Не плачи Люсил, ще се върна за теб

Димитър Генчев 16 май 2015 в 08:15 10750 4

Ще се опитам да обясня простичко какво загубихме с оттеглянето на Би Би Кинг от този прекрасен живот.

Той беше предпоследният мохикан на всичко това, което искахме да кажем, но той го казваше в прав текст. Последният мохикан от това поколение е Бъди Гай. След тях няма други влакове, ще има само фалшива тъга и много бизнес с техните песни, с тяхната мъка и с техния живот.    

С кончината на Би Би Кинг приключи цяла епоха в музиката. Той живя, колкото издържа и пя истински парчета докрай. Сега тази посока на музиката е безкрайно размита и е размита до славитрифоновска степен.

Днес бели, черни, жълти и червени еднакво се опитват да се оплакват колко тъпо живеят и наричат това блус. Това ли ви е блусът, бе пичове? Още малко вашият "блус" ще се появи и на "Евровизия"... Но сега ще ви разказвам за Люсил и защо Би Би Кинг свири само на такива китари и защо, защо, защо...

Люсил е действителна мацка, но тя е китара, не е гадже на Би Би Кинг.

Много красива трябва да е била, заради нея са загинали 4 човека. Поне така говорят легендите. Това било някъде 57-а година на миналия век. Тогава Би Би Кинг не бил Би Би Кинг, а някой си Райли. Свирел с легендата на блуса Съни Бой Уилямсън. Същият този Съни Бой Втори го има цветно на цветно в легендарния филм "Последният валс".

Люсил не знам как е изглеждала, но със сигурност е била нещо като Холи Бери, друга мацка не би могла да запали такъв пожар.

Насред един студ, в който блусарите се топлели с един запален варел с нещо си вътре, може би краден отнякъде керосин, Люсил го бутнала без да иска. Всичко пламнало, тръгнали да бягат, но четирима не успели. Сред тях била и Люсил.

Оттогава всичките китари на Би Би Кинг се наричат "Люсил". Няма данни да са били гаджета с Люсил, но е факт, че след този случай Би Би отива директно в блуса без връщане назад.

Днес си говорихме с Дечо Чипилов и го питах: "Какво всъщност се случи с кончината на Би Би Кинг?". "Много лоши неща се случиха", отговори Дечо. "Защо? - Ами защото си отиде цяла епоха". Ами, прав е.

Сетих се и друго и ще ви го разкажа, стига да не досаждам, но блусът в България никога не е бил забранен. Забранено беше всичко друго, само мъката не беше. Но блусът мъка ли е?

Това са малоумни определения. Не само комунистите, но и тогавашните музикални капацитети не разбираха зреещия бунт. Те и досега не го разбират.

Блусът бил 3 акорда. ОК, три да са, но са истински. С малки изключения, които не мога да не изброя - например Сашо Кипров, Бъндарака, Бате Личо, адашът ми Керелезов, извинявам се, ако пропусна някого, но те всички знаеха и въпреки това бачкаха. Те и до днес знаят.

Сега да се върна към Би Би Кинг. Тук разни доморасли блусари го плюеха, че правел естраден блус. Не искам да използвам грубости, но се нароиха хорица, които наистина профанират блуса. Побългаряват го до ниво стари градски песни. Те си знаят кои са.

За мен Би Би беше легенда. И още е. "Люсил" все ще попадне в правилните ръце. Убеден съм!

СЛАШ: Смазан съм от загубата на BB King. Любимият ми блус китарист и чудесен човек. Почивай в мир, BB!

Ерик Клептън

Здравейте, аз съм Ерик Клептън и искам да изразя тъгата си и да благодаря на скъпия си приятел BB King за цялото вдъхновение, насърчаване и кураж, които получих от него през годините. Няма какво повече да се каже, защото тази музика до голяма степен вече е в миналото, тъй като няма вече много хора, които я свирят по искрения начин, по който я свиреше BB. Той обедини всички ни, които свирим и обичаме този тип музика, и му благодаря от цялото си сърце.

Барак Обама

 Тази вечер ще има убийствен блус концерт в рая.

Бъди Гай

BB King беше най-големият пич, когото познавах.

Бил Клинтън

Благодаря ти, BB.

Нямам какво повече да кажа, тъпо ми е, мъчно ми е. Но пак съм усмихнат. Защото си знам посоката, а Би Би Кинг ме промени в значителна степен без никога да съм го познавал. А най-смешното е, че с него сме астрални близнаци - и двамата сме родени на 16 септември. И не само това - и на двама ни жените се казват Марта. 

П.С. "Много пъти съм се опитвал да бъда всякакви хора и всякакви неща в живота, но спрях в момента, в който не разбрах, че аз просто съм роден да си бъда Блус Бой Кинг! Няма вариант тръпката да си тръгне дори, когато вече не съм тук! А за Люсил ще се върна...". Да, това са думи на Би Би Кинг...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови