Танци, филми и майсторски класове преди голямото откриване на Spotlight: USA

OFFNews 23 март 2018 в 10:03 2354 0

Спектакълът “ДРУГИ МИТОВЕ” на Джона Бокеер, четири танцови ателиета и две филмови прожекции със свободен достъп включва програмата преди официалното откриване на SPOTLIGHT: USA - платформа за американски съвременен танц в Пловдив, която е част от програмата на Пловдив 2019.

На 26 март от 20:00 часа в Дом на културата “Борис Христов” началото на престижния американски танцов форум ще бъде поставено с “БУЙНА ВОДА” на компанията CONTRA-TIEMPO от Лос Анджелис. Преди това в неделя (25 март) от 16:00 ч. танцовата компания на хореографа Джона Бокеер ще съживи митове от Карпатите на площада пред Дома на културата, а при неблагоприятни метеоролични условия спектакълът ще се състои във фоайето на сградата с вход свободен.

CONTRA-TIEMPO Снимка: Steve Wylie

В неделя (25 март) Домът на културата приема и две танцови ателиета, насочени към професионалисти, учащи и любители на танцовото изкуство, отново с вход свободен. От 11:00 до 13:00 ч. в Dance Station клас по импровизация ще проведе хореографът Тани Холт (Портланд). За участие се изисква предварителна регистрация с творческа автобиография на [email protected]. От 13:00 до 14:30 ч. идва ред на платформата за танцови ентусиасти без опит Dance Church на Кейт Уолик (Сиатъл). Неделната програма продължава с прожекция на документалния филм “Never Stand Still”, посветен на историята на някои от най-големите легенди, сред които Мърс Кънингам, Марк Морис и Сюзан Фарел, участвали в култовия Jacob’s Pillow Dance Festival. Скринингът е от 17:00 часа в офиса на ONE DANCE WEEK в Капана (ул. Христо Дюкмеджиев №10).

Съботният ден (24 март) също има какво да предложи на пловдивчани и гостите на града. От 20:00 часа в офиса на ONE DANCE WEEK в Капана ще се състои безплатна прожекция на документалния филм Check Your Body At The Door, посветен на house танците и техните създатели в ъндърграунд клубовете в Ню Йорк през 90-те години на миналия век.

В петък (23 март) хореографите Меган Бридж и Джона Бокеер Jonah Bokaer Choreography ще споделят творчески опит и техники за импровизация в ДНК - пространство за съвременен танц и пърформанс в София. Ателието е без такса за участие, но с предварителна регистрация с творческа автобиография на [email protected].

На 26 март (понеделник) официалното откриване на платформата в Пловдив е поверено на компанията за градски латино танци CONTRA-TIEMPO и тяхната БУЙНА ВОДА. Хореографът Ана Мария Алварез ще покаже първообраза на салсата като социален танц без правила и хип-хоп, за да привлече вниманието върху наболели теми за съвременния свят като недостига на чиста питейна вода, икономичекото неравенство и политиката на сушата. Събитието ще бъде открито официално от министъра на културата на Република България – Боил Банов, президента на Фондация „Америка за България" – Нанси Шилър, заместник-кмета по култура и туризъм на Община Пловдив – Александър Държиков.

На следващия ден гостите на фестивала ще видят ИНДУСТРИАЛЕН БАЛЕТ на Кейт Уолик, а закриващият спектакъл ПРИНЦИПИТЕ НА НЕСИГУРНОСТТА остроумно ще ги преведе през абсурдите на човешката история и смешната страна на ежедневието. Всички вечерни спектакли са в Дом на културата „Борис Христов“ от 20:00 часа, а останалите представления от платформата ще бъдат представени в голямата и камерната зали на Драматичен театър Пловдив. 

Билети за всички спектакли от SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц, можете да закупите онлайн на epaygo.bg или на касите на EasyPay на цена от 12 лева, като на врата цената ще е 15 лева. Препоръчва се предварително закупуване поради ограничения брой места в залите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови