Няма го Пеевски, няма ги офшорките. Ако за този доклад платихме $22 млн., това е грабеж

OFFNews 25 февруари 2016 в 10:16 11021 14

Георги Кадиев

Снимка БГНЕС, архив

Георги Кадиев

Задкулисните имена ги няма. Няма го Пеевски. Няма имена на политици. Няма ги офшорните компании. Има на бизнесмени, например на Гриша Ганчев, но те са известни. Това е доклад, какъвто може да бъде направен от всяка средностатистическа одиторска компания. Ако за него действително са платени $22 млн., това е грабеж.

Това заяви депутатът и основател на партията "Нормална държава" Георги Кадиев в коментар за bTV по повод доклада за КТБ на международната компания AlixPartners Services UK LLP. За всички 240 депутати беше дадено едно копие, при това само на английски, от 560-страничния доклад.

Информацията, че на AlixPartners са били платени 22 млн. долара, бе съобщена от неправителствената организация „Ние, гражданите“, но досега не е била потвърдена официално. Съпредседседатели на „Ние, гражданите“ са Вера Ахундова и Даниел Божилов.

Докладът остана засекретен, а от Министерството на финансите твърдят, че такова е било изричното искане на компанията. Тя забранила и да се извърши превод, защото той би могъл да наруши автентичността му.

„Счетоводен е докладът, прилича на одит, почти всяка средностатистическа счетоводна компания би могла да го направи”, коментира Кадиев. По думите му в рамките на 560 страници са описани компании, получили кредити от банката, техните собственици, обезпеченията, прогноза какво може да бъде събрано и препоръки как да бъде събрано.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 г.

Коментирайки съдържанието, Кадиев заяви, че сега вече е много по-важно да се разсекрети не докладът, а заданието. Дали не са го лимитирали така, че AlixPartners да не могат да стигнат до същината, попита депутатът.

Би трябвало да ги наемат, за да стигнат до бази данни, до които българските власти нямат достъп, но не - те ги наемат, за да четат документи.

Кадиев коментира ситуацията около доклада и във Фейсбук:

"Финансовият министър нямало да чете доклада. Честита баня. 

И премиерът няма. Не знае английски.

Докладът е по поръчка на синдиците на КТБ. Синдиците, сами по себе си странни личности, са назначени от Фонда за гарантиране на влоговете.

Председателят на Фонда се избира от Министерски съвет, по предложение на финансовия министър. Сегашният шеф е Радослав Миленков, бивш член на УС на Общинска банка заедно със сегашния финансов министър.

Веригата на отговорност и контрол е съвсем ясна. Синдици-Фонд-финансов министър-премиер.

Всички те трябва да четат доклада и да изискват последващи действия.

Иначе за какво го плащаме всички ние?

П.П. Синдиците са счетоводителка от счетоводна къща в Троян и адвокат на свободна практика от Варна. Искам да знам знаят ли английски?"

„Ако приемем, че беше спонсориран един филм „Шменти-капели”, цялата ситуация е такава. Ние сме участници и ще плащаме за едно упражнение по източване на банка. Вината е изключително персонофицирана – на Цветан Василев и на тези, които за подписвали за състоянието на банката, липсвал е всякакъв контрол от страна на БНБ и специализираните звена на ДАНС”, коментира бившият изпълнителен директор на банката Любомир Весов.

Той бе категоричен, че даже информацията от синдиците за необезпечените кредити дава достатъчно данни, по които може да се тръгне по следите на парите. „Когато става въпрос за пари в банка, винаги може да се стигне до края – ако ще с помощта на НАП, ако ще с помощта на прокуратурата”, посочи той.

Според него има начин службите да проследят паричните преводи, даже и да са правени от екзотични дестинации.

Той посочи, че бившата шефка на надзора на БНБ Нели Кордовска фигурира в ръководството на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който е предложил синдиците на банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!