Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Джазът стана на 100 г., чуйте първия запис на джаз песен (видео)

ОFFNews 28 февруари 2017 в 17:10 5897 0

Тhe Original Dixieland 'Jass' Band

Този месец се навършват 100 години от осъществяването на първия джаз запис. С него джазът лека по лека се превръща в едно от най-влиятелните музикални течения.

Първият джаз запис е осъществен на 26 февруари 1917 година от Тhe Original Dixieland 'Jass' Band. Те записват "Dixie Jass Band One Step" и "Livery Stable Blues." Записът е направен за лейбъла "Victor Talking Machine Company" в Ню Йорк. 

Въпреки че е осъществен през февруари, записът започва разпространението си през май същата година. 

В следващото видео може да го чуете:

Въпреки че е типично афроамериканска музика, расизмът, белязал ерата, не е позволявал популяризирането на банди от чернокожи музиканти. Тhe Original Dixieland 'Jass' Band са били наричани "белите момчета, които копират афроамериканската музика, наричайки я своя". В това изказване има доза истина, но трябва да се признае влиянието на групата в развитието на джаз музиката. Записът им съдържа собствен чар и наистина отчита много голям успех. Разпространението на сингъла кара много хора да се влюбят в музиката. 

С времето джазът придобива такава популярност, че 20-те и 30-те години на миналия век са определени ката "епохата на джаза" в Америка. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!