Кунева: Може да имаме 4 общи проекта с Румъния по плана „Юнкер“

OFFNews 17 януари 2015 в 13:46 9428 4

България и Румъния може да кандидатстват за финансиране по плана „Юнкер“ с четири общи проекта.

Това съобщи в Русе вицепремиерът Меглена Кунева, която беше на посещение в Румъния.

Кунева се срещна в Румъния с премиера Виктор Понта, с министри и представители на различни институции.

Два от проектите са за изграждане на мостове над река Дунав при Силистра - Калъраш и при Никопол – Турну Мъгуреле. Другите два проекта пък са за изграждане на хидросъоръжение на реката и за вертикален газов коридор „Север-Юг“.

Ще трябва да се състезаваме с Румъния и борбата ще е голяма, защото който първи подаде проекти по плана „Юнкер“, печели, обясни Меглена Кунева.

Вицепремиерът обясни още, че е впечатлена от работата на румънските структури за борба с корупцията.

И в България може да се направи такава структура, но трябва да се намери смел човек, който да я оглави и който да има смелостта да прилага закона. Политиците трябва да допуснат този човек да се появи. Ръководителите на румънската структура са били атакувани по всички линии, но са успели да устоят на атаките.

Смешно е да се твърди, че нямало корупция и политически натиск над съдебната система в България. Аз бях на правна комисия, двамата министри – на правосъдието и МВР, имат пълната ми подкрепа. Това е координирано усилие и политика на правителството. И двете стратегии имат голям потенциал. Отхвърлянето им е форма на мързел, посочи Кунева пред радио К2.

Разбирането за независимостта на антикорупционните органи от партиен натиск, липсата на страх, че работата на агенциите утре може да се обърне срещу сегашните управляващи, доверието в прокуратурата са решаващи за успеха на двата румънски органа. Над 60 % е доверието на румънското общество в антикорупционните им структури и то при намален бюджет,каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови