Марин Бодаков получи посмъртно наградата Христо Г. Данов в Пловдив

Съпругата му написа: "Поех риска да я приема от негово име (ако ще да мърмори в главата ми, че е посмъртно), защото принос има, и още как."

Искра Ангелова 14 юни 2022 в 20:05 2567 0

Марин Бодаков

Снимка Facebook, личен профил

Марин почина през септември 2021 г. на 50 годишна възраст

Обич

Марин Бодаков

Помня този човек,
раната му като кораб,
корабът му като завивка,
завивката му като мочурище,
мочурището като звезда
и звездата като рана.
Човек като човек.

...

На тържествена церемония в двора на къщата-музей „Христо Г. Данов” в Стария град вчера бяха обявени носителите на Националната награда „Христо Г. Данов” 2022. Сред официалните гости бяха Областния управител Йордан Иванов, собственици на пловдивски издателства, писатели, поети, преводачи, художници, медии и приятели на книгата. Наградите бяха определени на конкурсен принцип в два кръга, като на първото си заседание, журито определи номинациите в осемте раздела, а във второто заседание преди церемонията, бе решено кои са тазгодишните носители на наградата.

Ето какво написа Зорница Христова - съпругата на Марин Бодаков, който получи посмъртно наградата за цялостен принос:

"Марин получи голямата награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос.
Поех риска да я приема от негово име (ако ще да мърмори в главата ми, че е посмъртно), защото принос има, и още как.
Не само защото всяка седмица, в продължение на повече от 20 години, прави моментна снимка на най-важното в българската литература. И не, "Ходене по буквите" не е каква да е снимка. Прочее, когато се насложат толкова много кадри, става филм.
Не само заради приноса си в хуманитаристиката, когато въз основа на същото това близко четене и на наблюденията си върху литературните процеси направи анализ на литературата през 90-те в "Кой уби критиката", не само заради изследването си върху искреността в литературата и Йордан Маринополски.
Не само заради грижата за средата - чрез редакторска работа, с която не само да защити достойнството на текста, а и да застане до автора в стремежа му да бъде максимално себе си. В неговите редакции личи гласът на автора, не собственият почерк на Марин.
Не само заради работата със следващото поколение писатели и литературни журналисти - обратно на мнозина, които пазят ревниво тайните на занаята си.
А преди всичко защото е голям поет. Преди време по премиери говореха за трудността на тази поезия - за нейната енигматичност. Всъщност мисля, че е пределно разбираема - разбирането ѝ е въпрос не на литературни познания, а на себепознаване, на досег със собствените крехки дълбини.
Млъквам, защото не ми е работа на мен да казвам тези неща.
Трите с Ането и Ния благодарим."

Музикален домакин на събитието, което се организира от Министерство на културата и Община Пловдив от 1999 година, бе маестро Мичо Димитров – виртуозен цигулар и концертмайстор на Държавна опера - Пловдив, носител на множество международни и национални награди, сред които Почетен диплом на VI Международен конкурс „Чайковски“, Москва, Специална награда на Първия международен конкурс „Крайслер“, Виена, Австрия, Награда на фондация „Майра Хес“ Лондон, Мемориална награда „Алфред Гибсън“ Лондон, „Младежка лира“, „Златна значка“ за заслуги към Международния музикален фестивал „Варненско Лято“, „Музикант на годината“ в „Алегро виваче“ на БНР, „Златна лира“ на СБМТД и много други. По идея на Маестро Димитров със свои музикални изпълнения участваха и талантливите възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков” , също цигулари, братята Борис и Симеон Стойчеви. Водеща на церемонията бе Емилия Каменова.

Победителите във всеки от 8-те раздела получиха своите награди от членовете на журито: Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Антон Баев – писател, поет, председател на Дружество на писателите Пловдив, д.н. Силва Хачерян – началник отдел „Регионални дейности“ в МК, Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“ Пловдив, д-р Бойко Ламбовски – преводач, поет, публицист, проф. д-р Магдалена Костова-Панайотова - литературовед, Иван Есенски – поет и Тоня Горанова – художник, илюстратор.

Юрий Вълковски – заместник-министър на културата и председател на журито връчи Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура, която се определя от Министъра на културата. Неин носител стана посмъртно поетът и литературен критик Марин Бодаков. Получи я съпругата на Бодаков – Зорница Христова, в присъствието на децата им.

Ето и кои са тазгодишните носители на Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура по раздели:

Българско издателство

Издателство „Хермес“

Автор на българска художествена литература

Христо Добротинов, автор на книгата „Светулките ще ти покажат пътя“ на Издателска къща „Хермес“

Преводач на художествена литература

Васил Самоковлиев, за превод на книгата „Сватби в къщата“, автор Бохумил Храбал, издава „Колибри“

Автор в областта на хуманитаристиката

Иван Маразов, автор на книгата „Златната утопия“, издава „Захари Стоянов“

Автор на издание за деца

Мая Дългъчева, автор на книгата „Какво е да си майка“, на издателство „Жанет 45“

Художник или дизайн и оформление на книга

Ясен Гюзелев художник на книгата „Орфей и Евридика“ от Иван Б. Генов, издателство „Колибри“

Представяне на българската книга

Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за Клуб „Писмена“

Библиотечно дело

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе.

 

Искате да знаете повече?

Националната награда „Христо Г. Данов“ е българска литературна награда, която се присъжда ежегодно по случай 24 май в къщата музей „Христо Г. Данов“ в Пловдив за принос в националната книжовна култура в девет категории:

българска книга (издател или автор на българска художествена литература);
преводна книга (издател или преводач на чуждестранна художествена литература);
хуманитаристика (издател или автор/преводач);
изкуство на книгата (издател или художник);
издание за деца (издател, автор, преводач или художник на детска литература);
книгоразпространение;
представяне на българската книга (автор или медия);
библиотеки и библиотечно дело (библиотека или библиотекар);
електронно издаване и нови технологии (организация или лице).

В първите три категории се участва само с нови издания и първи преводи. Лауреатите във всички раздели се определят от жури (председател и осем члена) на конкурсен принцип.
Национална награда Христо Г. Данов
Национална награда Христо Г. Данов

Учредена е през 1999 г. от Министерство на културата, Националния център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“. Наградата се състои в малка пластика, диплом и парична сума (за 2007-а това са 2500 лева). Пластиката представлява месингова статуетка на бухал, напомняща за знака на издателство „Христо Г. Данов“. Статуетката е изработена от скулпторката Диана Райнова, между другото внучка на Николай Райнов и дъщеря на живеещия в Париж скулптор Боян Райнов. Проектът ѝ е дарение.

Всяка година се връчва и една голяма награда за цялостен принос. Нейните носители до момента са Блага Димитрова (1999), Радой Ралин(2000), Вера Мутафчиева (2002), Ивайло Петров (2003), Владко Мурдаров (2004), Константин Павлов (2005), Валери Петров (2006), Александър Шурбанов (2007), Любомир Левчев (2008), Генчо Дончев (2009), Божана Апостолова (2010), Стефан Цанев (2011), Любомир Илиев (2012), Иван Теофилов (2013), Антон Дончев (2014), Надежда Захариева (2015), Иван Гранитски (2016), проф. дфн Анчо Калоянов (2017), Недялко Йорданов (2018), Теодора Димова (2019), Здравка Евтимова (2020), Георги Стоянов (2021). От 2008 година носителят на голямата награда за цялостен принос се определя не от журито, а от Министъра на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови