С актуализацията на бюджет 2014 г. ще забранят и цесиите в КТБ

Нели Чолашка Последна промяна на 25 ноември 2014 в 13:49 3783 0

Вместо с отделен проект на промени в Закона за банковата несъстоятелност свързаните с КТБ цесии ще бъдат забранени с актуализацията на Бюджет 2014 г., който утре ще се гледа на второ четене в пленарна зала.

Текстовете бяха включени между първо и второ четене на проектозакона за промени в Закона за държавния бюджет за тази година и бяха приети днес от временната бюджетно комисия.

Причината е, че няма време, коментираха експерти от Министерството на финансите. С тези текстове от ГЕРБ се надяват да анулират цесиите в КТБ за периода от поставянето й под особен надзор до обявяването й в несъстооятелност.

Миналата седмица Менда Стоянова обясни, че за целия период, в който банката беше затворена и особено напоследък много хора с депозити над гарантирания размер са ги продали на хора с кредити в банката или са раздробили депозитите си, като са продали една част на доверени хора.

Вложители и кредитополучатели се опитват да заобиколят закона и да извлекат полза за себе си от това, коментира Стоянова.

Първоначалната идея беше чрез актуализацията на бюджета да се атакуват само цесиите под формата на раздробявания, а приспаданията - чрез Закона за банковата несъстоятелност, но после е станало ясно, че няма време.

Чрез същия закон за изменение на държавния бюджет за 2014 г. се въвеждат и "поправките КТБ".

Сред мерките е разрешение МС да може да предостави заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 2 милиарда лева, обезпечени с активи на фонда, включително с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски.

Чрез закона се "спасяват" и влоговете на бюджетните организации в банки, обявени в несъстоятелност, като те се трансформират във вземане на Министерство на финансите и и им се възстановяват в левове за сметка на средства от централния бюджет в БНБ. Предвижда се възможност за възстановяване на средствата на бюджетните организации в банка под специален надзор или отнет лиценз (каквато е КТБ) съгласно акт, издаден от Министерския съвет. В него ще бъде разписано, че средствата се възстановяват най-късно до 1 февруари 2015 г.

Чрез преходните и заключителни разпоредби се променя и Законът за гарантиране на влоговете в банките и се записва изрично, че хората с привилигеровани лихви към датата на поставяне на банката под специален надзор (КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, а ТБ "Виктория" - на 22 юни) нямат право на възстановяване на суми до 196 000 лева (100 000 евро). Гарантираните депозити в посочения размер са само тези със стандартните за банката лихвени условия към момента на сключване на договора.

Променя се и сегашния текст, който предвиждаше при недостиг на средства във Фонда за гарантиране на влоговете в банките да може да се вземе заем от държавния бюджет след решение от Народното събрание. Поправката гласи, че решението е на Министерски съвет, а не на НС.

Разрешава се изплащането на гарантираните средства от Фонда да става чрез повече от една търговска банка.

Актуализацията на Бюджет 2014 предвижда още дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто, което води до риск страната да бъде вкарана в процедура по свръхдефицит.

Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева. Допустимият максимален размер на държавния дълг към края на годината се увеличава до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП).

Временната бюджетна комисия в Народното събрание даде наскоро предварително мандат на правителството да започне преговори с чуждестранни банки, от които да вземе заем до 3 млрд. лв.

Останалите 1.5 млрд. лв. ще бъдат изтеглени чрез пласиране на ценни книжа на вътрешния пазар.

С актуализацията е предвидено да се осигурят допълнителни 125.7 млн. лв. за МВР, 50 млн. лв. за социалното министерство, по 16.4 млн. лв. за регионалното и земеделското министерства.

5 млн. лв. допълнително ще има за правосъдието и 10 млн. лв. за Висшия съдебен съвет (ВСС), както и 3 млн. за Външното министерство.

Предвидени са и средства за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) – 100 млн. лв. Заради това се правят и промени Закона за бюджета на НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови