10 интелектуалци бранят Вежди Рашидов с писмо

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2014 в 12:18 27763 29

Снимка Николай Варадинов / Булфото

10 български интелектуалци излязоха с открито писмо в подкрепа на министъра на културата Вежди Рашидов.

Подписалите призива председатели на творчески съюзи и театрални директори са категорични, че Рашидов и екипът му са направили "първата голяма крачка за реформа в българските културни институти".

Публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса:

Оценката на стореното за българската култура в първия мандат на министър Вежди Рашидов не се прави с онлайн подписка. Заставаме с имената си и с убеждението за обективна оценка.

Министър Вежди Рашидов и екипът му направиха първата голяма крачка за реформа в българските културни институти, за някои не особено популярна. Никое ръководство на Министерството на културата през последните 25 години не се осмели да предложи алтернатива за финансиране и по-благоприятни възможности за обективно оценяване на резултатите от труда на хората на изкуството и творците на духовни блага.С новите посоки за творческа производителност се създадоха за първи път и реални стимули за по-голяма творческа свобода и инициативност.

Широката панорама от културни институти - оперни, драматични и куклени  театри, симфонични оркестри, фолклорни ансамбли- заработиха по нов, по-продуктивен начин. Това доведе до адекватно заплащане в системата според положения труд, а не на всички по равно.

Изоставеният през 90-те години сграден фонд на МЕИ се превърна в сграда на съвременен музeен център (наричан разговорно Българският Лувър)благодарение и по инициатива  на Вежди Рашидов, който с енергия успя да организира финансиране изцяло с европейски средства.

В продължение на много години в Министерството на културата нямаше структура за работа с европейски фондове. Вежди Рашидов успя не само да я създаде, но и да спечели многобройни проекти, като Ларгото в София. Той успя да ремонтира десетки театри, зали, училища по изкуствата. Възстановени бяха унищожени от времето и безхаберието уникални паметници на историята и археологията като Червената църква край Перущица, Кръстатата казарма във Видин,  некрополът под църквата „Света София” в столицата,” Ески джамия” в Стара Загора...

Рашидов беше първият български министър от новото време, който не закриваше музеи, а откриваше нови и въпреки всички идеологически спорове около Музея на социалистическото изкуство, това място се превърна в интересна и престижна експозиция. Същото важи и за Музея на съвременното изкуство, отново създаден по проект със средства от Норвежката програма.

Впрочем  цялото усвояване на средствата по Норвежката програма, които ще бъдат насочени към дигитализация и опазване на културното наследство, беше започнато именно от Вежди Рашидов, а в двете години след неговото управление не претърпя абсолютно никакво развитие.

Рашидов подписа споразумения за филмови копродукции с Израел, Франция, върна сградата на „Шипка“ 6 на художниците, ремонтира  с европари Националната художествена галерия, издейства процент от залаганията в хазарта да отиват в Националния фонд „Култура“, подписа с Русия издаването на десет книги на български автори на руски и превод на руски автори у нас, пусна десетки проекти за българските читалища и за издаване и купуване на книги от библиотеките.

Разумните хора в България и дейците на  културата умеят да ценят добрите дела.

Павел Васев
Пламен Карталов
Любен Генов
Калин Сърменов
Димитър Митовски
Мирослав Пашов
Андрей Слабаков
Христо Мутафчиев
Иван Павлов
Ценко Минкин

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2014 в 10:49

И под робството турците са ги защитавали. А този е и почетен мултак напсувал ни нацията наричайки ни роми. Да му имам и ниската култура. Но така става дресировка и постепенно потурчване докато овцете блеят в транс.

13.11 2014 в 08:28

Главен "МУЛТАК" менестар УУууууууУУУУ. говедаааа

13.11 2014 в 07:44

"Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning!"
Hanns Johst

"Като чуя култура - освобождавам предпазителя на моя Браунинг"

12.11 2014 в 20:13

Че откога пък примерно:

Калин Сърменов
Андрей Слабаков
Христо Мутафчиев

станаха инелектуалци.

Боже, боже!!!

12.11 2014 в 16:27

10 интелектуалци бранят Вежди Рашидов, 110 са за неговата оставка!!

12.11 2014 в 14:25http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=IIa2G9Rv6N4#t=53

Хайде калинке... ъ-ъ-ъъъ миленче, лек ден и на теб!
И да позупкаш милика повечко, не да лапкаш. Макар с лапкане да си стигнала до тук... четьението и учьението са майката напрогреса!

12.11 2014 в 14:08

@milena Другарко Миленка, ама дитирамбата да бъде на двуглас за уста и анус, за да са доволни партийните другари Рашидов и Борисов.

12.11 2014 в 14:06

До Asesino и Кънчо:
Явно само интелектуалци са се събрали днес тук. Няма да ви преча. Лек ден!

12.11 2014 в 14:02

До Кънчо:
Не предполагай, така и така мнението ти няма значение!
Явно не можеш да преглътнеш факта, че твоите хора вече ги няма. Виж, един Стоянович каква запомняща се фигура беше...

12.11 2014 в 13:58

@milena Другарко Миленка, а става ли Ви пишката, когато мислите за другаря Рашидов като за велик артист и интелектуалец? Бихте ли желали да композирате и изпълните дитирамба в изпърдян комунистически минор за него?