БСП предлага спирането на всички семейни помощи, ако дете под 16 г. не ходи на училище

OFFNews 18 януари 2019 в 12:11 9015 1

Държавата да спира всички семейни помощи, ако детето не ходи на училище - това предлагат от БСП с промени в Закона за социалното подпомагане, които ще бъдат внесени следващата седмица.

Акцентите представи днес лидерът на социалистите Корнелия Нинова, според която помощите трябва да се обвържат с образованието на децата до 16-годишна възраст, което е задължително по Конституция. В момента се спират само детските надбавки, ако детето не ходи на училище.

"Предлагаме да се разшири тази мярка и да се спират всички социални помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст, което е задължителното образование", обяви Нинова. По нейни думи промените ще засегнат месечните, целевите и еднократните помощи, сред които са енергийните помощи, безплатният транспорт, помощи за наем и т.н.

Лидерът на БСП оцени досегашната политика за ромска интеграция на правителството като "пълен провал" и предложените от БСП промени в социалния закон целят справяне с проблема.

Освен в него, БСП ще предложат промени в Закона за предучилищното и училищното образование и Наказателния кодекс. Лидерът на БСП подчерта, че всички предложения изхождат от презумпцията, че законът е еднакъв и задължителен за всички български граждани, независимо от техния пол, раса и убеждение, и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички.

Според Нинова дългосрочният начин за справяне с проблема е "образование, образование и пак образование". "Начинът, по който ГЕРБ подходиха, да се издирват децата, да се водят принудително на училище, очевидно не работи. Те отиват и след 2 седмици напускат отново. Това е борба с последствията", заяви тя.

Лидерът на БСП ще предложи да отпадне принципът "парите следват ученика" и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети. "Заради тази политика директорите на училищата са принудени да водят по списък на училище деца, които не ходят, за да могат да си спасят училището и бюджета", допълни тя.

Последната мярка, която БСП ще предложи, е промяна в Наказателния кодекс, която предвижда засилване на наказанията за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни и непълнолетни деца, или по думите на Нинова т.нар. практика "деца раждат деца".

"В момента в член 151 в някои от тези случаи се допускат обществено порицание, глоба и т.н. Смятаме, че това не е достатъчно наказание, както за такива лица, които живеят на съпружески начала, така и за родители, които допускат децата им да изпадат в това състояние."

Нинова обяви, че мерките са заложени в партийната "Визия за България", която вече е одобрена от Националния съвет, и предстои да бъде приета на конгреса на БСП на 26 януари.

Нинова още призова да се пристъпи към действия без излишни емоции, с много разум и конкретни решения на проблемите, и призова другите парламентарни групи да си свършат работата като законодатели, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона с цялата му сила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови