Българската банка за развитие става собственик на 19% от капитала на ПИБ

Ирина Евгениева 12 юни 2020 в 15:05 5418 4

Държавната "Българска банка за развитие" ще участва в придобиването на акции за увеличаването на капитала на частната "Първа инвестиционна банка". Това стана ясно от правителствено заседание.

Държавата ще влезе с до 70% от предложените акции, които се равняват на около 140 млн. лв., с което държавата става акционер в институцията с дял от малко под 19%. Общо увеличението на капитала е за 200 млн. лв. и се налага заради установения при проверка от Европейската централна банка миналата година капиталов недостиг.

"Държавата ще закупи дяловете на пазарни цени и ББР няма да натрупа загуби", категоричен е премиерът Бойко Борисов. 

От думите му стана ясно, че след влизането в "чакалнята на еврозоната" ПИБ ще изкупи обратно акциите с лихва и няма да има щета за ББР. Другите 30% от правата по емисията са изкупени от частен инвеститор, който все още не е известен. 

Тази мярка на закупуването на дял от ПИБ е с цел преодоляване на последното препятствие пред страната ни за влизане във валутния механизъм ERM II, наричан "чакалня на еврозоната". Увеличаването на капитала на ПИБ е последното задължително условие за членство ни в ERM II и Банковия съюз.

"Влизането в Банковия съюз е нещо изключително важно и приоритетно, както и чакалнята на Еврозоната. От 2 седмици активно работим и с еврокомисаря Маргрете Вестагер. Всички изисквания, които бяха поставени, след няколко разговора, темата с ЕЦБ беше затворена, след това преминахме към аукциона вчера", обясни премиерът. 

От думите на Борисов стана ясно, че сме спазили всички критерии за влизането в ERM II (чакалнята на еврозоната), които са договорени с Европейската централна банка и Европейската комисия. 

"Целта ни е юли месец този процесът на присъединяването на България към "чакалнята на еврозоната" да приключи и българите да спрат да се плашат, че някой ще има фалира банките. С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. За това се налага днес да приемем една точка - тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на "Първа инвестиционна банка" АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка", допълни премиерът. 

"Знаете, че през юли 2018 г. българското правителство и БНБ изявиха желание за присъединяване към Европейския банков съюз. Изпълниха се доста условия и промени за това. Последното, което остана, е изпълнението на планов капитал на "Първа инвестиционна банка" АД", обяви финансовият министър Владислав Горанов. 

Горанов добави, че в момента, в който влезем в Банковия съюз и ERM II, цената на активите, в това число и на банковите активи в България ще се повиши.

Относно вчерашния аукцион той обясни, че има достатъчен заявен частен интерес към придобиването на акции от новата емисия на ПИБ.

Относно емисионната стойност от 5 лева на акция Горанов добави, че тя е определена на базата на комплексен анализ на ключови параметри, включително балансова стойност на акция, пазарни данни и оценки на последните сделки за придобиване на други банки в България. 

"Активите на ПИБ са на обща стойност над 10 милиарда лева. Регулаторният капитал на банката показва постоянен исторически ръст през годините, достигайки 656 милиона евро, като се увеличава с 90 милиона евро за 2019 година", подчерта финансовият министър. 

Горанов подчерта, че придобиването на акциите не е държавна помощ.

Икономическият министър Емил Караниколов от своя страна обясни, че това е открит аукцион и в него може да участват всички.

"За да не е държавна помощ и да не е обвинена българската държава, трябваше да следим да се изпълни ангажимента не по-малко от 30% от предложените на аукциона акции, да бъдат придобити от частни собственици. В последния ден българската държава се включи, съответно вече считаме, че това условия е изпълнено. Считам, че сме изпълнили изискването на Брюксел и ЕК по отношение на участие на частни инвеститори", заяви Караниколов. 

Преди дни ПИБ направи най-важната крачка към увеличаване на капитала си, което е условие за приемане на България във финансовия механизъм ERM II, наричан още "чакалнята на еврозоната". Bcичĸи 110 млн. пpaвa зa yчacтиe в yĸpeпвaнeтo нa ĸaпитaлa нa "Πъpвa инвecтициoннa бaнĸa" бяxa зaĸyпeни нa тъpг. Toвa ce cлyчи в paмĸитe нa двe cдeлĸи - зa 108 млн. и зa 2 млн. пpaвa, а цeнaтa им бe 0,001 лв. Няколко часа по-късно министърът на икономиката заяви, че държавата е участвала в увеличението на капитала на банката.

Πpитeжaвaнeтo нa пpaвa e зaдължитeлнo зa инвecтитopитe, ĸoитo иcĸaт да придобият aĸции oт увеличението на капитала на банката. Зa пoĸyпĸaтa нa 1 aĸция ca нyжни 2,75 пpaвa. Hacтoящитe aĸциoнepи пpитeжaвaт пo 1 пpaвo зa вcяĸa пpитeжaвaнa aĸция.

Зa дa бъдe ycпeшнa пpoцeдypaтa правата трябва да бъдат платени до 25 юни. Cлeд ycпeшния тъpг нa пpaвaтa aĸциитe нa бaнĸaтa пocĸъпнaxa дo 2,74 лв., a пo-ĸъcнo отстъпиха минимално до 2,64 лв. Банката щe изпoлзвa тoвa yвeличeниe, зa дa ocигypи изпълнeниeтo нa cвoятa cтpaтeгия зa paзшиpявaнe нa пaзapнoтo пpиcъcтвиe в бaнĸиpaнeтo нa дpeбнo и в ĸpeдитиpaнeтo нa мaлĸи и cpeдни пpeдпpиятия в Бългapия.

Миналата година Европейската централна банка направи стрес тестове на 6 български банка, в резултат на които в 2 от тях – ПИБ и Инвестбанк, бе установен капиталов недостиг.

По-малката банка – Инвестбанк, набра 53 млн. евро до края на април, и изпълни в срок изискването на ЕЦБ, докато ПИБ не успя да го направи. Тя трябваше да набави още 263 млн. евро. и след един неуспешен опит да излезе на борсата, Комисията за финансов надзор в крайна сметка одобри проспекта на банката и ПИБ обяви, че ще емитира 40 милиона акции по 5 лв. при пазарна цена 2-3 лв. През 2016 г. бяха проведени и стрес тестове от Българска народна банка, която установи капиталов недостиг, които трябваше да изчистят имиджа на банковата система след фалита на Корпоративна търговска банка. ПИБ бе и една от банките, ударени от ликвидната криза през лятото на 2014 г., но тогава тя бе подкрепена от правителството и до 2016 г. изцяло върна средствата на държавата.

През последните седмици нямаше частен инвеститорски интерес към покупката на книжата, но в крайна сметка правата бяха купени в последния момент, което наведе на мисълта, че най-вероятно купувачът е държавата през Българската банка за развитие.

Влизането на държавата като акционер в ПИБ трябва да е съобразено и с правилата на ЕС за допустимата държавна помощ. 

Ако инвеститорът плати акциите в срок до 25 юни и ги запише, делът на мажоритарните собственици на ПИБ - Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, ще спадне от сегашните по 42.5% на около по 31% за всеки от двамата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

12.06 2020 в 16:05

ББР ще участва с до 70% в увеличението на капитала на ПИБ
Премиерът Боко Борисов увери, че държавата ще е съакционер в частната банка за кратко и ще продаде обратно акциите на печалба!

18551

3

Нострадамус

12.06 2020 в 16:01

При бoрcoвa цeнa нa aкциитe нa ПИБ oкoлo 2,50лв. за акция , ББР ( борисоФФ ) ги купи зa 5 лв. акцията.
Това е зaгубaтa към днeшнa дaтa зa държaвaтa (Народа) около 100 млн. лeвa.

10571

2

Hissarion

12.06 2020 в 15:54

Пълен съпорт за Цеко!

5712

1

tough

12.06 2020 в 15:15

Хахаха, даже не си направиха труда да го замаскират малко. Ако и сега ни пуснат в чакалнята, значи тия еврочиновници са по-големи тиквуни и от нашите.