Сатирата отказа да избере победител в конкурса си за пиеса

ОFFNews 13 януари 2016 в 15:22 3175 0

Днес, когато се навършват 153 години от рождението на Алеко Константинов, Сатиричният театър, кръстен на него, трябваше да обяви победителя в своя втори конкурс за сатирична комедийна пиеса. Това не се случи.

"На първия конкурс, резултатите от който бяха обявени на 13.1.2014, бях постъпили 42 пиеси от 39 автори. Сега, за второто издание, са постъпили 52 пиеси от 51 автори. Ако съдим само по тези количествени показатели, сме изкушени да отбележим, че очевидно конкурсът изпълнява главната си цел – да стимулира създаването на нова българска сатирична комедия", пишат от институцията.

Оттам посочват още, че въпреки че някои от пиесите не са отговаряли на посочените от театъра изисквания, техните кандидатури са били разгледани от журито в състав Константин Илиев, Юрий Дачев, Николай Младенов, Ина Шкарова и Никола Вандов.

След проведени 2 тура и щателно прочитане на всичките 52 пиеси от журито, то е решило, че нито една от тях не е достойна за наградата "Алеко Константинов" за нова българска сатирична комедия и няма да я връчи.

За поощрителна награда от 500 лв. обаче са избрани:

– „Безпътния влак” от Магда Борисова;
– „Началник” от Крум Зарков;
– „На тъмно” от Сабина Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!