Quantcast

Променят "Моста на Кольо Фичето" в Ловеч (снимки)

Калоян Константинов Последна промяна на 22 юни 2015 в 14:00 21177 6

Сегашният вид на Покрития мост в Ловеч.

Община Ловеч е започнала работа по проект за преустройство и рехабилитация на символа на града - Покрития мост, известен като "Моста на Кольо Фичето".

Реконструкцията е включена в един проект с ремонта на площад „Тодор Кирков“, централната градска част и сградата на Младежкия дом в общината. Тя ще бъде извършена по проект „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти в подкрепа на следващия програмен период” към ОП „Регионално развитие“ 2007-2013.

Подготвилите предложението архитекти са Емилия Христова и Сергей Денчев. Те предвиждат сегашната дървена облицовка на моста да бъде премахната и на нейно място да се върне предишният бял вид на постройката от преди 1981 г.

Настроенията на гражданите спрямо реконструкцията са смесени, става ясно от сайта "Ловеч медиа". Даже има започната петиция "Да запазим символа Покрит мост", събрала до момента 1980 гласа. Част от критиките са, че общината иска да разруши автентичния вид на уникалното за Балканите здание и да съсипе "Моста на Кольо Фичето".

Как ще изглежда Покрития мост след реконструкцията. Снимка: Община Ловеч.

Истината за автентичността и облика на постройката обаче са някъде по средата. Според исторически данни покрит мост в Ловеч е имало много преди и много след конструкцията на Никола Фичев, чийто образец обаче се е запечатал в съзнанието на хората като най-добър и емблематичен.

Снимка на моста, построен от Кольо Фичето.

Първото сведение за съществуването на покрит мост в Ловеч е на френския пътешественик Ами Буе от 1838 г., последвано от впечатленията на Феликс Каниц от 1871 г. при посещението си в града. И двата моста тогава са били отнесени от р. Осъм.

След тях идва Кольо Фичето и построява своя Покрит мост, който се запечатва в народната памет. Строежът е осъществен благодарение на жителите на града, които даряват материали, пари и труд. Той е изграден върху 5 каменни основи от пясъчник от близкото с. Радювене, които са украсени с различни фигури на животни и др. скулптури.

Снимка на моста, построен от Кольо Фичето.

Покритата част на моста е изградена изцяло от дърво, с дървени клинове за сглобките, без да се ползва метал. Вътрешността му е била разделена на 64 помещения за дюкянчета.

Мостът на Фичето обаче е унищожен напълно при пожар на 3 август 1925 г. С това се слага край на оригиналния облик на постройката, останала от известния български строител. На нейно място през 1926-1931 г. е изграден нов железобетонен покрит мост по проект на архитект Ст. Олеков и инженер Цветков. Той се различава по това, че вместо 5 носещи стълба има само 2, бройката на помещенията за дюкянчета са 40, пътната част е по-тясна, покривът не е от дърво, а от армирано стъкло и т.н.

Мостът на архитект Ст. Олеков и инженер Цветков от 1931 г. Снимка: "Изгубената България".

През 1981 г. възниква идеята за връщането на "оригиналния" облик на моста от времето на Кольо Фичето. Извършва се реконструкция, която може да се види и до днес. Общото с делото на Фичето обаче е малко - носещите колони продължават да са 2, а не 5, на мястото на дюкянчетата има няколко работилнички, магазинчета и сладкарници, а конструкцията е топлоизолирана и е с изградено електроподово отопление. Дължината й е 106 метра, докато по времето на Никола Фичев е била 84 метра.

Мостът на архитект Ст. Олеков и инженер Цветков от 1931 г.

Въпреки това Покритият мост в Ловеч е символ на града и един от малкото подобни в Европа. Безспорно общото между сегашния Покрит мост и делото на Фичето са местоположението и традицията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2015 в 17:13

Бях 14 годишен когато промениха облика на моста през 1981 г. За съжаление визията, която придоби мостът беше на грозна дървена кафява барака. Никой не го харесваше, но тогава хората и никой не ги питаше. Красивият мост, съществувал до 1981 г. беше "унищожен" и заменен с това хамбароподобно хале. За съжаление, това което се предлага като промяна сега, отново не е на ниво - просто кафявата барака ще се превърне в бяла барака.
Най-доброто решение е възстановяването на моста такъв, какъвто беше до 1981 г. като се запази пешеходната зона. Няма да е толкова трудно.

Колкото до моста в близост, той е построен няколко години преди реконструкцията с идеята да поеме автомобилното движение, а покритият мост да остане само за пешеходци и няма нищо общо с преобразяването на покрития мост през 1981 г.

Знам, че има много противници на идеята за нова реконструкция на покрития мост и това са предимно хора, които не помнят моста от преди 1981 г., но разберете, че сегашната му състояние е всичко друго, но не и автентично.

25.06 2015 в 07:22

много манипулативна статия, Покрития мост през 1981г. е реставриран, имитира и е най-близък до първообраза на моста на Колю Фичето, видимо е и от снимките. Община Ловеч заедно с държавата се стреми да ,,усвои" милиони по евро проекти, иска да унищожи сегашния вид на моста и да създаде нов модерен архитектурен обект, който няма нищо общо със сегашния мост.
ПЕТИЦИЯ ,,През 1981-1982 г., след реконструкция по проект на архитект Златев и инженер Малеев, железобетонният мост е реконструиран като придобива днешния си вид, който напомня и имитира варианта, дело на Колю Фичето. Съществуват исторически документи и чертежи по които е правена реставрацията. Търсен е духа на дървената фасада, смесен със силата и устойчивостта на бетона. На моста е поставено електрическо подово отопление. Изграден е нов транспортен мост в непосредствена близост, за да се запази автентичния вид на Покрития мост, сега пешеходен. http://www.peticiq.com/pokritmost

25.06 2015 в 07:11

много манипулативна статия, Покрития мост през 1981г. е реставриран, имитира и е най-близък до първообраза на моста на Колю Фичето, видимо е и от снимките. Община Ловеч,заедно с държавата за да ,,усвои" милиони по евро проекти, иска да унищожи сегашния вид на моста и да създаде нов модерен архитектурен обект, който няма нищо общо със сегашния мост.ПЕТИЦИЯ ,,През 1981-1982 г., след реконструкция по проект на архитект Златев и инженер Малеев, железобетонният мост е реконструиран като придобива днешния си вид, който напомня и имитира варианта, дело на Колю Фичето. Съществуват исторически документи и чертежи по които е правена реставрацията. Търсен е духа на дървената фасада, смесен със силата и устойчивостта на бетона. На моста е поставено електрическо подово отопление. Изграден е нов транспортен мост в непосредствена близост, за да се запази автентичния вид на Покрития мост, сега пешеходен. http://www.peticiq.com/pokritmost

22.06 2015 в 19:27

Петре, човекът е написал "изображение на проекта", тоест най-вероятно има предвид първата снимка, с наименование: "Как ще изглежда Покрития мост след реконструкцията. Снимка: Община Ловеч."
Ейй, ай четете ги тия статии преди да коментирате, мама му стара!

22.06 2015 в 18:27

Ami snimkite sa cherno beli, poneje sa snimki ot vremeto na vtorata svetovna...
Normalno mi se vijda da se e promenila obstanovkata syus sgradite naokolo...

22.06 2015 в 15:20

Като гледам проектът, този мост въобще няма да се връзва със заобикалящата го архитектура в тази част на града. Най-малкото дори и цветово. Самото изображение на проекта не го показва напълно, тъй като сградите (може би нарочно) са в черно и бяло, но реалността е малкооо по-различна...