Старата къща на "Джеймс Баучер" спасена, забраниха строеж на мястото й

Стефан Данаилов парафирал промяна на статута на около 250 сгради като министър

OFFNews 17 юни 2015 в 12:05 20974 18

Старата къща на столичната ул. "Джеймс Баучер" 24 няма да бъде съборена, разрешението за строеж е временно спряно от арх. Влади Калинов, шеф на Дирекция “Контрол по строителството” в Столична община. Причината е, че разрешението и визата за строеж са издадени от архитекта на община "Лозенец" Тодор Костадинов с много пропуски и нарушения, научи OFFNews.

За събарянето на сградата алармираха жители на района.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска вчера Министерство на културата да назначи проверка в архива на НИНКН на цялостната документация за квартала и сградата, като информацията бъде публично оповестена. 

Красивата къща, собствениците на която искат да я съборят, не е паметник на културата. Това пише в документ, предоставен от тях в община "Лозенец" и подписан от арх. Даниела Джуркова, шеф на Националния институт за недвижимото културно наследство, съобщиха за OFFnews от община "Лозенец". Информацията, че вековната къща не е паметник на културата, е публикувана в "Държавен вестник" през февруари 2009 г., уточнява в писмото си Джуркова. 

Най-вероятно къщата на "Джеймс Баучер" 24 е отпаднала от списъка с недвижими паметници на културата с подписа на министър Стефан Данаилов, който парафирал промяна в статута на около 250 сгради от 2005 до 2008 година.  

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка на документацията за сградата на бул. „Джеймс Баучер” № 24 в София, съобщиха по-късно от МК. 

От предоставените от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ документи се установява, че сградата е била декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата през 1983 година. През 1993 година на сградата е предоставена предварителна категория „за сведение” /това е най-ниската категория за културната и научна стойност на един паметник на културата/.

През май 2008 г. е подадена молба от собствениците с искане за отписване на сградата от регистъра на паметниците на културата. През юли 2008 година искането е разгледано на Експертен съвет на тогавашния Национален институт за паметниците на културата /НИПК/. Експертният съвет констатира, че градоустройствената среда на паметника на културата е нарушена с изграждането на нови пететажни кооперации. В сградата са извършвани и неколкократни преустройства, с което е загубена автентичността на плановата структура. Въз основа на извършената окончателна комплексна оценка е установено, че сградата не притежава индивидуална културно-историческа стойност. По тази причина Експертният съвет е взел решение за отписване на сградата на бул. „Джеймс Баучер” № 24 от списъка на паметниците на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!