10 интелектуалци бранят Вежди Рашидов с писмо

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2014 в 12:18 27413 29

Снимка Николай Варадинов / Булфото

10 български интелектуалци излязоха с открито писмо в подкрепа на министъра на културата Вежди Рашидов.

Подписалите призива председатели на творчески съюзи и театрални директори са категорични, че Рашидов и екипът му са направили "първата голяма крачка за реформа в българските културни институти".

Публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса:

Оценката на стореното за българската култура в първия мандат на министър Вежди Рашидов не се прави с онлайн подписка. Заставаме с имената си и с убеждението за обективна оценка.

Министър Вежди Рашидов и екипът му направиха първата голяма крачка за реформа в българските културни институти, за някои не особено популярна. Никое ръководство на Министерството на културата през последните 25 години не се осмели да предложи алтернатива за финансиране и по-благоприятни възможности за обективно оценяване на резултатите от труда на хората на изкуството и творците на духовни блага.С новите посоки за творческа производителност се създадоха за първи път и реални стимули за по-голяма творческа свобода и инициативност.

Широката панорама от културни институти - оперни, драматични и куклени  театри, симфонични оркестри, фолклорни ансамбли- заработиха по нов, по-продуктивен начин. Това доведе до адекватно заплащане в системата според положения труд, а не на всички по равно.

Изоставеният през 90-те години сграден фонд на МЕИ се превърна в сграда на съвременен музeен център (наричан разговорно Българският Лувър)благодарение и по инициатива  на Вежди Рашидов, който с енергия успя да организира финансиране изцяло с европейски средства.

В продължение на много години в Министерството на културата нямаше структура за работа с европейски фондове. Вежди Рашидов успя не само да я създаде, но и да спечели многобройни проекти, като Ларгото в София. Той успя да ремонтира десетки театри, зали, училища по изкуствата. Възстановени бяха унищожени от времето и безхаберието уникални паметници на историята и археологията като Червената църква край Перущица, Кръстатата казарма във Видин,  некрополът под църквата „Света София” в столицата,” Ески джамия” в Стара Загора...

Рашидов беше първият български министър от новото време, който не закриваше музеи, а откриваше нови и въпреки всички идеологически спорове около Музея на социалистическото изкуство, това място се превърна в интересна и престижна експозиция. Същото важи и за Музея на съвременното изкуство, отново създаден по проект със средства от Норвежката програма.

Впрочем  цялото усвояване на средствата по Норвежката програма, които ще бъдат насочени към дигитализация и опазване на културното наследство, беше започнато именно от Вежди Рашидов, а в двете години след неговото управление не претърпя абсолютно никакво развитие.

Рашидов подписа споразумения за филмови копродукции с Израел, Франция, върна сградата на „Шипка“ 6 на художниците, ремонтира  с европари Националната художествена галерия, издейства процент от залаганията в хазарта да отиват в Националния фонд „Култура“, подписа с Русия издаването на десет книги на български автори на руски и превод на руски автори у нас, пусна десетки проекти за българските читалища и за издаване и купуване на книги от библиотеките.

Разумните хора в България и дейците на  културата умеят да ценят добрите дела.

Павел Васев
Пламен Карталов
Любен Генов
Калин Сърменов
Димитър Митовски
Мирослав Пашов
Андрей Слабаков
Христо Мутафчиев
Иван Павлов
Ценко Минкин

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.11 2014 в 10:49

И под робството турците са ги защитавали. А този е и почетен мултак напсувал ни нацията наричайки ни роми. Да му имам и ниската култура. Но така става дресировка и постепенно потурчване докато овцете блеят в транс.

13.11 2014 в 08:28

Главен "МУЛТАК" менестар УУууууууУУУУ. говедаааа

13.11 2014 в 07:44

"Wenn ich Kultur höre … entsichere ich meinen Browning!"
Hanns Johst

"Като чуя култура - освобождавам предпазителя на моя Браунинг"

12.11 2014 в 20:13

Че откога пък примерно:

Калин Сърменов
Андрей Слабаков
Христо Мутафчиев

станаха инелектуалци.

Боже, боже!!!

12.11 2014 в 16:27

10 интелектуалци бранят Вежди Рашидов, 110 са за неговата оставка!!

12.11 2014 в 14:25http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=IIa2G9Rv6N4#t=53

Хайде калинке... ъ-ъ-ъъъ миленче, лек ден и на теб!
И да позупкаш милика повечко, не да лапкаш. Макар с лапкане да си стигнала до тук... четьението и учьението са майката напрогреса!

12.11 2014 в 14:08

@milena Другарко Миленка, ама дитирамбата да бъде на двуглас за уста и анус, за да са доволни партийните другари Рашидов и Борисов.

12.11 2014 в 14:06

До Asesino и Кънчо:
Явно само интелектуалци са се събрали днес тук. Няма да ви преча. Лек ден!

12.11 2014 в 14:02

До Кънчо:
Не предполагай, така и така мнението ти няма значение!
Явно не можеш да преглътнеш факта, че твоите хора вече ги няма. Виж, един Стоянович каква запомняща се фигура беше...

12.11 2014 в 13:58

@milena Другарко Миленка, а става ли Ви пишката, когато мислите за другаря Рашидов като за велик артист и интелектуалец? Бихте ли желали да композирате и изпълните дитирамба в изпърдян комунистически минор за него?