Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Старата къща на "Джеймс Баучер" спасена, забраниха строеж на мястото й

Стефан Данаилов парафирал промяна на статута на около 250 сгради като министър

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2015 в 12:05 19354 18

Старата къща на столичната ул. "Джеймс Баучер" 24 няма да бъде съборена, разрешението за строеж е временно спряно от арх. Влади Калинов, шеф на Дирекция “Контрол по строителството” в Столична община. Причината е, че разрешението и визата за строеж са издадени от архитекта на община "Лозенец" Тодор Костадинов с много пропуски и нарушения, научи OFFNews.

За събарянето на сградата алармираха жители на района.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска вчера Министерство на културата да назначи проверка в архива на НИНКН на цялостната документация за квартала и сградата, като информацията бъде публично оповестена. 

Красивата къща, собствениците на която искат да я съборят, не е паметник на културата. Това пише в документ, предоставен от тях в община "Лозенец" и подписан от арх. Даниела Джуркова, шеф на Националния институт за недвижимото културно наследство, съобщиха за OFFnews от община "Лозенец". Информацията, че вековната къща не е паметник на културата, е публикувана в "Държавен вестник" през февруари 2009 г., уточнява в писмото си Джуркова. 

Най-вероятно къщата на "Джеймс Баучер" 24 е отпаднала от списъка с недвижими паметници на културата с подписа на министър Стефан Данаилов, който парафирал промяна в статута на около 250 сгради от 2005 до 2008 година.  

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди незабавна проверка на документацията за сградата на бул. „Джеймс Баучер” № 24 в София, съобщиха по-късно от МК. 

От предоставените от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ документи се установява, че сградата е била декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата през 1983 година. През 1993 година на сградата е предоставена предварителна категория „за сведение” /това е най-ниската категория за културната и научна стойност на един паметник на културата/.

През май 2008 г. е подадена молба от собствениците с искане за отписване на сградата от регистъра на паметниците на културата. През юли 2008 година искането е разгледано на Експертен съвет на тогавашния Национален институт за паметниците на културата /НИПК/. Експертният съвет констатира, че градоустройствената среда на паметника на културата е нарушена с изграждането на нови пететажни кооперации. В сградата са извършвани и неколкократни преустройства, с което е загубена автентичността на плановата структура. Въз основа на извършената окончателна комплексна оценка е установено, че сградата не притежава индивидуална културно-историческа стойност. По тази причина Експертният съвет е взел решение за отписване на сградата на бул. „Джеймс Баучер” № 24 от списъка на паметниците на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2015 в 20:28

Най-после добра новина.

Това е знакова къща не само за квартала, но и изобщо за София, един от малкото останали архитектурни шедьоври от миналото. Всеки истински интелигентен софиянец, когато мине покрай нея се възхищава от архитектурното майсторство.

Дано обаче не е само отлагане, докато мине шума, и после тихомълком пак да я съборят. Вероятно следващия трик, който ще опитат собствениците, ще бъде къщата да бъде изоставена да се САМОРАЗРУШАВА, и след това ще си издействат от общината ПРЕДПИСАНИЕ ЗА СЪБАРЯНЕ. Това е редовен номер на СТРОИТЕЛНАТА МАФИЯ за подобни сгради, каквито има и други в центъра на столицата.

18.06 2015 в 18:17

Допълвам текста по долу.
Така беше по времето на мандата на Ст. Данаилов.Сега законовата уредба е значително променена и института е неглижиран, да не кажа пренебрегнат и почти закрит.Решава министерството......

18.06 2015 в 15:55

Министърът на културата може да подпише за сваляне статута на ОБЯВЕН паметник на културата предварително минал на заседание на НСОПК, след като му е представен ПРОТОКОЛ ПОДПИСАН ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ МУ.Декларираните паметници на културата се отписват с РЕШЕНИЕ на Експертния съвет на Института за ПК отразено в протокол подписан от Директора на института и членовете му.
Не е възможно министър Данаилов да е променил статута на 250 П.К.през целия си мандат.
При старата наредба №5 директорът на института имаше право да свали обявените паметници на културата с категория за "сведение", останалите от "местно" и "национално значение"се отписваха по горе описания начин от МК.Сега може и да има промени.

17.06 2015 в 20:50

През 80-те години ,за чест на хората му,Институтът на опазване на паметниците на културата предприе смели стъпки за да бъдат съхранени хиляди достолепни къщи ,навсякъде из България, обектнивни паметници на архитуктурата и културата.
Тогавашната номенклатура се беше урнала за ги събаря и на тяхно място да строи „свои блокове“ само за „свои хора“. Лика-прилика с някой сегашни кръгове...
В София, пращаха живеещите от години хора в къщите в панелките в „Люлин“ и „Младост“.
Къщите можеха да бъдат спасени, само ако бяха обявени за „Паметник на архитектурата и културата“. Но това изискваше много време за проучване и докато се обяви актът на спасението - къщата можеше да я няма вече на земята!
Затова добрите хора от Института за опазване на паметниците на културата създадоха статут „Деклариран паметник на архитектурата и културата“. И дори успяха , с обществена подкрепа, да го скрепят със закон. Статутът „Деклариран“ – равен на статут „Обявен“ по отношение за възбрана от разрушаване или променяне на сградата. И не спираха проучването на сградите.
А за да се запазят все още останалите китки от хубави къщи из градовете ,пак добритие хора от Института на опазване на паметниците на културата създадоха статута „Групов паметник на културата“ и така къщите се пазеха заедно.Една до друга!
Докато не настъпи края на 20 век.
Какво е станало през 1990 година и как се е появила тази глупост „За сведение“ не зная. Не сме го прочели в закон.
Щом ще се отменя статут ,който е обявен със закон, това трябва да стане със закон.
Де го законът?

17.06 2015 в 19:02

каква ЛЪЖА- В СГРАДАТА НЯМА ПРЕУСТРОЙСТВА, ТЯ СИ Е ТАКАВА КАКВАТО Я ПОМНЯ ОТ ДЕТЕ. Просто последният жив собственик Тони- сина на Хелена изчезна някъде към ср. на 90-те. Не знам продаде ли я или почина. Яви се един възрастен мъж който благоустрои двора, но после и той изчезна. Дворът обрасна , къщата не беше обитаема. Тя и нашата къща, която уви вече я няма, са едни от най- старите къщи в тази част на Лозенец. Но комунизмът както при нея така и при нас даде тъжният отпечатък върху съдбата им. Дано поне тази се запази.

17.06 2015 в 18:54

браво, браво Браво!!!!!!!!! Толкова се радвам. Дано временното стане постоянно. Тази къща я зная от дете, баща ми и майка ми от младите си години. Познавахме собствениците и техните наследници. Уви съдбата им не беше никак щастлива на двете сестри Хепатия Хелена и техните деца.

17.06 2015 в 17:18

"Най- вероятно" бил подписал Стефан Данаилов... То най-вероятно, ако баба беше мъжка, щеше да има дръжка и като сложите на дядо ви кормилото, най-вероятно щеше да стане самолет. Ама, ха, де!

17.06 2015 в 17:00

Новия собственик е Кирил Домусчиев, направо супер!!!
Точно срещу входа на Математическия факултет на СУ пък се строи нова сграда на службите с помоща на техника за пробиване която се използваше в строежа на метрото. Надолу по булеварда към кръстовището на Семинарията е и новата сграда на Черепа (Еврофутбол)... мутрафоните си били отишли а??

17.06 2015 в 16:45

Къщата е наистина стилна,стара и дава облик на улицата.
Живея в квартала.На нашата улица,имаше чудесна постройка,обявена за Паметник на културата.Строена отдавна,от известния арх.Парашкеванов,за семейството му.
Само че....по времето на Гнойната коалиция,Батко и Братко,бяха в епогея си.Харесаха си я.И я бутнаха,ти да видиш.Уж,под формата,че запазвали стария й облик.Новата кооперация,която възникна,донякъде напомня,старата.Твърде донякъде.Иначе,атрибутите на мутролукса и провинциалната простащина,хич не бяха спестени.
Такива ми ти работи със старите,красиви къщи из моя роден квартал.

17.06 2015 в 16:00

"няма нищо странно в това че собствениците й искат да я съборят - просто искат да гушнат едни добри парички от продажбата на апетитния парцел... очевАдно е! "

Ма тва си е тяхна работа, бе! Нали искахте частна собственост, па сега на можело да я продават. Ми за кво им е тая частна собственост, щом не могат да се разпореждат с нея?