Властта очаква спад в цените на храните, иска съдействие от потребителите и КЗК

OFFNews 16 февруари 2023 в 09:57 1715 2

Никола Стоянов

Снимка БГНЕС

Никола Стоянов

Спад в цените на храните като резултат от мерките срещу спекулата у нас очаква министърът на икономиката Никола Стоянов.

Вчера институциите започнаха проверки за нелоялни търговски практики в цялата страна. Кабинетът планира и онлайн платформа, която да показва колко струват храните и как се движи тяхната цена от производителя до щанда.

Според Стоянов цените на горивата и някои услуги вече са се понижили.

"Горивата са спаднали с 15%-20% от лятото, има компенсации за електроенергия, транспортната услуга пада, цената на газа пада", каза той в интервю за БНТ днес.

Правителството не дава конкретна информация за това как ще се бори срещу високите цени на храните. От интервюто стана ясно, че се очаква потребителите да са активни, като се интересуват кои търговски имат нелоялни практики. Така, държейки на доброто си име, веригите ще се коригират, стана ясно от думите на министъра на икономиката.

"Истината е, че много разчитаме на информираността на клиентите, защото веригите държат на името си и аз искам с тях да сме заедно в тази борба – да покажем лоялните и етични търговци, да изкараме и нелоялните търговски практики, за които ще има много контрол и по този начин да балансираме пазара. Сигурен съм, че на база на тези фактори спад в цените на храните ще има", заяви той.

В момента Министерство на икономиката разработва закон за търговията с храни. Според Никола Стоянов повишаване на глобите и въвеждането на таван на цените не са работещи механизми. Той очаква КЗК да проверява случаите на едновременно повишаване на цените, какъвто е този с телекомите у нас.

"Нямаме против пазара - конкуренция е и ако хората са съгласни да купуват на определени цени, не е проблем. Интересно е, обаче, че изведнъж всички започват да вдигат цени, което се надявам да попадне под вниманието на Комисията за защита на конкуренцията.

Проверките на пазара ще са съвместни - ще проверяваме това, което можем, спрямо закона, но трябват и законодателни промени, които да дадат още правомощия. За всеки търговец най-важно е неговото име, и когато излезе, че при него има нелоялни практики, това е много по-ефективно от високата глоба", заяви Никола Стоянов.

През март се очаква ново плащане към бюджета от страна на "Лукойл". Парите от свръхпечалбите на рафинерията се преразпределят за по-евтин обществен транспорт като мярка срещу високите цени на горивата. Никола Стоянов съобщи, че има установени случаи, в които превозвачи задържат цените на услугата, въпреки че получават компенсации и по казуса е сезирана Комисията за защита на потребителите. Един от тези случаи е в Несебър.

Служебният министър на икономиката очаква цените на горивата у нас да се задържат на сегашните си нива, а инфлацията да намалява с по-голям темп през този и следващите месеци.

"България се движи по най-позитивния сценарий, а в началото на есента сценариите бяха доста по-лоши. Надявам се от февруари да има по-голям спад на инфлацията, заради по-ниската цена на газа. Надявам се цените на храните също да паднат", заяви той.

В "Денят започва" Никола Стоянов каза още, че към момента няма информация украинска военна техника да се ремонтира у нас. По думите му служебното правителство е изпълнило стриктно решението на Народното събрание за предоставяне на военна помощ за Украйна.

Той коментира и че е невъзможно премиер, който и да е той, да прави сделки с оръжие за Украйна без знанието на неговия министър на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

16.02 2023 в 12:04

Какво съдействие от потребителите очакват? Някаква завоалирана форма на "За бога братя, не купувайте!" ли е това?

605

1

avitohol

16.02 2023 в 11:33

7.80 лв. краставици , 6 лв. домати - какво ще намалят че не разбрах...
 
X

Да помогнем на украинските деца!