България има шанс само за един проект по плана "Юнкер"

Доклад сочи, че ще получим едва 38 млн. евро и то по съвместен проект с Гърция

OFFNews Последна промяна на 13 април 2015 в 14:22 9290 10

Жан Клод Юнкер, председател на ЕК.

България има шанс да получи финансиране само по един от общо 18 проекта, с които сме кандидатствали за финансиране по плана "Юнкер" на Европейската комисия.

Това става ясно от доклад на работната група по проектите, кандидатстващи за финансиране от Плана за стратегически инвестиции на ЕС за 2015-2017, съобщи БГНЕС.

Планът "Юнкер" (носещ името на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер) предвижда инвестиции на 315 млрд. евро в икономиката на 28-те държави от ЕС в следващите три години.

В работната група, изготвила доклада, влизат представители на ЕК, Европейската инвестиционна банка и държавите-членки на ЕС.

На 16 април на посещение в София ще пристигне заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентноспособността. Визитата на Катайнен е част от обиколката в държавите от Евросъюзо, на която се представя Планът за инвестиции. Заместник-председателят на ЕК Катайнен ще бъде приет от президента Росен Плевнелиев, от премиера Бойко Борисов, както и от вицепремиера Томислав Дончев и от икономическия министър Божидар Лукарски.

В края на 2014 г. България кандидатства за финансиране по плана "Юнкер" с 18 проекта на стойност над 3,5 млрд. евро. Шансовете засега са да получим едва 38 млн. евро, при това по съвместен проект с Гърция – изграждането на междусистемната газова връзка между двете страни, което би позволило България да получава природен газ, който ще се доставя до Солун по вода. Проектът е приоритетен за ЕС, с оглед осигуряването на енергийна независимост на държави като България, които в момента получават горивото единствено от Русия.

От доклада на работната група, която на база на стратегическите приоритети на ЕС, вече е подбрала примерни проекти, които ще получат финансиране, става ясно още, че интерконекторната връзка между България и Гърция би струвала 48 млн. евро (38 млн. евро, от които ще бъдат финансирани по плана "Юнкер").

В официална информация на българското Министерство на енергетиката от март т.г., обаче, индикативната стойност на газовата връзка е определена на 220 млн. евро., напомни БГНЕС. Разминаването би могло да се дължи и на факта, че посочените данни в доклада на Работната група за стойността на всеки от проектите са предварителни и подлежат на последващ преглед и изменение, преди окончателното одобрение за финансирането им.

Другите проекти, с които България кадидатства са основно от областта на инфраструктурата (строеж на скоростни пътища между Видин и Ботевград и Русе-Велико Търново, както и на магистралата София-Калотина), модернизация на ж.п. инфраструктура по направлението Русе-Варна и Карнобат-Синдел. Страната ни кандидатства още за изграждане на нова електропреносна мрежа, подмяна на ВиК на 40 общини, дори и с проект за саниране на панелните блокове.

В областта на обученията и иновациите кандидатстваме с проект за подпомагане на безработни студенти и развитие на бизнес в областта на информационните технологии. С част от проектите България кандидатства и по други финансови инструменти на ЕС – "Механизма за свързана Европа" и "Хоризонт 2020".

Подадените проекти от 28-те държави-членки по Инвестиционния план на ЕС са над 2000, като финансирането за тях би излязло над 1,3 трилиона евро.

От Доклада на Работната група за работа по проектите по плана "Юнкер" става ясно, че с най-големи шансове за финансиране са проектите, в които участие имат "старите" държави-членки на ЕС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.04 2015 в 09:18

Проектите не стават не защото са международни, а защото са скъпи и от типа "обновяване". Тези проекти нямат възвръщаемост за инвеститорите (саниране на панелки???). Плана Юнкер представлява заеми за проекти а не подарени пари. Така както са представени бг проектите, звучи по-скоро като изреждане за какво ще се харчи ~1 мрд евро заем към БГ, а не смислени проекти с ясна икономическа цел.

14.04 2015 в 06:51

ТЪПенчо,кадри имахме достатъчно и продължаваме да имаме само че работят за прогнилият капитализъм, в Булгаристан дори да искат да работят за жълти стотинки не им дават.
----
ТЪПенчо, в Холандия минималната надница е вече 12 евр., направи си сметка колко поста трябва да напишеш по 11.8 рубли за да хванеш надница на чистач!!!

13.04 2015 в 17:25

Няма име, те и евроатлантиците в Полша завалийките взели-дали за 25 години. От такива идиоти като тебе, които си мислят, че провалът на прехода е заради демокрацията, капитализма или Европа, вместо да осъзнаят, че провалът е в неосъществяването на горните три, не можем да излезем от блатото. Робът иска да е роб, да е управляван, да му се дава наготово, да работи за без пари в името на велика кауза. Вие просто не искате да сте свободни, отговорни, да работите, без да чакате на другите. И после ЕС виновен, щото малко бил давал. И това ни е много, чак се чудя въобще как ни дават пари за нещо.

13.04 2015 в 17:02

И аз мисля,че представените наши проекти за одобрение по плана Юнкер не са от такова голямо европейско измерение,а местно значение и трябва иначе да се финансират.Трябва друго яче да се мисли когато се правят тези неща.Но дали сме изпратили горе хора с друго мислене?

13.04 2015 в 16:42

И апропо - администрация != парламент и министри в министерски съвет. Тези проекти ги изготвят експертите в министерствата и местните структури за управление. За това положение не са виновни само чиновниците и политиците, а всички граждани на страната - от обикновения трол на сайта на Оффнюз, през продавачката в супермаркета, до най-големия IT експерт в София. Всеки със собствените си действия и бездействия е отговорен за нивото ни на развитие и соченето на пръсти без приемане на лична отговорност само прави течение.

13.04 2015 в 16:25

Точно ние няма от какво да мрънкаме. От 2007 насам сме допринесли с 2,5 млрд. евро за бюджета на ЕС. ОТ 2007 насам малко над 8 млрд. евро са се върнали обратно в нашия бюджет или около 4 пъти повече от планираните приходи от транзитни такси от Южен поток до 2043г. (след като от тях се приспаднат вноските за заемите от руски банки, които бяха уговорени за построяването на газопровода). Това, че имаме шанс само за 1 проект говори основно за качеството на създаване и управление на проекти в нашата администрация. Като обвинявате администрацията в Брюксел за нашия калпазанлък ставате космоновта, дето космоса му пречи.

13.04 2015 в 16:12

Няма леви,няма десни,нито гербери,сини,жълти,кафяви,червени,реформатори,трансформатори,де информатори и всякаква друга измет!!!!Омръзна ми/за вас не знам и не отговарям/ след 25 години реформи да се окажем тоалетното казанче на Европа в Европейсия шибан съюз и от нация в първата десятка в света по образованост да ни превърнат в циганите на Европа,чакащи поредната порция трохи от европейските фондове!!!!Как без да създаваме индустрия ще се справяме с безработица и ще осигуряваме икономически растеж????Как да има образовани професионални кадри след като потопихме индустрията си???Тотален провал сме ей,тотален провал!!!Недоумявам само откъде я имате тази увереност,че всичката ви е наред не знам и не мога да проумея!!!

13.04 2015 в 15:53

Всичко се съдържа в последния абзац.
"От Доклада на Работната група за работа по проектите по плана "Юнкер" става ясно, че с най-големи шансове за финансиране са проектите, в които участие имат "старите" държави-членки на ЕС."

Другите кучета ги яли. От хорски срам ще им отпуснем нещичко...евентуално ;)

13.04 2015 в 15:30

Пропуснати ползи за милиарди от Южен Поток и всичко останало, и накрая ни подхвърлиха 38 милиона (абсолютно смешна сума дори за мащабите на България) като евтините курви, каквито сме.

Казал съм и пак ще го кажа - всеки народ си заслужава съдбата. Хилядите запенени русофоби-евроатлантици, поглъщащи западната пропаганда лееща се последните 20 години заедно с куката дори без стръв - до това ни докарахте. И аз я поглъщах отначало, но вие продължихте и след като видяхте как бе направена приватизацията, и след Косово, и след Ирак, и след брадвата в АЕЦ Козлодуй, и след Либия, и след Сноудън...

Само ни пълнят с бежанци, взимат ни малкото останал работоспособен човешки материал, налагат ни гей бракове и толерастия към ислямизма, съдят ни за милиарди че забраняваме сепаратисти като ОМО-Илинден, сега и във война срещу Русия ни въвличат...

Пикаят върху нас, а евроатлантиците си мислят, че танцуват в дъжда.

Най-жалкото и безгръбначно подобие на държава в Европа - в момента това сме ние.

13.04 2015 в 14:53

Логично е проектът с най-голям шанс за одобрение да бъде и единственият, който има по-широко европейско измерение. Всичко останали проекти са локални, могат да бъдат финансирани с други механизми и поради това не са подходящи за Плана Юнкер.