Небостъргачи за прасета. Китай построи две 26-етажни ферми за 1.2 милиона свине годишно

OFFNews 08 декември 2022 в 14:52 10178 2

Снимка PowerPigs

Очаква се търсенето на свинско месо в Китай да нарасне от 51,77 милиона тона на 60,77 милиона тона през следващото десетилетие

Кули-близнаци на по 26 етажа с по 400 хиляди квадратни метра всяка, построи китайската компания „Хубeй Чжунсин Кайвeй модерно животновъдство" в град Ечжоу, провинция Хубей. Обитатели на двата небостъргача ще бъдат 1.2 милиона прасета, тъй като комплексите са построени за угояване на свине, съобщи специализираното издание "Pig Progress".

Данните за проекта обяви самият инвеститор в своя WeChat акаунт в интернет. Основният акционер на корпорацията-инвеститор е местен производител на цимент, а топлината, генерирана от циментовата фабрика, ще се използва и за отопление на фермата. Проектът предвижда създаването на една от най-модерните свинеферми в Китай. Тя ще може да се похвали с висока ефективност на труда, зелена екология и по-ниска себестойност на продукцията.

Ечжоу се намира на около 80 километра югоизточно от Ухан. Капацитетът за 1.2 милиона прасета за клане годишно означава, че ще произвежда 108 хиляди тона месо за една година при инвестиционни разходи от порядъка на 570 милиона евро.

31 август е подписан договорът за доставката на първите 21 600 свине майки и 55 нерези от базирания в Гунгдонг доставчик КингСино. Животните са доставени на 4 партиди между 25 септември и 30 ноември тази година, като са влезли в сградите през специални „свиноуловители“, тунели, по които достигат до един от 6-те 40-тонни товарни асансьора за прасета и оттам до определения за тях етаж.

Първата партида се е нанесла в първия от 26-етажните корпуси, който вече е завършен, докато вторият свинарник-небостъргач се строи в момента. Във всеки блок първите два етажа са предназначени за доставка на фураж, а от третия нагоре всички нива ще функционират като класическа, но по-модерна свинеферма с по 1000 свине-майки на етаж и производствен капацитет от 25 хиляди прасета за клане годишно. На 48 производствени етажа това дава 1.2 милиона животни за месо годишно.

Комплексите са с висока степен на автоматизация и контрол на фуражите и питейната вода на всеки етаж. Индикаторите за температура, влажност на околната среда, концентрация на токсични газове се контролират в реално време с помощта на повече от 30 хиляди контролни точки, които определят и контролират точното хранене на всяко прасе.

Система за промиване служи за изхвърляне на свински отпадъци. Цялостната система за третиране на отпадъци, базирана на биогаз, превръща свинския тор в чиста енергия за производство на електричество и отопление. Торът влиза във високотемпературния резервоар на системата за анаеробна ферментация, което намалява изпарението на миризливи газове с повече от 90%.

Китайците твърдят, че комплексът ще е под денонощен внимателен ветеринарен контрол. Компанията собственик продължава да набира ветеринарен персонал, мениджъри по развъждане и ветеринарни техници.

Очаква се търсенето на свинско месо в Китай да нарасне от 51,77 милиона тона на 60,77 милиона тона през следващото десетилетие, според официални оценки, цитирани от „Pig Progress”. Изграждането на големи ферми като тези е един от начините за посрещане на нарастващото търсене.

Небостъргачите от Хубей са най-модерните, изграждани в Китай, но не са единствените. В района на град Нанянг е изграден комплекс от 21 6-етажни свинарници, който още не е довършен напълно. След завършването му, той ще стане може би най-големият производител със 105 хиляди свине майки и 2.1 милиона прасета за клане годишно. В Европа подобен начин на производство на свинско месо е слабо разпространен заради обществени и етични съображения и законодателни изисквания, свързани с животните, както и заради високите разходи.

Голямата концентрация на прасета на едно място създава повишена опасност в случай на поява на Африканска чума по свинете. В Китай превантивно вкарват в свинекомплексите филтриран въздух, а термокамери следят температурата на животните във всеки един момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

2

Diogen

08.12 2022 в 20:50

В Китай вече и за прасетата настъпиха тежки времена.Да не говорим за хората.

22547

1

dolivo

08.12 2022 в 16:44

напомня на жилищен блок, вай вай

едни прасета са съгласни да живеят при такива условия... оп чакай, те нямат избор. Или имат?

Китайския селянин и от Руския повече може да търпи с цялото Дао и Зен на света...