Филмът за атомната бомба ''Опенхаймер'' е големият победител на наградите ''Златен глобус''

Кристофър Нолан беше удостоен с приза за най-добър режисьор

OFFNews 08 януари 2024 в 08:59 2365 0

Плакат на ''Опнехаймер''

Снимка Плакат на ''Опнехаймер''

Плакат на ''Опнехаймер''

Церемонията "Златен глобус" откри сезона на наградите в Холивуд. Кулминацията ще бъде връчването на отличията "Оскар" на 10 март.

Бляскавото събитие в Лос Анджелис събра най-големите звезди от киното и телевизията, като стана първото по рода си след шестмесечните стачки, които блокираха шоубизнеса в САЩ миналата година.

Филмът "Опенхаймер" е големият победител на тазгодишните награди "Златен глобус", като получи пет отличия. Килиън Мърфи спечели наградата за най-добър актьор, а Кристофър Нолан - приза за най-добър режисьор.

Мърфи изигра образа на Робърт Опенхаймер, наричан бащата на атомната бомба, във филма, който спечели близо 1 млрд. долара в боксофиса. Актьорът отдаде дължимото на "строгостта, целенасочеността и отдадеността" на режисьора Кристофър Нолан.

"Още когато за първи път стъпих на снимачната площадка на Кристофър Нолан, разбрах, че това ще е нещо различно", каза той в своята реч. "По строгостта, съсредоточеността, отдадеността разбрах, че съм в ръцете на режисьор визионер," допълни той, цитиран от BBC. Мърфи, който е ирландец, се пошегува и с броя на ирландците, номинирани тази година - сред тях са Андрю Скот и Бари Кийгън. "За всички мои колеги, които са номинирани - независимо дали сте ирландци или не - всички вие сте легенди, поздравявам ви", каза той.

Наградата за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Робърт Дауни Джуниър. Робърт Дауни Джуниър се удиви на невероятния касов успех на филма в своята реч, като се пошегува:

"Една мащабна история за етичната дилема, свързана с ядрените оръжия, спечели 1 млрд. долара?!"

Дауни Джуниър продължи: "От лятото насам десетки хора се обръщат към мен с думите, че съм бил неузнаваем в ролята на Люис Щраус. Но - това е към моите номинирани колеги – нека не се преструваме, че това е комплимент!" Той спомена и за промените, направени в състава на журиращите "Златен глобус" след скандала за корупция и новия механизъм за селекция спрямо миналата година. "Благодаря ви, че променихте играта," каза той.

Ема Стоун получи наградата за най-добра актриса в "Клети създания". Пищният, великолепен като кинематография и невъобразим с размаха си филм беше отличен и с наградата за най-добра филмова комедия/мюзикъл.

Тя благодари на режисьора Йоргос Лантимос, като каза, че ще бъде завинаги благодарна, че са се срещнали, както и на сценариста Тони Макнамара. (Припомняме, че както OFFNews вече писа, по-пуритански настроените зрители на престижния фестивал в Кан напуснаха филма заради смелите, но естетически издържани еротични сцени с участието на Стоун.)

"Барби", летният блокбъстър с Марго Роби в главната роля, водеше сред всички претенденти на церемонията с цели девет номинации. Официално „Барби“ е най-касовият хит в киното за годината. Лентата, в която героинята на Марго Роби сменя розовия си фантастичен дом с реалния свят, е спечелила 1,38 млрд. долара в световен мащаб. Затова и филмът спечели наградата в категорията най-големи постижения в киното и бокс офиса. 

Били Айлиш спечели наградата за най-добра оригинална песен за "What Was I Made For?" - една от трите песни, които бяха номинирани от саундтрака на "Барби". 

"Беше точно преди година, когато ми показаха филма. По това време бях много нещастна и депресирана, а създаването на тази песен донякъде ме спаси", каза тя.

Самата Марго Роби се появи в гореща и секси розова рокля, реплика на облеклото, носено от суперзвездата - куклата Барби през 1977 г.

Преди церемонията прогнозите за големите отличия бяха разпределени основно между касовите филми "Опенхаймер" и "Барби", който спечели "Златен глобус" и в категорията за операторско майсторство.

Да'Вайн Джой Рандолф получи отличието за най-добра актриса в поддържаща роля във филма "Останалите". Обръщайки се към режисьора Александър Пейн, тя каза: "Благодаря ви, че ми дадохте възможност да изиграя тази красива и несъвършена жена."

Съдебната драма "Анатомия на едно падане" беше отличена за най-добър сценарий.

Музикалната звезда Тейлър Суифт също се присъедини към холивудската тълпа в спираща дъха рокля в зелено.

Певицата беше номинирана за "Тейлър Суифт: The Eras Tour", филмът за концерта ѝ, който влезе в новата категория за кино и боксофис постижения.

Супер продукцията на HBO "Наследници" оглави класацията в категория Телевизия с девет номинации.

Той спечели наградата в категория за най-добър телевизионен сериал, а актьорът Кийрън Кълкин беше отличен за най-добър телевизионен актьор в главна роля. Статуетката за главна женска роля също отиде при "Наследници" – за актрисата Сара Снук. Нейният екранен съпруг Матю Макфадиен получи наградата за поддържаща роля за образа на Том.

"Просто обожавах всяка секунда, в която играя това човешко мазно петно, което е Том", пошегува се той.

Изгряващата звезда Елизабет Дебики спечели приза за най-добра поддържаща женска роля в телевизионен сериал за ролята на принцеса Даяна в "Короната", сезон 6.

Водещ на тазгодишната церемония беше американският комик и актьор Джо Кой.

"Толкова съм развълнуван, че ще бъда домакин тази вечер. Това е моментът, в който мога да накарам филипинското си семейство да се гордее с мен. Mahal Kita (Потърсете го в Google)!", заяви той.

Според Google, Mahal Kita е филипински израз, който означава "Обичам те", уточнява BBC.

Организаторите на наградите "Златен глобус" – Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA), предизвика полемика през 2021 г. поради твърдения за корупция и липса на разнообразие в нейния орган за гласуване.

Церемонията през 2022 г. беше драстично съкратена. Броят на членовете на гласуващия орган нарасна от около 90 на 300 през следващите три години и сега е значително по-разнообразен. HFPA беше разпусната след скандала, а събитието беше продадено на Eldridge Industries и Dick Clark Productions, допълва BBC.

По традиция "Златен глобус" е по-лежерно събитие от много други церемонии в сезона на филмовите награди.

Тъй като се провеждат през първата седмица на януари, гостите на церемонията обикновено са в добро настроение, току-що завършили зимната си ваканция.

Смята се, че Bafta и "Оскар"са много по-официални събития, а наградите - по-престижни. Но победата на "Златен глобус" може да даде значителен тласък на кампанията за награждаване, тъй като на отличените се дава възможност да произнесат възторжена реч по телевизията в момент, когато гласуващите за "Оскар" обмислят своите номинации.

Шансът за номинация за "Златен глобус" е много по-голям от този за "Оскар". Общо 20 са местата в актьорските категории за "Оскар" в сравнение с 36 на "Глобус".

...

Ето и пълният списък на победителите:


Категория Драма

"Опенхаймер"

Категория Комедия или мюзикъл

"Клети създания"

Най-добър драматичен актьор

Килиан Мърфи, "Опенхаймер"

Най-добра драматична актриса

Лили Гладстон, "Убийци на цветната луна"

Най-добър комедиен/мюзикъл актьор

Пол Джамати, "Останалите"

Най-добра комедийна/мюзикъл актриса

Ема Стоун, "Клети създания"

Най-добър актьор в поддържаща роля

Робърт Дауни Джуниър, "Опенхаймер"

Най-добра актриса в поддържаща роля

Да'Вайн Джой Рандолф, "Останалите"

Най-добър режисьор

Кристофър Нолан, "Опенхаймер"

Най-добър анимационен филм

"Момчето и чаплата"

Най-добър чуждестранен филм

"Анатомия на едно падане" (Франция)

Най-добър сценарий

"Анатомия на едно падане"

Най-добра музика

"Опенхаймер"

Най-добра оригинална песен към саундтрак

"What Was I Made For?", "Барби"

Кинематографични и касови постижения

"Барби"

ТЕЛЕВИЗИЯ

Най-добър драматичен сериал

"Наследници"

Най-добър комедиен/мюзикъл сериал

"Мечката"

Най-добър драматичен актьор

Кийрън Кълкин, "Наследници"

Най-добра драматична актриса

Сара Снук, "Наследници"

Най-добър актьор в поддържаща роля

Матю Макфадиен, "Наследници"

Най-добра актриса в поддържаща роля

Елизабет Дебики, "Короната"

Най-добър комедиен/мюзикъл актьор

Джереми Алън Уайт, "Мечката"

Най-добра актриса в поддържаща роля

Айо Едебири, "Мечката"

Най-добър лимитиран, антологичен сериал или филм, създаден за телевизията

"Говеждо"

Най-добро изпъление на мъжка роля в лимитиран, антологичен сериал или филм, създаден за телевизията

Стивън Йон, "Говеждо"

Най-добро изпъление на женска роля в лимитиран, антологичен сериал или филм, създаден за телевизията

Али Уонг, "Говеждо"

Най-добро стендъп изпъление по телевизията

Рики Джървейс: Армагедон

Над публикацията работи Искра Ангелова. По материали от чуждия печат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!