Станишев призова планът "Юнкер" да заработи до юли

OFFNews 25 март 2015 в 17:40 2425 1

„Планът Юнкер е стратегическа инвестиция, която колкото по-бързо стартира, токова по-добре. Надявам се през лятото да заработи. Искаме да се изчистят всички критерии и механизми и да има прозрачност”. 

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев пред журналисти в Брюксел ден преди конференцията на евросоциалистите за икономическия напредък на Европа.

По думите му страните трябва да знаят какви точно са критериите, а Комисията да ги подпомогне в процеса на кандидатстване.

„Разговарял съм с много еврокомисари, които разбират, че държави като България могат да имат проблем с проектите. Затова предложих да има работни групи, които да съдействат за разработването им”, допълни той.

„Борихме се 5 г. този план да се случи. Той беше и ключово условие социалистите да подкрепят Комисията Юнкер”, заяви Станишев.

По думите му особено важен е регионалният баланс при одобряването на проектите.

„Нека страните от Централна и Югоизточна Европа да не останат в периферията. Разговарял съм по тези теми с премиерите на Чехия, Словения и Румъния, които да поставят въпроса на Европейски съвет. Говорих и с българския премиер, който да се присъедини към тяхната инициатива за баланс на проектите“, обясни Станишев.

„Необходима е нова политика, която европейските социалисти отстояваме в продължение на последните 4-5 години, акцентирайки върху нуждите от инвестиции – частни и публични. Да се инвестира в реален икономически растеж, в устойчиви работни места“, каза Станишев.

Той допълни, че това е причината за провеждането на утрешната мащабна конференция. Тя е с участието на комисаря по икономическо развитие Пиер Московиси, представители на синдикатите, министри на финансите и на труда и социалната политика от държавите-членки. Експерти от Америка и Япония ще представят техния опит за справяне с кризата, акцентирайки върху инвестициите.

„Това е едно от исканията на социалистите. Ние се борим за прогресивното развитие на Стария континент, за икономически растеж, за реиндустриализация, за разлика от политиката на ограничения на десницата. Хората трябва да знаят, че исканите от нас промени вече започват да се случват, защото без социалистите в ЕП и ЕК не може да се вземат ключовите решения”, подчерта той.
 
Станишев припомни, че от началото на икономическата криза, измъчила цяла Европа, десните са наложили политика, която се свежда само до рестриктивни мерки, орязващи най-вече социални придобивки.

„Тази политика не доведе до никакъв икономически растеж, а напротив – задълбочи всички противоречия в Европа, бедността нарасна неимоверно, както и безработицата. Отиваме към дефлация. Всичко това показва необходимостта от нова политика“, категоричен бе президентът на ПЕС.

По неговите думи само балансирането на бюджета не е гаранция за устойчиво развитие.

„Не можем да имаме устойчиви общества, които се развиват динамично, ако социалният аспект, който винаги е присъщ на европейския модел, бъде разрушен“, поясни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови