Пианистът на Ахат Антоний Георгиев - Тонто написа песен, посветена на протестите в България

Композиторът на песента и текстописецът Вал Тодоров се обръщат към колеги - музиканти с покана да участват във финалната реализация

Венци Мицов 13 август 2020 в 12:45 13417 1

В първите дни на протестите тази година, творческият тандем Антоний Георгиев-Тонто и Вал Тодоров започна работа по нова песен.

Впечатлен от събитията на жълтите павета, Вал Тодоров написва стихотворение, наречено „Площадът“.

Първоначално намеренията на Антоний Георгиев са да направи песен за група "АХАТ", но с напредване на написването на музиката решава да отвори проекта за всички музиканти, артисти или изобщо съмишленици, които могат да помогнат за реализацията на песента.

Между първите допълнителни лица, взели участие в записите са Оги Цолов (ФАКТОР, ЕЛИТ) и рапърът Борислв Димитров - БОБО.

Публикуваме кратко видео, в което текущата работна версия на записа е ползвана за фон, а изпълнителите се обръщат с послание към последователите си и участниците в протестите. Песента е и основа на по-широк музикален проект.

Намерението на Антоний Георгиев е да обедини стар и нов материал в мюзикъл с работно заглавие „Площадът“.

Сюжетът му разказва за разбиването на връзката в съвременна „перфектна двойка“, която влиза във вътрешен конфликт, катализиран от събитията в България. В ядрото на кастинга за този проект е включен и фронтменът на група АХАТ - Звездомир Керемидчиев - Звезди.

За своя музикален проект авторите Антоний Георгиев - Тонто и Вал Тодоров казват следното:

Корените на недоволството, изразено в протестите не е само срещу сегашната власт, а причините за сегашното положение в държавата са положени десетилетия назад. Между тях са участието на подставени лица в Прехода, трайното неглижиране на грижата на образованието и семейството от държавния апарат при всички демократично избрани правителства, включително НДСВ, БСП, дългосрочните негативи за страната в резултат на недалновидни решения продиктувани от личен интерес.

Абдикирането на Държавата от усилията за ограничаване на възможностите за „необяснимо“ бързото забогатяване на второ поколение предприемчиви „бизнесмени“, култивираните възможности за заобикаляне на законността и наказателната отговорност и не на последно място вкоренената в българската народопсихология толерантност към хора, които бързи забогатяват, но нямат образование с което да могат да докажат, че могат да поемат отговорност за последствията от дейността си.

Всичко това води до чудовищните нива на корупция, невъзможност трайно да се установи върховенство на закона и практическа безпомощност на Държавата да полага балансирана грижа за основните аспекти на културния и социалния живот. Пряко следствие от това са новоустановените норми за неспазване на елементарни социални правила, подмяна на реални културни ценности с форми на забавление захранени от чалга културата.

За съжаление, протестите не са подкрепени от ясна конструктивна стратегия на конкретна нова група лица. Без такава основна стратегия, която да се гарантира и от реална възможно за прилагане на наказателна отговорност към нейните изпълнители, протестите могат да имат само деструктивен ефект върху България, и то на фона на предстояща тежка зима".

Авторите се надяват с този проект да мобилизират хора от всички сфери на културата.

В момента те са силно засегнати от кризата и въпреки, че няма признаци Държавата да предприеме реални мерки за подобряване на тяхното положение, те предпочитат да се фокусират в оцеляването си ден за ден. Задължително е хората, работещи в сферата на културата да заявят позиция и да предприемат реални действия за да я защитят. В противен случай ще са принудени да приемат посока към безгръбначно вегетиране, закачени към хранилки на заинтересовани кръгове.

Ако искате да станете част от песента "Площадът", свържете се с авторите.

Facebook профил на Антоний Георгиев -Тонто: тук

email адрес: тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

1

tough

13.08 2020 в 13:07

Дааам, доста едностранно се водят протестите, няма голямо обединяване на хората. Тоя пич добре е преценил ситуацията. Просто хората вече ги е страх да не дойде още по-лошо управление, което колкото и невероятно да изглежда, си е напълно реална опасност.