Прочутият пианист Дерек Хан гостува в София на 5 ноември

ОFFNews 29 октомври 2015 в 20:42 3000 0

На 5 ноември от 19:00 часа Софийската филхармония ще зарадва своята публика с концерт, пълен с изненади.

Първата от тях е гостуването на един от най-големите и най-прочути пианисти на Америка – Дерек Хан, с неговия елегантен, шлифован, безупречен стил на свирене, поставен изцяло в услуга на новаторско, понякога дори изненадващо тълкуване на класическите творби.

Следващия четвъртък ще чуем Сюита „Крал Кристиан II” на Сибелиус, както и концерт за пиано № 3 и Фантазия за пиано, хор и оркестър на Лудвиг ван Бетовен. "Разбира се участието на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” ще допринесе за величественото внушително звучене на творбата", пишат от Филхармонията.

Другата изненада ще бъде диригентът Мартин Пантелеев, който ще се прояви като композитор със своята „Синя планета”.


Дерек Хан е едно от водещите имена в американската клавирна школа. Неговият елегантен, идеално шлифован, но и пълен с изненади и предизвикателства маниер на музициране продължава да впечатлява почитателите на музиката на шест континента. Първоначално Дерек Хан си изгражда репутация на отличен интерпретатор на концертите на Хайдн, Моцарт и Бетовен, благодарение и на високо оценените от критиката записи на повечето от тях. Но репертоарът му обхваща постепенно все „по-широки“ територии сред клавирните концерти – Менделсон, Шопен, Чайковски, Рахманиов, Шостакович.

Технически безупречен, стилистично верен, убедителен – това са някои други щрихи от музикалния портрет на Дерек Хан.Роден е в САЩ, в семейството на китайски емигранти. На 18 години вече е завършил Джулиард в класа на Илона Кабос. Големият пробив идва през 1977 със спечелването на Първа награда на Международния конкурс за пианисти в Атина. Кариерата му тръгва стремително нагоре и през 70-те и началото на 80-те той вече свири с водещи европейски и американски оркестри, изнася рецитали по цял свят (Ню Йорк, Буенос Айрес, Амстердам, Милано, Лондон, Варшава, Москва), гради име и като камерен музикант.

През 1997 Детек Хан е поканен на турне с диригент Йехуди Менухин - триумфално турне със Sinfonia Varsovia из цяла Южна Африка, отбелязвайки 80-я рожден ден на знаменития цигулар. През 1998 Дерек Хан става артистичен директор на Загребската филхармония, а през 1990 – артистичен съветник на Московския държавен оркестър. С настъпването на новия век Дерик Хан реализира мащабни турнета из Европа и Сащ с Московската филхармония, с Лондонската и Берлинската филхармонии, сКамерата Залцбург, с Варшавската филхармония, със Симфоничния окестър на Санкт Петербург, с Филхармонията на нациите. Сред последните му (засега) записи са всички клавирни квартети на Брамс и първите два концерта на Рахманинов под палката на Карлос Мигел Прието с Кралската филхармония в Лондон.

Мартин Пантелеев прави своя успешен диригентски дебют със Софийската филхармония през 2004 с изпълнението на Първа симфония на Малер. От 2006 той е постоянен гост-диригент, от октомври 2009 – диригент на оркестъра, а от сезон 2011/2012 е Главен диригент на Софийска филхармония.

Талантливият диригент, цигулар и композитор, роден в София, произхожда от семейство на музиканти и от 4-годишен започва да учи цигулка. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Йосиф Радионов, по-късно и майсторските класове на проф. Захар Брон в Хамбург и проф. Ифра Нийман в Майнц и Лондон. Същевременно работи и с големия български композитор и диригент акад. проф. Васил Казанджиев.

През 1995 спечелва ІІ награда за композиция и Специалната награда за изпълнение на Шуберт на Международния конкурс „Земята и хората” в София. През 1999 като втори диригент на m_panteleev_2.jpgФилхармония на нациите, създадена от Ленард Бърнстейн и проф. Юстус Франц, концертира в САЩ, Китай, Русия и Германия. Същата година премиерата на неговата Първа симфония е дирижирана от Юстус Франц, след това е изпълнена и в Берлин, Франкфурт и на фестивала „Шлезвиг Холщайн”. За тази творба Мартин Пантелеев получава наградата "Davidoff Prix". Неговата Симфонична поема „Две” е премиерно изпълнена и записана на компакт диск през 2000 на Фестивала на нациите в Бад Вьорисхофен (Германия), а Концертът му за ударни и оркестър е изпълнен за първи път в Пекин от Пекински симфоничен оркестър с диригент Лихуа Тан и солист Ли Биао.

За своите композиции и концертна дейност из целия свят през 2005 музикантът е удостоен със специална награда от Министерството на културата и СБК. Сред десетките покани за гостувания през последните сезони са и тези на Берлинските Симфоници и на Филхармоничния Оркестър на Кейп Таун, Южна Африка. А през юни 2010 той дирижира с голям успех Софийската филхармония на Международния музикален фестивал в Клагенфурт, Австрия. През 2011г. прави успешно турне в 18 града в САЩ, дирижирайки Кейп Таун Филхармония, с която пишат история - като първи африкански оркестър гастролирал в Америка. От 2012г. Мартин Пантелеев е Главен гост-диригент на Филхармонията в Кейп Таун, Република Южна Африка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови