На първо четене: Затягат правилата за получаване на социални помощи

Последна промяна на 03 април 2019 в 12:46 3627 1

На първо четене депутатите приеха промени в Закона за социалното подпомагане, които да затегнат контрола върху отпускането на семейни помощи.

Предложения за сходни поправки в закона бяха внесени от БСП, Обединени патриоти и ГЕРБ, но само тези на партиите от управляващата коалиция бяха приети днес, като двата законопроекта ще бъдат обсъдени в комисия и вероятно комбинирани. Против всички предложения се обяви само ДПС.

Предложението на ГЕРБ е да се спират семейните помощи за дете, което не посещава задължителна детска градина или училище. Законопроектът им предвижда поправки в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца. Според него, ако в рамките на един месец от една учебна година, са допуснати неизвинени отсъствия в размер на 5 учебни часа или 3 дни пропуснато обучение, социалните помощи се спират за една година. 

Спрените средства пък ще бъдат пренасочвани към съседна детска градина или училище и използвани за осигуряване на равен достъп до образование. Предложението им още предвижда помощите за първокласници да бъдат разделени на две равни части и да се получават в началото на първи и втори срок. 

Приетото предложение на Патриотите предвижда да се обвържа приемането на социални помощи с участието на получателите в програми за ограмотяване, придобиване на квалификация и полагане на общественополезен труд. Според него още ще се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане върху трайно безработни лица, които получават месечни помощи. Ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на помощите ще бъде намален наполовина за срок от една година. 

Отхвърлените предложения на БСП пък предвиждаха спирането на всички семейни помощи, ако дете под 16 г. не ходи на училище, както и преразглеждане на политиката за делегираните бюджети за училищата и спиране на практиката "парите следват ученика". 

По време на дебатите народният представител от "Атака" Павел Шопов се обяви в подкрепа и на трите законопроекта. Според него те са еднакво ценни и е редно да бъдат приети на първо четене, като е възможно да се направи компилация между тях на по-късен етап.

Депутатът Светлана Ангелова от ГЕРБ обаче заяви, че не е възможно да подкрепят мерките на БСП, тъй като те предлагат да отпадат всички социални помощи при отсъствие от училище. 

Депутатът от ДПС и председател на социалната комисия в парламента Хасим Адемов се обяви твърдо против законопроектите и ги определи като нарушение на конституцията. Той определи предложението на БСП за абсурдно, тъй като в него се смесват всички видове помощи.

"Нещо повече, в мотивите е казано, че този закон се отнася срещу циганското население. Ако някой от братята цигани си направи труда да прочете този проект, нито един няма да посегне към червената бюлетина повече", заяви той.

Според Адемов голяма част от предложените от Патриотите и ГЕРБ мерки също така вече присъстват в закона, а останалите са неприемливи. Депутатът още призова за подкрепящи вместо санкциониращи мерки.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов определи деня като "добър за българската демокрация", тъй като всички политически сили освен ДПС се съгласяват по един изключително важен въпрос. 

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също изрази задоволство, че се обсъжда тази "много важна тема в нашето общество - образованието на децата, които са изолирани по една или друга причина".

Той се обяви в подкрепа на законопроектите на собствената си ПГ и този на ГЕРБ, но определи проекта на БСП като популистки и обвини ДПС за поредния им опит да саботират "приемането на полезни за държавата инициативи".