Трън на протест: Не искаме злато, а чиста природа! (снимки и видео)

OFFNews 09 декември 2016 в 17:03 56978 7

Десетки хора от Трън и околните села се събраха днес на площада в градчето, за да протестират срещу плановете в общината им да заработи мина за добив на злато.

Въпреки минусовите температури гражданите на една от най-малките и бедни общини се вдигнаха и мръзнаха в продължение на часове, за да защитят природата си от тотално унищожение.

Поводът за протеста е инвестиционно намерение на компанията "Евромакс Сървисиз" ЕООД, дъщерна на "Асарел Медет".

Хората от Трън са притеснени от факта, че мощната финансово компания иска да експлоатира находище върху площ от над 19 000 декара в два участъка "Трън Север" и "Трън Юг". Според изчисленията им, за да стане това е необходимо изсичането на около 700 000 дървета от букови гори, а водите, почвите и въздухът ще бъдат безвъзвратно унищожени. Освен това възможностите за развитие на други бизнес инициативи в общината  - бутилиране на води, лечебни центрове, туризъм и строителство на екоселище, ще бъдат погребани, смятат трънчани.

"Трън Север" попада в границите на Натура 2000 както за птиците, така и за местообитанията, каза Кирил Ефремов, един от активистите на протеста.

Според него 662 декара ще бъдат заети само от хвостохранилищата, а общинските пътища ще бъдат рушени всекидневно от многотонните камиони, превозващи рудата.

"Предвидени са по 18 тона взривове на седмица, които ще са в непосредствена близост до домовете на хората", добави той.

Според протестиращите е абсурдно да се развива златодобив при очаквана концентрация на благородния метал от 1,84 грама на тон суровина, при положение, че старата мина "Злата" е била закрита през 1974 г. когато съдържанието на златото е в рудата е паднало под 4 грама.

Вместо злато обаче в рудата в региона има високо съдържание на уран.

Протестът на трънчани бе подкрепен от кмета на Горна Малина Ангел Жиланов.

"Има надежда, но трябва да се борите. Каузата е живота ви и живота на вашите деца. Преди 7 година голяма фирма си беше харесала 1500 декара при нас за каменна кариера. Имаше опити да подкупят хора от общината, но организирахме местен референдум и стигнахме до всеки човек. 80% от хората казаха "не" на концесията. След това нямаше институция, която да спре волята на хората. Няма друг начин", каза Жиланов.

След това словото му продължи още по-емоционално.

"Не разчитайте на институциите, те са купени. Когато сте заедно ще победите, както направихме ние. Хората след референдума започнаха да мислят "зелено". Сега при нас се строи, инвеститорите са спокойни, че няма да се увреди природата. При нас се заселиха 4 пъти повече хора, спокойни, че ще живеят на чисто. За 5 години вдигнахме четворно производството на биопродукти, а в хидропарка ни на ден идват по 2500 души през лятото", каза Жиланов.

И подчерта, че в общината 5 от общо 13 кметове са "зелени".

Протестиращите в Трън бяха подкрепени и от Асен Велев от Радомир.

"Преди 5 години и ние бяхме в това положение, а сега инвестиционните намерения вече са в историята. Използвахме опита на г-н Жиланов, направихме местен референдум и успяхме", каза той.

Трънчани срещнаха подкрепата на кмета на Горна Малина, но само един-единствен общински съветник отиде да чуе притесненията им.

"Внесли са подписка в общината от 1320 души в подкрепа на плановете за откриване на мината. От тях обаче повече от 1000 от подписите са фалшиви", каза Десислав Банков от "Трънчани за трънско".

И добави: 

"Да ви го кажа на трънски: Играю паре!"

От екоминистерството неофициално обясниха, че процедурата е много дълга и в съвсем начална фаза и че изобщо не е сигурно, че ще бъдат одобрени инвестиционните намерения.

"Тепърва предстоят обществени обсъждания, които са задължителни и всички становища ще бъдат взети предвид", казаха от ведомството на Ивелина Василева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

7

torbalancho

10.12 2016 в 07:34

Българина злато гази в калта ходи!!

12019

6

Като трънчанка искам да помоля всички нека бъдем едини нека се борим всички нека да не даваме нашта природа Несе подавайте на мафийотски манипулация години наред хората сме едни от най бедните Стига лъгаха трънчани но това е върхът ем ще лапат ем и щени изтровят НЕСИ ДАВАЙТЕ КРЪВТА

12019

5

Като трънчанка искам да помоля всички нека бъдем едини нека се борим всички нека да не даваме нашта природа Несе подавайте на мафийотски манипулация години наред хората сме едни от най бедните Стига лъгаха трънчани но това е върхът ем ще лапат ем и щени изтровят НЕСИ ДАВАЙТЕ КРЪВТА

25665

2

Victimized

09.12 2016 в 17:24

Няма проблеми да се добива злато, но методите които ползват компаниите търсейки свръх добив, до голяма степен унищожават природата. Понеже ползват химикали за отделянето на златото от скалата, които няма как да бъдат 100 % контролирани.
И стига вече с тези концесии, трябва да се приеме закон, че всяко полезно изкопаемо на българска територия, принадлежи на народа на тази държава, за да може да бъдат ползвани за развиването на други отрасли, здраве, образование. Даването концесия на мулти милиардна корпорация, която ще прибере 99% от печалбата и ще раздаде мизерни заплати на местните за робския труд, НЕ Е ИНВЕСТИЦИЯ.....
 
X

Да помогнем на украинските деца!