Горанов: Държавата може да продължи да финансира болница 'Лозенец', ако законодателят реши

OFFNews 01 февруари 2019 в 13:52 2344 0

Законодателят ще трябва да прецени дали държавата да продължи да финансира болница "Лозенец", заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание днес по повод бъдещето на лечебното заведение след промяната на статута му.

Днес депутатите окончателно приеха промените в Закона за лечебните заведения, според които болница "Лозенец" вече не е правителствена. Текстовете дават на Министерския съвет шестмесечен срок да преобразува "Лозенец" от второстепенен разпоредител с бюджет към МС в еднолично акционерно дружество Многопрофилна болница за активно лечение "Лозенец", която най-вероятно ще мине под контрола на Софийския университет.

Този трансфер обаче повдигна редица въпроси за бъдещото ѝ финансово оцеляване, тъй като лечебното заведение е натрупало сериозни дългове, а досега е било поддържано най-вече със субсидии от Министерски съвет. След като вече няма да е към него обаче, остава въпросът дали държавата отново ще поеме част от разходите на заведението или то ще трябва да се опита да оцелее на пазарен принцип. Това би притеснило Софийски университет обаче, тъй като болницата се използва за нейн учебен център и при евентуалния ѝ фалит университетът най-вероятно ще загуби медицинските си специалности. 

По думите на Горанов трябва да се направи анализ на дейността на болницата и ако се установи, че тя обслужва определен контингент и се класира за допълнително финансиране, то това трябва да бъде разписано по нормативен път. "Ако се предоставят извън правилата, по които функционира здравната система, допълнителни средства на едно лечебно заведение, то това трябва да бъде разписано ясно и конкретно по каква причина се прави", заяви Горанов.

Като пример той даде Военномедицинската академия, за която се предоставят средства от бюджета на Министерството на отбраната "заради контингента, който обслужва, и функциите, които изпълнява с оглед на членството на България в НАТО".

"Ако законодателят прецени, че трябва да възложи специални функции и отговорности на болницата, то тогава трябва да се прецени има ли тя особен и специален статут - колко струва този особен и специален статут, за какво съществува този специален и особен статут и след неговото остойностяване, ако законодателят предвиди, ще бъде правено извънредно финансиране", допълни Горанов.

Ако това не се случи обаче, по негови думи болницата трябва да се финансира както всички други лечебни заведения - чрез трансфери от касата за извършена дейност. "Ако тя е клинична база - нормално търговско дружество, което извършва медицински услуги по договор с НЗОК, тя ще продължи да функционира на база на изработеното по договор с НЗОК".

Според него на този етап няма нужда да се гледа по различен начин на болница 'Лозенец'. "Нека гледаме на това лечебно заведение като на всяко друго лечебно заведение. Ако не са му възложени специални функции по силата на закон, то трябва да се финансира така както всички други лечебни заведения, със средства от НЗОК и със собствени приходи, които формира от медицински услуги", допълни той.

Той спомена, че има и друг вариант, в който университетът може да прецени да отделя от собствените си средства за финансирането на болницата. 

"Ако университетът прецени, че от таксите, които събира за обучение и от средствата, които получава от държавния бюджет за обучение по медицинските специалности следва да извършва някакви допълнителни трансфери от бюджета на университета към тази болница, финансирайки това, че тя е клинична база за обучение и бидейки среда за обучение, то вероятно това е преценка, която трябва да направи университетът", допълни Горанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови