Министърът на финансите на инспекция на ГКПП ''Капитан Андреево'', три нови трасета готови до края на януари

OFFNews 20 декември 2022 в 17:47 1099 0

ГКПП Капитан Андреево

Снимка БГНЕС

ГКПП Капитан Андреево

Министърът на финансите Росица Велкова и директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски посетиха Митнически пункт „Капитан Андреево“ като се запознаха с резултатите от реализирания проект за изграждане на съоръжение за отвеждане на високи води на река Хаяз, както и с хода на строителството на нови трасета за обработка на товарни превозни средства със стоки, подлежащи на официален контрол.

Министър Велкова благодари на целия екип на Агенция „Митници“ и лично на Павел Геренски за доброто изпълнение на приходната част и за активната работа по проектите. Като пример тя посочи завършения от страна на Агенция „Митници“ проект по отводняване, както и че времето за изпълнение на новите трасета на ГКПП „Капитан Андреево“ ще бъде съкратено с една трета.

„Успяхме да осигурим терен за още едно, трето трасе, което няма да бъде оборудвано и ще се ползва или за извънгабаритни товари, или за пренасочване“, заяви Павел Геренски по повод напредъка на строително-монтажните работи по изграждането на новите две входни трасета на ГКПП Капитан Андреево, които са специално за хладилни камиони и стоки, подлежащи на официален контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Очакваме трите допълнителни трасета да бъдат завършени до края на януари следващата година. Към момента изпреварваме с два месеца сроковете“, коментира пред журналистите директорът на Агенция „Митници“ и допълни, че критичната ситуация с натрупания трафик, особено от турска страна, вече е преодоляна и пунктът започва да работи в нормален режим.

До края на май 2023 г. се очаква пълното приключване на реконструкцията на МП „Капитан Андреево“, тъй като към момента вървят строителни работи на още две точки на пункта, заяви още Геренски.

До края на 2024 г. при стегната организация се очаква да се приключи и реконструкцията на ГКПП Лесово като трасетата ще се увеличат двойно. 2022 г. е рекордна за товарния трафик и до края на годината се очаква да бъдат обработени почти 1 млн. товарни автомобили на вход и изход. С пускането на двете допълнителни и третото резервно трасе и с подобрена организация и технически мерки пропускателната способност се предвижда да се увеличи с около 20 %, обясни още директорът на митниците и допълни, че на годишна база трафикът на товарни автомобили се увеличава с по 10 % и трябва да се въвеждат интелигентни форми за контрол.

Министър Велкова коментира и актуални теми като минималната работна заплата. Тя припомни, че предложението на МТСП е за 770 лева и то в момента е на обществено обсъждане. Становището на Министерството на финансите е, че повишената минимална работна заплата трябва да влезе в сила от юли 2023 г, тъй като тогава се очаква да има и Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г. За периода 2019-2022 г. натрупаната инфлация е около 27 %, колкото е и ръстът на минималната работна заплата за същия период, т.е. минималната заплата е растяла изпреварващо до тази година.

Ако Народното събрание гласува понятие като „брутна минимална работна заплата“, това би създало правна неяснота по прилагането относно социалните плащания, посочи още министър Велкова в отговор на журналистически въпроси. Само мерките, които са влезли през 2022 г., приложени към 2023 г., водят до дефицит от 6,6 %, а всеки допълнителен разход би довел до допълнителен дефицит и дълг, коментира още финансовият министър и допълни, че 2022 г. ще приключи стегнато фискално, с неизпълнение в капиталовите разходи и европейските средства, а неизползваните средства служат за балансиране на бюджета за 2022 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови