Незабравимото шоу на Sabaton и Eluveitie

19 март 2013 в 16:42 3176 0

Sabaton. Снимка: Metal Katehizis
Sabaton. Снимка: Metal Katehizis

Metal Katehizis

Sabaton и Eluveitie направиха незабравимо шоу в София късно снощи.

Въпреки делничния ден още за изпълнението на първата група - WISDOM, зала "Универсиада" беше доволно пълна, а числото на публиката се увеличаваше с всяка измината минута.

Унгарците WISDOM са група, не особено известна на българската публика. Бандата се представи със стегнат около половинчасов сет само от седем песни, в т. ч. един кавър - "Wasted Years" на IRON MAIDEN. Още с началните акорди на първото парче WISDOM успяха да приковат вниманието на публиката. Групата стоеше стабилно на сцената и демонстрира добро изпълнение. Особено впечатление направи вокалистът Gabor "Crossfader" Nagy с отличните си гласови способности, чисто и уверено пеене. Nagy се изявява в WISDOM от 2010 г. Интересен факт е, че първоначално групата се е колебаела да го включи в състава си, тъй като нямал дълга коса. Унгарците, освен на доброто изпълнение, много държат на имиджа на групата, което личи от еднаквите "униформи" на музикантите. Съобразно "дрескода" на бандата, всички вееха разкошни дълги коси. WISDOM имат над десетгодишна история, но поради трудната съдба на бандите от Източна Европа досега са издали само два албума.

В снощния си сет групата беше включила повече парчета от последния си албум "Judas" (2011). Декорът на сцената изобразяваше Wiseman - мистичен персонаж, талисман на бандата и главно действащо лице в албумите й. WISDOM са едно от приятните изключения сред поддържащите групи, които обикновено са "пълнеж" за изтърпяване. Публиката ги прие много добре и те идеално подгряха за нови "бойни подвизи" все по-нарастващото множество в залата. Накрая барабанистът Balazs Agota хвърли палките си в тълпата, предизвиквайки дежурното боричкане сред първите редове. Отличното представяне на унгарците със сигурност им спечели нови фенове.

 

Сетлист на WISDOM:

01. Fаllin' Away From Grаce

02. Somewhere Alone

03. War of Angels

04. Live Forevermore

05. Wasted Years (IRON MAIDEN covеr)

06. Wisdom

07. Judаs

Последва кратка пауза. Вече почти пълната зала тънеше в мрак. Четири прожектора блеснаха и сцената сякаш отесня, защото там вече се разполагаха общо седем души - фолкметълите от Швейцария ELUVEITIE. Групата идва за трети път у нас, след изявите си на 8 февруари 2009 г. като съпорт на KREATOR и на 13 октомври 2010 г. с KORPIKLAANI. Вече стана известно, че поради заболяване, в състава на бандата няма да видим една от дамите - Anna Murphy, която свири на хърди-гърди, и заедно с цигуларката Meri Tadic изпълнява дамските вокални партии. Въпреки това, колегите й направиха всичко възможно представянето на групата и удоволствието на публиката да останат ненакърнени, а където се налагаше инструменталните партии на Anna звучаха на запис.

 

ELUVEITIE бяха включили в сета осем парчета от последния си албум "Helvetios" и само две от по-ранни творби - "Thousandfold" от "Everything Remains (As It Never Was)" (2010) и любимото на феновете "Inis Mona" от "Slania" (2008).

 

Харизматичният фронтмен Christian "Chrigel" Glanzmann директно атакува с едноименния на албума опус "Helvetios", изразявайки гордост от древните си келтски корени. Част от текстовете на групата са на мъртвия галски език, една любопитна особеност, която обаче почти винаги предполага коментари от типа "За какво пеят тези?". ELUVEITIE разказват за древната история на келтските племена от региона на съвременна Швейцария, а последният им албум "Helvetios" е посветен на Галските войни, водени от Римската империя през 1 век пр. н. е. срещу населението на споменатия регион.

 

Второто парче "Luxtos" започна с изпълнение на ирландска флейта под възторжените скандирания на публиката. Настроението в залата бе приповдигнато. Това бързо се усети от музикантите, които се раздаваха на максимум, бариерите изчезнаха напълно и всички участваха в общото забавление. Chrigel благодари за възторженото посрещане и сподели за турнето на групата, което продължава повече от година и половина. Стана ясно, че е особено очарован от бифорпартито вечерта преди концерта в клуб "Rock It" заедно със SABATON.

 

След "Thousandfold", невероятното соло на цигулката в "Neverland" взриви публиката. На "Home" бе направен първият плах опит за пого, но абсолютният хит "Inis Mona" диктуваше малко по-лирични настроения. Песента е изключително обичана от феновете, цялата зала вреше и кипеше, докато пригласяше на ELUVEITIE. Chrigel отбеляза колко хубави са българските жени и колко страхотна е тълпата. После се зае да организира истинско пого, даваше команди да се освободи място и в унисон със заглавието на следващото парче "The Uprising" "сражението" започна.

 

През цялото време музикантите сменяха и свиреха на всевъзможни инструменти, Chrigel и Patrick "Pade" Kistler подхващаха мелодии на ирландски рил, и сякаш след погото беше време за танци. За съжаление, явно поддържащите групи нямат право на бисове и след поздрав "Cheers" ELUVEITIE се оттеглиха. Оставаме с надежда да ги видим като хедлайнъри, а на сцената започват приготовленията за "финалните битки" под командата на SABATON.

 

Сетлист на ELUVEITIE:

01. Hеlvеtios

02. Luxtos

03. Thousandfold

04. Neverland

05. Santonian Shоres

06. Home

07. Inis Mona

08. The Uprising

09. Uxеllodunon

10. Havоc

Макар това да бе четвъртото поред гостуване на шведската "танкова дивизия" SABATON у нас, то отново успя да се превърне в своеобразен метъл празник. Едва ли има друга група, която да засвидетелства по такъв начин любовта си към феновете. Впрочем чувствата са споделени - SABATON отдавна са си заслужили специално място в сърцата на родните метъл последователи. Този път обаче очакванията към момчетата бяха сериозно завишени, предвид че това е първото им гостуване на родна земя в променен състав. Съмненията и около това бързо се разсеяха - великолепната шведска петорка бе не просто в перфектна форма, но и оправда напълно доверието на своите фенове, показвайки че и в нов състав бандата е като добре сработена машина. На 18 март в София на ударните бе мултиинструменталистът, певец и композитор Snowy Shaw, познат ни от изявите си с THERION, MERCYFUL FATE и мн. др.

 

Финалът на сета на ELUVEITIЕ постави началото на не особено дългото, но нетърпеливо очакване на шведските метъл "воини". Вярната им армия като че ли само това и чакаше, за да напомни за себе си, да пренареди и попълни редиците си, надавайки бойния си вик - SABATON! От този момент насетне, сякаш дори атмосферата в залата, събрала вече около 2000 души, някак се промени, красноречиво показвайки кои са главнокомандващите на фронта тази вечер.

 

Търпението бе възнаградено и малко след 21 ч. началната команда, както обикновено, бе дадена от всепомитащата "Ghost Division", превръщаща терена пред сцената и дори трибуните в бойно поле за набралите инерция екзалтирани фенове. Последва наситената с фолклорни мотиви "Gott Mit Uns", в която Joakim Broden поверява част от вокалните партии на все още новия и непознат за публиката китарист Thobbe Englund. "Добър вечер, София!" - поздрави на български широко усмихнатият харизматичен фронтмен, предизвиквайки нова вълна от одобрителни възгласи. Възхвалата на Шведската империя продължи с едноименната "Carolus Rex", явяваща се горд представител на новия албум на бандата. В така създалата се емоционална обстановка Broden припомни, че първото им гостуване в България, като подгряващи на големите HAMMERFALL, е било не къде да е, а именно в зала "Универсиада". Сантименталните чувства бързо отстъпиха място на следващия безкомпромисен удар - мощната и въздействаща композиция "Poltava". След като за пореден път разбрахме, че сме "най-лудите фенове", идва ред и на едно от най-прекрасните клавирни изпълнения за вечерта - "Gliffs Of Gallipoli". Това, което няма как да не се отбележи, бе невероятната връзка между изпълнителите и публиката, прераснала в своеобразен диалог. В случая не става въпрос само за забавните демонстрации на познания по български език от страна на Thobbe Englund и Joakim Broden, а за реална възможност за участие на феновете в този незабравим спектакъл. Публиката имаше възможност да избира между две, може да се каже, еднакво любими песни, като "Into the fire" отстъпи пред по-силните възгласи в подкрепа на "Attero Dominatus". Непосредствено след това Sabaton атакуваха отново с безкомпромисната и помитаща всичко по пътя си "40:1", последвана от рязък завой обратно към новия албум и изпятата изцяло на шведски "A Lifetime Of War". Оказваме се въвлечени и във водената 30-годишна война от крал Густаф II Адолф, възпята в непоколебимата "The Lion From The North".

 

Непосредствено след това на сцената настъпва разместване и Broden седна зад клавира, шеговито засвирвайки интрото на "Jump" (VAN HALEN). Всъщност станахме свидетели на една от най-тежките и разтърсващи песни, намерили място тази вечер - елегичната "The Hammer Has Fallen". Шеговитото настроение на Joakim продължи с припяването на "La Bamba", но почти веднага бе прекъснато от Thobbe Englund, отправящ укор на български - "пълни глупости". Отново бе "дадена думата" на публиката в избора между "Midway" и "Uprising", като превес взе второто парче. Редовният сет на шведската бойна дружина завършва с мелодичната "Swedish Pagans", караща цялата зала да се гмурне в неустоимото й темпо. Беше повече от ясно, че последвалото затишие ще е пред метъл буря - новата атака не закъсня и от колоните се разнесе интрото на "The Art Of War". Нова взривоопасна вълна връхлетя с величествената "Primo Victoria", разтърсваща неумолимо основите на залата. Неусетно дойде и края на забележителния пауър метъл спектакъл, отбелязан от веселяшката "Metal Crue".

 

Неописуемо бе това, на което станахме свидетели и слушатели през изминалата вечер - невероятната любов и сплотеност между музикант и фен, между изпълнител и публика. Всеки, докоснал се до магията (да, именно магията!), изпълваща всяко кътче на залата, знае за какво говорим. Защото това не бе просто поредният концерт на SABATON у нас, а нещо много повече - една традиция, основана на взаимна обич между една много специална група и нейните специални фенове. Можем само да се надяваме, че така ще бъде и занапред. А относно следващата ни среща - такава със сигурност ще има!

 

Сетлист на SABATON:

Intro: The Final Countdown (EUROPE song)

01. Ghоst Division

02. Gott Mit Uns

03. Carolus Rex

04. Poltаva

05. Cliffs Of Gallipoli

06. Attero Dominatus

07. 40:1

08. En Livstid I Krig (A Lifetime Of War)

09. The Lion From The North

10. The Hammer Has Fallen (Joakim Brodеn on kеyboards)

11. Uprising

12. Swedish Pagans

Бис:

13. The Art Of War

14. Primo Victoria

15. Metal Cruе

Outro: Masters Of Thе World

В галериите на Metal Katehizis може да разгледате и близо 60 изключителни снимки от събитието. Кадрите са на фотографа Герасим Трифонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!