като българин… За комунизма на Близнашки, мнението ми е по-различно. Фактът, че е изключен от БСП го поставя в нашите очи малко по-високо от хилядите партийни путьовци, които не смеят да идат по малка без разрешение на лидера.

Проблемът е, че на нас ни трябва премиер, който да е добър в управлението, а не по душа. И моите съмнения са точно в тази сфера. Близнашки не бил управлявал нищо друго през живота си, освен МПС. Скоро ще разберем. Може пък да ни изненада. Ако му стигне времето. Защото след 5 октомври се завръща Борисов, а там изненади няма да има. Вика по телевизора: „Ако искаме да няма задкулисие, аз трябва да съм премиер.”

„Ако. Каква голяма дума.” И колко опасна…

Забелязали ли сте, че хората, които имат най-много причини да са скромни, не са? И малко самокритичност не би им навредила. Сещам се какво казваше Кисинджър за книгата си „Дипломацията”: „Аз съм съвършено откровен по отношение на себе си в тази книга. Първата си грешка посочвам на страница 850.” На бас, че, ако Бойко някога напише книга, което е разбира се, e reductio ad absurdum, няма да посочи нито една грешка. Както и да. Но пък, като се размисля, той не лъже. Той е като маларията, винаги се връща. Ще стане премиер и всичко ще е пред кулисите. Обаче лампите ще са изгасени… Щото лампите, демек медиите, са на Пеевски.

Според социологическо изследване на „Отворено общество” 69% от българите смятали, че положението в страната е „непоносимо”. Обаче го понасят. Няма друго обяснение, освен културата ни на търпение, която е една от най-високите в Европа.

Но стига политика. И за нас е август.

„10 минути гледане на гърди удължава живота”, съобщава „Новинар”. Ало, пенсиите! Не правете това в къщи! Като се казва големи женски гърди, не се разбира дълги! Да не вземете да си навредите на здравето.

Това откритие, което се открива всяка година, е най-доброто доказателство, че е лято. А тая година наистина ни са нужни доказателства…

Семейство от Елхово заснело крокодила, който се появи преди две седмици в р. „Тунджа”. Виж ми окото…

Червената политоложката Мара Пиргова е била на море в чужбина. Стигнах до тоя извод по логичен път. Вика по телевизора: "Продължавам и днес да защитавам назначението на Делян Певски в ДАНС." След като дори и Станишев го призна за грешка… Значи Мара е слънчасала. Но като гледам времето, това няма как да е станало тук. Следователно?

Още една „научна” новина от „Новинар”: „Две чаши вино правят жената тигрица в леглото.” Пълна глупост! Виното е, за да я вкараш в леглото бе, ало! За тигрица си има други чалъми – щипане, хапане, скубане под мишниците… Шегувам се. Съвременната жена не можеш да я заскубеш никъде. Едно време какви жени имаше… За алкохола ставаше дума. В човешкият мозък има един център, нуклеус акумбенс, който отговаря за преценката за красота на друг човек. И алкохолът стимулирал този център. От мен обаче да знаете, че не харесате ли една жена до третата-четвъртата ракия, не е нужно повече да си насилвате акумбенса. Алкохолът помага, но чак чудеса не може да прави.

Жените обичат мъжете да ги канят на ресторант, да ги черпят скъпи питиета. Ако мъж ги покани на сладкарница, вероятно ще се обидят. Дами, от мен да запомните, че ако мъж ви покани на кафе или чай, значи ви харесва и без алкохол. И това е комплимент, а не обида.

Бареков вика: "Обезщетенията ми за прекратените два мениджърски договора са 2 млн. евро, около 4 млн. лева". За да получи обезщетение, значи не е напуснал, а е уволнен. А за да е толкова голямо обезщетението, значи, че много се е налагало да бъде уволнен. Вероятно това имаше предвид Цветан Василев, като каза, че „финансовата му коректност” била под въпрос.

Точно след Бареков е подходящо да ви кажа и за друго научно откритие. Американски учени от Джорджия експериментирали с мишки и открили ген, отговорен за глупостта. Ако този ген бъде активиран, мишките много по-бързо запомняли предмети и по-лесно намирали изхода от лабиринт. Ръководителят на изследването предполага, че подобен ген съществува и при хората. Вика, че ако това се докаже, то ще постави друг важен въпрос - защо й е било на природата да създава ген, който да прави някои хора глупави.

Как защо, бе?! Ако нямаше глупави, от какво щяха да живеят умните?

Ако забележите противоречие и решите да питате как така хем Бареков е глупав, хем ние го храним, ще ви посъветвам да не питате. Отговорът няма да ви хареса.

Четвъртък, 7 август

Скука, ама скука да видиш! Една новинка няма днес човек да се закачи. Ни крокодил, ни русалка. Дори дъждът беше умерен. Министърът на правосъдието в служебния кабинет бил с отнети адвокатски права, защото не си плащал членския внос в адвокатската колегия. Е каква новина е това? Реформаторският блок щял да става партия. И като стане какво ще стане? Не, че съм против комасацията по принцип, но събирането на нули е неблагодарна работа. Е такива семки и бонбонки из медиите. Но, дето рекъл новият премиер на погребението на Йордан Йотов, „Чичо Дачо, борбата продължава!” Все нещо трябва да се скалъпи.

В интервю за агенция Ройтес президентът Плевнелиев възложи амбициозна задача на служебното правителство - да задейства присъединяването ни към еврозоната до 2020 г. То едва ли е работа точно на служебния кабинет, пък и българите, поне според проучването на Отворено общество, не са големи фенове на идеята. Две трети направо я отхвърлят.

Някои икономисти смятат, че левът е значително надценен. И като влезем в еврозоната това ще се компенсира, тоест левът ще се обезцени. 

Въпросът е доста сложен. Наистина левът е силно надценен в психологически план. И то главно заради моите приятели пенсиите. Искат с един лев да ядат три пъти на ден. Е не става! Обаче и с едно евро няма да става. Затова те и него ще надценяват и не виждам тогава що да сменяме валутата. Показателно е, че един от икономистите, които смятат, че левът е силно надценен, е Румен Гечев. Както е известно, социалистите поне веднъж на четири години се интересуват от живота на своите избиратели пенсиите. А понякога дори и по-често.

Обаче в чисто икономически план, пазарът си знае работата и ежедневно и ежечасно обезценява лева. Като сметнете какво можехте да си купите с 50 лв. преди 2-3 г. и го сравните със сега, няма нужда да питате икономистите. Курсът на лева спрямо еврото верно е фиксиран, но курсът на лева спрямо стоките си прави каквото си иска. 

Петък, 8 август

Всички организации на ДПС в Пазарджишко номинирали Пеевски за депутат. Циганите и помаците. Проф. Огнян Герджиков каза нещо много вярно оня ден: „Ние само по форма сме демократична държава. Това означава хората да избират народните водачи. Само че кои избират управляващите - тези, които не могат да четат и да пишат. Какво означава стотици хиляди да не знаят за кого гласуват, защото са манипулирани, безгласни и безмозъчни пионки? И те реагират само на кебапчета, бира и пари. След всеки вот се казва - това е волята на народа. Каква воля и на какъв народ, моля? Това е огромен проблем за България.”

И все по-огромен ще става. Но се утешавам с мисълта, че в един момент ще престане да е проблем на българите и ще стане проблем на циганите и турците. Те да се оправят.

Ген. Тонев, бивш шеф на ВМА, а сега зам.-кмет на София по здравеопазването, вика, че в лекарските среди се говорело, че министър Таня Андреева искала от 15 000 до 50 000 лева от директори на болници, за да не ги отстранява от постовете им. Чиста проба симония. Понеже става дума за лекари, та ще е добре да цитираме Деяния на светите Апостоли, глава 8, където се разказва как Симон Влъхва „като виждал големите чудеса и личби, които ставали, и че Духът Свети се дава чрез възлагане”, занесъл пари на апостолите и казал: „Дайте и мене тая власт, та комуто възложа ръце, да приема Духа Светого. Но Петър му отговорил: „Среброто ти да погине заедно с тебе, задето си помислил, че с пари се добива дарът Божий. Ти нямаш дял, ни жребие в тоя дар, защото сърцето ти не е право пред Бога…” Та от тук е останала поуката, че симонията не е богоугодно дело… Което не значи, че не се практикува.

Карикатура в. «Дневник».

Учуди ме само сумата. За да даде един шеф на болница 50 бонки, значи може да изкара 100-150. Така, де, той не може да бачка само в полза на министъра? Или бъркам?

„Риана иска да стане като Гриша Ганчев”, съобщава „Новинар”. А стига, бе! Петрол? Или мейби захар?

Не, бе, футбол. Искала да си купи футболен отбор. И затова като Гриша Ганчев. Точно на „Новинар” щеше повече да му отива да каже като Цветан Василев, собственика на „Ботев” Пловдив. Хубаво е да се търси оригинално заглавие, обаче Риана като Гриша Ганчев е като един Темелко де Ниро, за който писа „Стандарт” преди време.

Ами това е. Направих всичко по силите си и нека Бог се погрижи за останалото.

Книга четвърта на д-р Филипов можете да поръчате на мейла на доктора dr.tonyfilipov/маймунка/abv.bg или на Тонифона 0885 233 691.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови