Над 850 души подкрепиха подписка срещу избора на Рашидов за министър на културата

ОFFNews 10 ноември 2014 в 18:35 5109 14

Вежди Рашидов
Вежди Рашидов

Над 850 души подкрепиха подписка срещу повторното назначаване на Вежди Рашидов за министър на културата.

В подписката са се включили и редица дейци на културата, сред които режисьорът Явор Гърдев, диригентът Драгомир Йосифов, писателката Емилия Дворянова, литературоведът Ангел Игов, поетът Марин Бодаков, преводачът Зорница Христова, издателят Манол Пейков.

Сред причините за създаването на петицията са посочени: "приоритизиране на един сектор – собствения, за сметка на всички останали (напр. централизиране на средствата и интересите в мегаломанския проект, известен като „Българския Лувър”, докато се орязват бюджети на регионални оркестри и театри); налагането на пазарен принцип (и съответния вкус) там, където е необходима държавна протекция; неглижирането на малките области, институции, дейности, имена в управляваната сфера – в противоречие с факта, че културата има различни нива, които трябва да работят заедно; неведението за връзките култура–образование, култура–общество и прочее „абстрактни излишества”, чието игнориране води до съвсем конкретни липси".

"Не просто и не само заради: изказванията на министър Рашидов, които автоматично се превръщат в шлагер; примитивното мислене, прозиращо зад тях; неуместното му публично поведение (особено с оглед на титула „Култура” над завежданото от него министерство). Дори не заради извънкултурните му едри контакти (от типа „Мултигруп”). А заради действията и бездействията му по време на предишния мандат", се казва още в петицията срещу назначаването на Рашидов за културен министър.

На 5 ноември около 50 души излязоха на протест срещу назначаването на Вежди Рашидов на поста министър на културата, но артистът заяви, че „Този протест има опашка. Аз бях предупреден три дена по-рано, заплашен по телефона, че ще има такъв протест. 12 човека, не могат да бъдат протест. 12 интелектуалци, които вие не ги разпознавате и ще ви питам познавате ли някой от тях. Това не е честно първо. На протест когато видя един Теодоси Спасов – ще се притесня. Когато видя един Георги Господинов – ще се притесня. Когато видя един Христо Мутафчиев – ще се притесня, или Вальо Танев. Или някой голям киноактьор или кинорежисьор сериозен - ще се притесня. Аз знам за какво е този протест, по-късно ще излезе и това. Не им прави чест. Не може с рекет да се правят тези неща“.

В отговор на това му изказване писателят Георги Господинов написа във Фейсбук профила си, че "Нов човек трябва да поеме Министерството на културата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!