Мръсни танци в Хореографското училище

Ученици остават без преподавател заради шеф в НУТИ

Донислав Донев, Ирина Евгениева Последна промяна на 18 ноември 2019 в 13:42 33269 1

Унищожава ли се умишлено българско училище, което е уникално не само в страната ни, а и на Балканите? Опасенията, че именно това се случва в Националното училище за танцово изкуство (НУТИ), подтикнаха родители и учители да алармират, че Хореографското, както е популярно НУТИ, е оставено без учител за осмокласничките по основния предмет "Български танци" (предметът се преподава отделно за момичетата и за момчетата) от началото на учебната 2019/2020 г. и не е ясно дали изобщо ще бъде назначен такъв.

Ако проблемът опираше само до лоша организация, едва ли би си струвало да му се обръща внимание. Ще се проведе конкурс, ще се назначи учител и всичко ще тръгне по реда си. Но се оказва, че от години ситуацията с народните танци в училището се влошава, сякаш някой нарочно ги води към дъното.

Ощетените тази година са момичетата в двата осми класа. Техните часове по танци провежда корепетиторът. Определен е заместващ учител, който обаче по същото време има часове със своя девети клас и от време на време притичва при осмокласниците "за десетминутна консултация", пише Маргарита Чупорикова във Фейсбук. Според нея "някой нагло се подиграва с децата ни и с нас".

Проверихме защо така и не е бил назначен преподавател. Оказа се, че т. нар. събеседвания с кандидати по някаква причина са завършвали необичайно, а резултатът е един и същ: няма учител. През септември е проведено събеседване, след чието провеждане няма назначен. Следва ново, с няколко кандидати, които и до днес не знаят одобрени ли са или не. През цялото това време с децата на практика не се занимава никой. Родители стигат до директора и с изумление чуват признанието на Бойко Неделчев, че не е знаел, че от месеци никой не поема часовете. На въпрос защо няма назначен след събеседвания, последвал отговор, че никой не покрил зададените нормативи за работа в училището.

А дали е така?

Репортер на OFFNews.bg се свърза с двама отхвърлени кандидати - Ивайло Димитров и Илияна Петрова, които разказаха, че това не е първият случай на мистериозно провеждани конкурси (наричани "събеседвания" от училището). И двамата - по думите им - са покривали всички стандарти, но са получили отказ и нелогични обяснения. Според тях "в училището от дълги години се върти коварна схема от един човек". Те казват, че въпросният човек е създателят на частния фолклорен ансамбъл "Чинари" и ръководител на методическото обединение "Български танци" в НУТИ, който отговаря за назначаването на нови хореографи.

Двамата казват, че по време на събеседванията Павлов налага мнението си кой да бъде назначен. Той председателства тричленна комисия, определена от него. Двамата допълват, че това е практика от години.

На 3 юли 2018 г. Ивайло Димитров се явява на обявен от НУТИ конкурс за учител по теоретично обучение - български танци. Димитров отговаря на изискванията по официално публикуваната обява: има висше образование по танцово изкуство и педагогическа правоспособност.

Явили се двама кандидати - той и колегата му Борислав Мутафчийски, който има висше образование по чужд език и антропология. С други думи, не отговаря на условията. Конкурса обаче печели Мутафчийски и директорът на НУТИ Бойко Неделчев го назначава.

"Когато се касае до провеждането на честни конкурси, всеки търси връзки. За мен най-грозното нещо е, че още преди началото на въпросното събеседване с комисията ми звънят познати, които ми казват, че вече е решено кой да бъде назначен в училището. Впоследствие аз исках да взема протокола от проведения конкурс, но не ми го дадоха. Преди кастинга секретарката на училището така и не ми даде входящ номер.

Директорът Бойко Неделчев очевидно е безгласна буква. Прекалено наивен и безхарактерен. Той няма позиция, а точно Неделчев трябва да решава кой е най-подходящият човек за децата. Вижте на какво заприлича училището, броят на децата, които кандидатстват, не малък, махат значително важни предмети в учебната програма, нямат музикален инструмент", коментира Ивайло Димитров. 

Той вметва, че договорът на Неделчев изтича на 1 декември и предположи, че новият директор може би отново ще е близък до Павлов. Не би се изненадал и ако е самият Павлов.

Димитров подава жалба до Министерството на културата и чака повече от половин година, за да му обърнат внимание. Съществуването на проблема е потвърдено, но са отправени само препоръки към училището. Борислав Мутафчийски продължава да преподава в НУТИ, а сега Ивайло съди училището.

Илияна Петрова също води дело. Тя е пенсионирана от Държавния ансамбъл "Филип Кутев" по чл. 69а от КСО (балерини, балетисти или танцьори в културни организации*) на 45-годишна възраст. Впоследствие започва да преподава в НУТИ и въпреки безпроблемната ѝ работа, е освободена през юни тази година с мотива, че е пенсионер. Тя подава жалба в Комисията за защита от дискриминация, която налага глоба на училището за дискриминация по признаците възраст и лично положение. Комисията решава още, че е бил извършен тормоз от страна на Асен Павлов към Петрова.

"Той е зависим от преподавателите. Част от тях работят в частния му ансамбъл "Чинари". Комисията доказва, че той избира кандидатите неправомерно по време на конкурсите, още преди останалите учители да изразят мнение. Много са точките, по които може да се коментира това, което Асен Павлов прави в училището", споделя Илияна Петрова, която допълва, че сред тях е и "експлоатация" на ученици в извънучебно време, като каквато определя включването им в участия вечерно време.

За повече информация потърсихме и г-н Асен Павлов, след разговорът ни с него, който беше 20 мин., самият той се обади повторно и отказа интервюто да се публикува. 

Редакцията остава отворена за писмената позиция на г-н Павлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3015

1

Ехо

18.11 2019 в 14:24

Безобразия! И, всичко това, при положение, че от години в България няма селище и квартал без самодейни танцови състави!
 
X