Quantcast

Електронните обществени поръчки: Ние стартираме, а в Европа привършват...

OFFNews Последна промяна на 24 април 2019 в 07:27 2545 0

В момента у нас тече кампания по запознаване на възложителите и кандидатите за обществени поръчки с новата Централизирана автоматизирана информационна система за електронни обществени поръчки (ЦАИС ЕОП). Тя ще бъде пусната през ноември и то само част от функционалностите ѝ ще заработят тогава. За пълно преминаване към изцяло електронен модел на възлагане ще трябва да почакаме още няколко години.

За сметка на това, в някой европейски държави, където електронното възлагане е факт от поне десетилетие, вече се правят сериозни проучвания по темата как и доколко може да се използват изкуствен интелект, Big Data и blockchain (smart contracts) и други комплексни технологии, които да заместят човешкото участие в процедурите по избор на изпълнител.

Електронното възлагане на поръчки е стара тема в европейското законодателства, която се коментира и усъвършенства в последните повече от петнадесет години. Тя продължава да е актуална не само в България, а и във всички останали държави членки, които вече имат сериозен опит в използването на платформи и могат да оценят позитивите от тях.

Макар у нас да сме в самото начало на процеса, електронното възлагане ще подпомогне процедурите по обществени поръчки в много отношения, като сериозни надежди се възлагат и на антикорупционния му ефект.

В тази връзка, едно от събитията, които академичната общност и бизнесът очакват с нетърпение в началото на лятото е "МЕЖДУНАРОДНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ", която ще се проведе на 7 юни в София.

Училището за професионално и продължаващо обучение към Нов български университет и кантора PPG Lawyers са организаторите на тази конференция и имат амбицията тя да стане традиционна.

Основен фокус на това събитие ще бъдат именно възлагането на обществени поръчки в Европа и бъдещето на електронното възлагане.

Конференцията е уникална по своя характер не само заради чуждестранните лектори, които за първи път ще посетят страната ни и са сред най-разпознаваемите експерти в областта на обществените поръчки в Европа. Нейният замисъл поначало е различен – тя няма да даде трибуна единствено за коментари относно състоянието на българската правна рамка и новите изменения по Закона за обществените поръчки, а напротив – ще разгърне темата за проблемите на възлагането на ниво различните държави-членки, и практиките, които всяка една държава оценява като добри или пък като неудачни. Само така може и у нас да се инициира по-сериозен интерес към сравнителните проучвания и към търсенето на най-добрия вариант за изразходване парите на данъкоплатците, без това да коства постоянни кръпки по ЗОП.

Освен това тази конференция ще допринесе да се разширят познанията, по иначе широко експлоатираната тема за обществените поръчки на по-академично ниво, тъй като това е материя, която парадоксално слабо и рядко се изучава в университетите в страната.

Световно известни имена, като проф. Лорънс Гормли (от Университета в Гронинген, Холандия) и проф. Елизабета Манунза (от Центъра за изследване на обществените поръчки към Университета в Утрехт, Холандия) ще коментират състоянието на обществените поръчки, проблемите по обжалването им, корупцията, залените обществени поръчки и други.

Адвокати от съседна Румъния също ще споделят опита си от електронното възлагане.

Специално за конференцията д-р Алберт Санчес-Грейлс (от Университета в Бристол, Великобритания) е записал лекция на тема "Управление на поръчките чрез комплексни технологии", в която разказва докъде е стигнало за използването на изкуствен интелект и други технологии, които могат да се внедрят в обществените поръчки.

Ранното записване приключва веднага след Великденските празници на 30-ти април, така че побързайте да заявите своето участие, докато все още има свободни места!

Повече подробности и регистрационна форма можете да намерите на сайта на Училището за професионално и продължаващо обучение към Нов български университет https://cpo.nbu.bg/bg/konferencii.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !