Променят "Моста на Кольо Фичето" в Ловеч (снимки)

Калоян Константинов 22 юни 2015 в 14:00 24772 6

Сегашният вид на Покрития мост в Ловеч.

Община Ловеч е започнала работа по проект за преустройство и рехабилитация на символа на града - Покрития мост, известен като "Моста на Кольо Фичето".

Реконструкцията е включена в един проект с ремонта на площад „Тодор Кирков“, централната градска част и сградата на Младежкия дом в общината. Тя ще бъде извършена по проект „Техническа помощ за подготовка на инвестиционни проекти в подкрепа на следващия програмен период” към ОП „Регионално развитие“ 2007-2013.

Подготвилите предложението архитекти са Емилия Христова и Сергей Денчев. Те предвиждат сегашната дървена облицовка на моста да бъде премахната и на нейно място да се върне предишният бял вид на постройката от преди 1981 г.

Настроенията на гражданите спрямо реконструкцията са смесени, става ясно от сайта "Ловеч медиа". Даже има започната петиция "Да запазим символа Покрит мост", събрала до момента 1980 гласа. Част от критиките са, че общината иска да разруши автентичния вид на уникалното за Балканите здание и да съсипе "Моста на Кольо Фичето".

Как ще изглежда Покрития мост след реконструкцията. Снимка: Община Ловеч.

Истината за автентичността и облика на постройката обаче са някъде по средата. Според исторически данни покрит мост в Ловеч е имало много преди и много след конструкцията на Никола Фичев, чийто образец обаче се е запечатал в съзнанието на хората като най-добър и емблематичен.

Снимка на моста, построен от Кольо Фичето.

Първото сведение за съществуването на покрит мост в Ловеч е на френския пътешественик Ами Буе от 1838 г., последвано от впечатленията на Феликс Каниц от 1871 г. при посещението си в града. И двата моста тогава са били отнесени от р. Осъм.

След тях идва Кольо Фичето и построява своя Покрит мост, който се запечатва в народната памет. Строежът е осъществен благодарение на жителите на града, които даряват материали, пари и труд. Той е изграден върху 5 каменни основи от пясъчник от близкото с. Радювене, които са украсени с различни фигури на животни и др. скулптури.

Снимка на моста, построен от Кольо Фичето.

Покритата част на моста е изградена изцяло от дърво, с дървени клинове за сглобките, без да се ползва метал. Вътрешността му е била разделена на 64 помещения за дюкянчета.

Мостът на Фичето обаче е унищожен напълно при пожар на 3 август 1925 г. С това се слага край на оригиналния облик на постройката, останала от известния български строител. На нейно място през 1926-1931 г. е изграден нов железобетонен покрит мост по проект на архитект Ст. Олеков и инженер Цветков. Той се различава по това, че вместо 5 носещи стълба има само 2, бройката на помещенията за дюкянчета са 40, пътната част е по-тясна, покривът не е от дърво, а от армирано стъкло и т.н.

Мостът на архитект Ст. Олеков и инженер Цветков от 1931 г. Снимка: "Изгубената България".

През 1981 г. възниква идеята за връщането на "оригиналния" облик на моста от времето на Кольо Фичето. Извършва се реконструкция, която може да се види и до днес. Общото с делото на Фичето обаче е малко - носещите колони продължават да са 2, а не 5, на мястото на дюкянчетата има няколко работилнички, магазинчета и сладкарници, а конструкцията е топлоизолирана и е с изградено електроподово отопление. Дължината й е 106 метра, докато по времето на Никола Фичев е била 84 метра.

Мостът на архитект Ст. Олеков и инженер Цветков от 1931 г.

Въпреки това Покритият мост в Ловеч е символ на града и един от малкото подобни в Европа. Безспорно общото между сегашния Покрит мост и делото на Фичето са местоположението и традицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews