Депутатите се поправиха, ще има компенсации за високите цени на тока

Йорданка Веселинова, Рени Петрова 30 юни 2022 в 19:40 5257 2

гласуване

Снимка parliament.bg

гласуване

След като във вторник депутатите от бюджетната комисия не успяха да се разберат за помощите за високите цени на тока, бизнесът остана без компенсации. Днес обаче НС се поправи и чрез актуализацията на бюджета гласува и пари за небитовите потребители.

Във вторник от ГЕРБ предложиха компенсация за небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 80 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред" на „БНЕБ" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 150 лв./MWh. Йордан Цонев от ДПС пък поиска компенсация в размер на 80%, но при базова цена от 200 лв./MWh.

По време на дебата Делян Добрев промени предложението на ГЕРБ, така че компенсацията да стане в размер 100% от разликата, вместо 80 на сто, а базовата цена да е 250 лв./MWh.

На предложението Драгомир Стойнев от БСП заяви, че от групата му са доволни от промяната. "Най-после ще има компенсация. Благодаря, че намерихме решение. Ще го подкрепим", каза той. 

Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обаче също обясни, че подкрепя решението на ГЕРБ.

Искра Михайлова от "Възраждане" изтъкна, че консенсусът трябва да е за 200 лв./MWh базова цена.

Освен редакцията на Добрев за промяна в базовата цена, той "оттегли оттеглянето" на параграф 19, според който публичните предприятия по смисъл на чл. 2, ал. 1 от Закона на публичните предприятия със 100% държавно участие да внасят целеви вноски към Фонд "Сигурност на електроенергийната система", които да се използват за покриване на разходите. 

Рамадан Аталай от ДПС обаче заяви, че предложението е част от проекторешението на движението. Въпреки това депутатът каза, че партията ще подкрепи предложението на ГЕРБ и той оттегли своето. 

Георги Ганев от "Демократична България" обяви, че е редно да се приеме по-висока цена - тази за 250 лв./MWh. От 1 юли до 31 декември да се изплащат компенсациите предложи да се запише Венко Сабрутев.

Йордан Цонев заяви, че е трябвало мярката да бъде обсъдена с бизнеса, а не да депутатите да спорят какъв да е размерът. Цонев повтори, че правителството ощетява бизнеса. "Имаше добри компенсации, но трябваше да влезе проектозакон на Министерския съвет, а не проектозакон на Рамадан Аталай (ДПС). Той е хубав, но отразява политическата група", каза Йордан Цонев и допълни, че това е работа на изпълнителната власт. 

Депутатът се обърна към бизнеса, като заяви, че не е работа на депутатите да определят компенсациите: "Ако работата не върви, се обърнете към властта. Не е наша работа!". 

От Министерството на енергетиката към този момент нямат справка колко ще струват на бюджета тези две предложения. От ПП контрираха, че е недопустимо да се гласуват неостойностени мерки. 

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви по-рано, че в момента Фонд "Сигурност на електроенергийната система" няма достатъчно средства, за да осигури нови компенсации. По думите му първо трябва да се осигурят приходите на фонда, а едва след това да се мисли за компенсации. Според него ако това не се случи, то разликата ще бъде поета от битовите потребители, чиито сметки ще бъдат увеличени. Компенсациите за бизнеса се изплащат до 1 юли, когато КЕВР следва да определи цената за битовите потребители за следващия сезон.

Заради споровете комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и ДПС и така бизнесът остана без компенсации - те изтичат днес и за новия месец небитовите потребители щяха останали без никаква помощ.

В крайна сметка депутатите приеха окончателно новото предложение на ГЕРБ. 

Междувременно беше приета и компенсацията за данъчни облекчения на работещи родители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови