Джералдин Чаплин ще е специален гост на Българския културен институт в Лондон

Тя ще представи "Босият император", международна копродукция между Белгия, Нидерландия, България и Хърватия

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2022 в 21:50 1529 0

Джералдин Чаплин

Снимка Арт Фест

Джералдин Чаплин

Българският културен институт в Лондон кани на прожекцията на филма "Босият император”, продължение на успешната копродукция между Белгия, Нидерландия и България "Белгийският крал", като новият филм е копродукция и с Хърватия. Това ще се случи в рамките на фестивала за българско кино, който БКИ Лондон провежда в периода 13-27 ноември, 2022 г., в Ondaatje Theatre, Royal Geographical Society. Прожекцията е на 20 ноември в 18:00 часа и е със съдействието на София Филм Фест.

Джералдин Чаплин е специален гост на четвъртия кинофестивал, организиран от Българския културен институт в Лондон. Легендарната актриса ще представи филма на Джесика Удуърт и Петер Бросенс „Босият император“, копродукция с България, съобщават и от "Арт фест".

Лентата е продължение на тяхната емблематична комедия „Белгийският крал“ със световна премиера във Венеция, номинация за европейска филмова комедия на ЕФА и участие в над 150 фестивали от цял свят.

„Белгийският крал“ проследява премеждията на последния крал на Белгия, който е на дипломатическа мисия в Истанбул по повод преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. След соларна буря, след която се преустановяват самолетните полети и мобилните комуникации, съчетана с желанието на Валония да се отдели от Белгия, кралят е принуден да се опита да стигне до кралството си по суша, прекосявайки Балканите.

„Босият император“ намира краля, заедно с антуража му, на изолиран остров в Адриатика след инцидент в Сараево. Островът е превърнат в санаториум и ръководен от авторитарен доктор, който очаква провъзгласяването на Нова Европа от националистически сили, които намират в обитателите на санаториума новия император...

И двата филма са копродукция между Белгия, Нидерландия и България, като „Босият император“ е копродукция и с Хърватия и заснет изцяло на любимия остров на Тито - Бриюни, допълват от "Арт фест". В ролята на белгийския крал е Петер ван ден Бегин, а в „Босият император“ участват Джералдин Чаплин и Удо Киер.

Български копродуценти на филмите са Мира Сталева и Стефан Китанов ("Арт фест") с подкрепата на Националния филмов център. Те ще придружат Джералдин Чаплин и Джесика Удуърт на специалните прожекции на двата филма, в рамките на четвъртата кинопанорама "Лондон-София", организирана от Българския културен институт в Лондон, в партньорство с международния филмов фестивал "София филм фест" - на 20 ноември.

Кинопанорамата "Лондон-София" продължава от 13 до 27 ноември в Ondaatje Theatre, част от историческата сграда на Royal Geographical Society - архитектурно продължение на емблематичната Royal Albert Hall.

Можете да резервирате своето място ТУК.

Искате да знаете повече?

От 2000 г. Джесика Удуърт и Питър Бросенс ​​стават сериозен екип - те са независими режисьори и продуценти. След заснемането на множество документални филми, включително STATE OF DOGS на Питър и THE VIRGIN DIARIES на Джесика, те се насочват към създаването на игрални филми. Техният дебют, KHADAK, спечели "Лъвът на бъдещето" на филмовия фестивал във Венеция през 2006 г. Вторият им игрален филм, АЛТИПЛАНО, беше представен на Седмицата на критиката в Кан през 2009 г. и спечели Голямата награда на МФФ в Банкок. През 2012 г. те завършиха своята трилогия с ПЕТИ СЕЗОН, чиято премиера беше на официалния конкурс на филмовия фестивал във Венеция, където спечели две награди. През 2016 г. Brosens & Woodworth пуснаха първата си комедия - БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ е представен на филмовия фестивал във Венеция, след което се превърна в международен хит. Съпродуцент от българска страна е създателят на София Филм Фест Стефан Китанов и неговата продуцентска къща Арт Фест.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови