ГЕРБ предлага да се спират семейните помощи за дете, което не посещава училище или детска градина

OFFNews Последна промяна на 19 март 2019 в 16:52 3114 3

Групата на ГЕРБ внася законови промени, които предвиждат спирането на семейните помощи за дете, което не посещава задължителна детска градина или училище. Това стана ясно на брифинг на партията в Народното събрание днес.

Заместник-председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова обясни, че законопроектът им предвижда поправки в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца.

"Най-важната промяна е в Закона за семейните помощи за деца - че в рамките на един месец от една учебна година, ако се допуснати отсъствия повече от три дни за дете, което посещава редовна форма на предучилищно образование, и отсъствие от 5 учебни часа за ученик, семейството се лишава от месечна помощ за дете до навършване на 18 години или до завършване на средно образование", заяви Ангелова.

Председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова коментира, че това е крайна мярка в сравнение със сегашния режим, и цели да предотврати ползването на вратички и изключения.

"Промяната, която внасяме, има една основна цел - всяко дете има право на образование, а семейството и държавата имат задължението да гарантират това право", допълни тя.

Дамянова още подчерта, че тази политика не е редно да бъде възприемана като санкция, а напротив - усилие да се утвърди училището като "обществена и най-висша ценност".

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че непосещаването на училище е главен проблем в цялата страна и навсякъде хората призовават за по-тежък санкционен режим. Той все пак подчерта, че няма да бъдат спирани всички социални помощи, тъй като някои от тях трябва да бъдат получавани въпреки всичко.

Към момента законопроекти със сходни мерки има внесени от групите на" Обединени патриоти" и "БСП за България".

Патриотите внесоха своето предложение в началото на месеца. То предвижда промени в Закона за социалното подпомагане, които да обвържат взимането на социални помощи с участие на получателите в програми за ограмотяване, придобиване на квалификация и полагане на общественополезен труд.

В началото на годината БСП също внесе предложение за законови промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за предучилищното и училищното образование. Те предвиждат спирането на всички семейни помощи, ако дете под 16 г. не ходи на училище, както и преразглеждане на политиката за делегираните бюджети за училищата и спиране на практиката "парите следват ученика" . Предложението им предвижда и поправки в Наказателния кодекс, които да засилят санкциите за лица, които живеят на съпружески начала с малолетни и непълнолетни деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3426

3

zuljin

20.03 2019 в 05:16

Първо, това го предлага кой ли не от 5 години поне!!! т.е. МИЛИЦИОНЕРСКИТЕ микро мозъци, не са открили топлата вода!!!
Второ, МИЛИЦИОНЕРИ, адски сте задръстени!!!
Трето, България не ви е бащиния и един ден внуците ви ще плащат за ваш'та алчност!!!
Четвърто, помнете ми думата!!!

13355

2

aviatora

19.03 2019 в 20:00

ВСИЧКИ ГЕРБЕРСКИ УРОДИ НА БЕСИЛОТО ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ!!!

9476

1

voododoll

19.03 2019 в 17:12

Първо ще е добре да осигурите достатъчно места в детски градини, защото на този етап е напълно невъзможно всички деца да посещават детска градина. Няма места. И това много добре го знаете...