Изповедта на Вида Пиронкова за "Гълъбо"

Невена Илиева 03 март 2017 в 08:14 23410 0

Кадър от клипа към "Гълъбо"

Душата ти гълъбо, душата ти
лека и волна е, душата ти.
Душата ми гълъбо, душата ми
твоя е, морна е, душата ми.

***

Сърцето ти гълъбо, сърцето ти
песен любовна е, сърцето ти.
Сърцето ми гълъбо, сърцето ми
пролет зелена е,
огнено лято е,
есен дъждовна е,
ледена зима е...

Текстът е част от една песен, която бе споделена в онлайн пространството и за отрицателно време стана хит. В най-големия сайт за споделяне на видео клипове тя събра 1 милион гледания за по-малко от месец, като зад нея обаче не стоят познатите ни големи български лейбъли за изпълнители, маркетинг кампании, пр-и и всичи, които следят един продукт да стане възможно най-известен.

Песента стана популярна по съвсем естествен начин, благодарение на красивата си мелодия, нежния си текст и емоционалното изпълнение на Миро, чийто глас чуваме под звуците на пианото на Людмил Ангелов.

Това е песента "Гълъбо", а композицията и текстът са на Вида Пиронкова. 

Пиронкова е композитор, текстописец, поет, артист, който показва душата си пред публика. Тя е непринудена, извън клишета, пише музиката така, както я чувства и разбира, и притежава безупречен вкус. 

"В същността си музиката е мелодия, чиста хармония. Тя става песен, когато и сложиш текст. Музиката е най-директното изкуство, което влиза в душите на хората - не ти трябва превод. Мисля, че заради това песента е толкова успешна: една проста мелодия с лек текст, но заредена с много емоция."

Красотата на песента се дължи на чистото вдъхновение, което композиторката споделя, че й идва свише: "Аз пиша много поезия, но досега нямах този словоред, такова подреждане на думите. Дойде ми свише, споделя тя. Идеята се оформи сама, защото става въпрос за най-чистото чувство - любовта, което има множество проявления: между майка и дете, мъж и жена, между приятели."

За създаването на една песен е нужен и много труд, защото колкото по-чисто е чувството на вдъхновението, толкова по-прецизно трябва да бъде реализирането му в песен. 

"В музиката вече може да се говори за идея. Красивият текст предполага една изчистена мелодия, чиста линия, хармония, а за това са нужни дълги години образование и опит. Талантът трябва да бъде съчетан с ежедневни, денонощни усилия."

Вида Пиронкова разказва, че дълго време е търсила подходящ интерпретатор на нейната емация от песента, затова се спира и на един от най-талантливите български изпълнители - Миро. "И двамата плакахме, когато му изсвирих песента за първи път", споделя тя. "Душата се пее с лек глас, а той може да пресъздаде моята душа, която влях в песента, самият той е много емоционален и духовен."

Всъщност много хора разказват, че са плакали, докато слушат песента. Тя наистина е своеобразен феномен в българските музикални среди, въпреки, че темата на текста е една от най-силно разпространените - любовта. 

"Дълги години си мълчах и не се намесвах в българската култура, защото извън класиката и лекия поп положението е ужасяващо", споделя мнението си тя.

"Мисля, че хората се умориха от това и сами стигнаха до извода, че тяхното съществуване не е само материя - да си задоволят глада, да имат придобивки като коли и апартаменти. Животът не се осъществява само чрез желания. Хората сами стигнаха до себе си - може би чистият вид на песента ми ги накара да почувстват с душите и сърцата си и сами да видят, че имат чувства и усещания, афинитет към красивото."

Авторката споделя, че я заливат писма на развълнувани слушатели, които разказват, че песента ги е докоснала.

"Пишат ми стотици, казват ми, че плачат. Това значи, че песента е изпълнила предназначението си - накарала е слушателите да се докоснат до красотата, да отдадат значение на собствената си душа, която няма нужда от материални предмети. Тя има нужда от една добра дума, от човешко отношение, от смисъл, а смисълът на човешкия живот е любовта."

За щастие, в момента Вида Пиронкова е подготвила цял нов албум. Той е озаглавен "Емпатия" и събира творчеството на композитора и текстописец от последните 20 години до днес. 

Тя разказва, че всички песни, които пише са "леко биографични" - "те са моята душа". Душата й ще може да чуем в 17 песни, интерпретирани от нейни приятели, най-любимите български изпълнители - Васил Петров, Миро, Орлин Горанов, Мирослава Кацарова, която ще се включи в стил боса нова, Катерина Русинова и други, обединени под идеята на цялото творчество на Пиронкова - за любовта, която надхвърля материалното измерение.

"Има една нишка между всички песни, която ги обединява", разказва тя, а тази нишка е цял един живот - младост, съзряване, майчинство и всички моменти от вълненията на един освободен човек.

Целият екип - от продуцента Игор Марковски, през изпълнителите, музикантите и дизайнерите, е отдал душата си на "Емпатия", чиято премиера е на 9 март, а по магазините ще излезе от 10 март. 

За всички, докоснати от "Гълъбо", Пиронкова разкри, че ще има реализирани още сингли в клипове, а може би и концерт в някоя от големите столични зали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови