Връчват посмъртен "Икар" за чест и достойнство на Чочо Попйорданов (списък)

ОFFNews 13 януари 2016 в 15:56 6426 0

Снимка БГНЕС

Петър Попйорданов-Чочо.

По време на церемонията по връчването на тазгодишните награди "Икар", която ще се проведе на 27 март, Световния ден на театъра, покойният Петър Попйорданов-Чочо ще получи почетно отличие за чест и достойнство, съобщиха от Съюза на артистите в България.

"Икар" за изключителен творчески принос към театъра ще получи Илка Зафирова.

За отличието за режисура ще се борят Явор Гърдев с „Квартет“ и „Чайка“, Маргарита Младенова за „Кавказкият тебеширен кръг“ и Крис Шарков за „Лив Щайн“.

Битката за водеща мъжка роля ще е между Леонид Йовчев („Малдорор“), Стоян Радев („Кавказкият тебеширен кръг“) и Александър Хаджиангелов („Пилето“) а за женска - Анастасия Лютова („Лив Щайн“), Гергана Змийчарова („Жана Д‘Арк“) и Луиза Григорова („Евридика в подземния свят“).

Валентин Ганев („Гео“), Владимир Пенев („Чайка“) и Христо Петков („Процесът против богомилите“) ще се борят за поддържаща мъжка роля, докато в категорията за жени са избрани Весела Бабинова („Лив Щайн“), Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля и Стефка Янорова за ролите им в „Театър, любов моя!“ и Радина Кърджилова („Мърлин Мърло“).

Дебютантите са Ангел Калев за ролята на Бащата и Любомир Желев за ролята на Грегор Замза в „Семейство Замза“, както и Боряна Братоева за ролята на Кара Палавеева и Мила Люцканова за ролята на Яра Палавеева в „Сестри Палавееви“, Мартиан Табаков за авторска музика и изпълнение на живо в „Росмерсхолм“ и Стелиан Радев за ролята на Аксентий Иванович Попришчин в „Дневникът на един луд“.

За майстор на техническото осъществяване ще се борят „Евридика в подземния свят“, „Квартет“ и "На ръба".

"Икар"-ът за сценография ще отиде при Марина Райчинова за „Евридика в подземния свят“, Никола Тороманов за „Чайка“ или Чавдар Гюзелев за „Лив Щайн“.

Най-добрата музика ще бъде избрана между работата на Емилиян Гацов-Елби за „Ние сме вечни“ и „Театър, любов моя!“, Константин Цеков за музикална преработка и интерпретация на живо в „Последен квартет“ и Петя Диманова за „Къщата на гнева“.

Наградата за критически текст, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите, ще е за Йоана Спасова-Дикова за „Мелпомена зад желязната завеса” или Джина Павлова за „Естетически проекции на театралната кукла”.

Драматургичен текст, излъчени от Гилдията на театроведите, критиците и драматурзите:

- „Семеен албум“ от Малин Кръстев;
- „Червената планета“ от Георги Тенев;
- „Невинни убийства“ от Десислава Гаврилова.

Куклен спектакъл, излъчени от Гилдията на творците в кукленото изкуство:

- „Огнивото“ по Ханс Кристиан Андерсен, драматизация Юрий Дачев, реж. Бисерка Колевска, Държавен куклен театър – Сливен;
- „Принцеса Квак“- драматизация и режисура Славчо Маленов, Държавен куклен театър – Бургас;
- „Семейство Замза“ по Франц Кафка, реж. Катя Петрова, копродукция на НАТФИЗ, Куклен Театър - Сливен, ТР - Сфумато.

За наградата за индивидуално постижение в кукленото изкуство ще се борят Евгения Ангелова за Вещицата в „Огнивото“, Петя Караджова за сценографията, куклите и костюмите на „Семейство Замза“ и Свила Величкова за костюмите на спектаклите „Огнивото“ и „Пурпурният остров“.

"Златен глас" за дублаж ще се връчи на Даниела Йорданова за Джейд във „Виолета”, Здравко Методиев за Грегорио във „Виолета” или Николай Николов за Ред в „Черния списък”.

Призът за съвременна българска музика ще се даде на Весела Бонева за „Разпалвам микрофоните“, ALEX P & HONN KONG за „Няма нищо по добро“ или Живко Петров за соловия му албум „After4

В категория "Съвременен танц и пърформънс" са отличени Иво Димчев за “OPERVILLE”, Гараж Колектив за NEON и Сдружение по действителен случай за “Математика на сърцето”.

Наградата за вариететно изкуство ще се даде на трупа "Росиели", а за цирково - на Иво Сивков и Мария Косоребрикова.

Проф. Надежда Сейкова и проф. Николина Георгиева ще получат "Икар" за значим принос като преподаватели в Националната театрална академия

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!