Аргументи ЗА влизане на България в еврозоната на разбираем език

OFFNews 30 октомври 2022 в 18:13 13996 7

Елисавета Белобрадова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Депутатката Елисавета Белобрадова в пленарната зала на Народното събрание.

Значително по-ниски лихви по държавните заеми, увеличени инвестиции, по-висок икономически растеж, по-ниски транзакционни такси при внос и износ, много по-добър кредитен рейтинг на страната ни. С тези и още аргументи народният представител от "Демократична България" Елисавета Белобрадова се включва в дискусията "за" или "против" влизане на България в еврозоната.

Публикацията ѝ е и по повод приетото тази седмица решение на Народното събрание да задължи Министерския съвет, в координация с БНБ, да ускори консултациите и преговорите с европейските институции, държавите членки на еврозоната и държавите в Механизма за обменните курсове, с оглед приемане на еврото с целева дата 1 януари 2024 г.

Темата за еврото служи в голяма степен за популистки идеи и притеснява хората, пише Белобрадова така обяснява необходимостта от говорене по темата на разбираем език. Тя нарича "лъжа и манипулация" твърденията, че с влизане в еврозоната България ще загуби финансовия си суверенитет и напомня, че сега левът не е независим - напротив, "закачен" е за еврото, защото страната ни е във валутен борд.

"Напротив, с еврото ще станем по-силни и думата ни ще се чува" - уверява Белобрадова и изтъква следните възможности за България от преминаване към еврото:

- участие на България във всички решения, които касаят еврозоната;

- тъй като левът не се счита за стабилна валута за разлика от еврото, повечето заеми се отпускат в евро, особено заемите за държавния дълг. Когато се отпуска заем в евро към страна членка на еврозоната, лихвите по заемите са значително по-ниски и в сегашния случай могат да стигнат до 1 милиард и половина по-малко, отколкото плащаме в момента. Ползата за българските граждани ще е огромна, тъй като ще останат свободни средства, които да бъдат вложени в политики;

- влизането в еврозоната ще подобри кредитния рейтинг на България. Лихвите по кредитите на домакинствата и фирмите като станат по-ниски. Това ще има пряк положителен ефект веднага;

- транзакционните такси при износ и внос на стоки ще намалеят. Това също ще е от огромна полза за всички;

- влизането е еврозоната ще ни даде възможност за получаване на кредити от Европейската централна банка;

- влизането в еврозоната е предпоставка за по-висок растеж на икономиката;

- присъединяването към еврозоната е абсолютна предпоставка за увеличение на инвестициите в страната.

"Няма съмнение, че България трябва да предприеме тази стъпка. Страната ни работи в тази посока вече повече от 10 години. На прага сме на това историческо събитие. Демократична България гласува за това решение с ясната визия за икономически по-стабилна България", завършва Белобрадова.

Георги Ганев, снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Мнение по темата изрази и бившият депутат от ДБ и преподавател в Стопанския факултет на Софийския университет Георги Ганев:

"По повод споровете за членството в еврозоната, напоследък ми се мотае една мисъл в главата.

Тази мисъл е основана на нещо, често повтаряно от моя професор Дъглас Норт. Той казваше, че идеята, че днес богатите общества са забогатели в дългосрочен план като са реализирали по-голям растеж от днес бедните общества, не отговаря на историческите факти. Когато растат, и днешните богати общества, и днешните бедни общества, винаги са расли със сравнително еднакви темпове. Не там е разликата. Разликата е в това какво се случва при лоша конюнктура, по време на неизбежно настъпващите поради законите на бизнес цикъла рецесии и спадове. Тогава, и само тогава, днес богатите общества спадат малко, удържат спада в някакви граници, след което като се разведри обстановката пак поемат към растеж. Докато при същите неблагоприятни обстоятелства днес бедните общества се срутват стопански почти до основи и след това започват да растат, но от дълбоки низини. Там е разликата.

Какво общо има това с членство на България в еврозоната?

Ами общото е следното: аргументи против членството има различни, но всички смислени (да, има и смислени аргументи против!) от тях се опират на твърдението, че в момента и подредбата на паричния режим (валутен борд), и управлението (разбирай, хората управляващи международните резерви и дълговите експозиции на България) са, или поне изглеждат, по-умни от тези в еврозоната. Накратко, в момента българската парична среда се управлява по-умно от по-умни хора, отколкото това се прави в еврозоната.

Да приемем, че е така. Аз нямам никакъв проблем да приема, че в България има хора и по-умни, и по-способни от европейците.

Проблемът ми е, че в България също така има и по-тъпи, и по-зловредни хора, отколкото в Европа.

Проблемът не е, че европейците не са по-умни от нас и при определени обстоятелства нещо у нас може да се прави по-добре и по-умно, отколкото в Европа и в момента управлението на паричната среда изглежда точно така.

Проблемът е, че у нас тъпаците и зловредите са много по-тъпи и по-зловредни от същия тип хора в Европа. В България тъпотията и зловредството нямат дъно, докато в Европа имат. (На въпроса защо, отговорът е скучен до втръсване: защото краставицата е 98% вода, пардон, защото върховенство на закона и правилата). Да, понастоящем умни и добронамерени хора управляват паричната среда в България и определено по-малко умни хора го правят в еврозоната. Но какво ще се случи, когато (вероятност на това бъдещо несигурно събитие: много висока) клика бездънни български тъпаци или зловреди (или, типично за България, и двете) поеме юздите?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

KrasimirL

31.10 2022 в 14:25

Ние сега мислим как да влезем или да не влезем в еврозоната, която е обединение ЕС. Но ЕС ще влезе в обединение СЕВЕР, където парична единица на целия СЕВЕР ще е доларът, в който ще влезе ЕС, Северна Америка, Руската федерация след Путин, както и Китай и Монголия. Това е бъдещето на света и то скорошно бъдеще. А колко съпротива има, само за да приемем еврото. А доц.Сарийски е с марксистки убеждения, с идеи за експлоатация на работници и капиталисти. А капиталиста е противоречив. Той е хем частник, хем общественик и трябва правителството да го кара да работи за обществото, като "върти" капитала си.Тогава той работи за обществото.

700

5

Буда Банкянски

31.10 2022 в 10:34

Аргументи "ПРОТИВ" влизане : всички материали, публикувани от доц.Сарийски ! От тях лъха здрав разум , докато от лаенето на тези "ЗА" се чуват само изтъркани клишета !

11529

4

borislavus1

30.10 2022 в 23:32

Влизането в еврозоната ще е относително леко и организирано.
Мен повече ме интересува излизането. Влизане в път без изход е опасно!
Вечен ли е ЕС? Еретичен въпрос.
Така едно време се строеше социализЪма и коунизЪма и беше еретично и опасно за питаш какво ще стане ако не се построи. Резултатът е 2 загубени поколения и 1/3 от населението.

200

2

Koci Don

30.10 2022 в 22:56

Поредния пропаганден пасквил и задължително едно тролче отдолу, а може и просто да е ограничен до болка жълтопаветник

22548

1

dolivo

30.10 2022 в 21:14

Аргументите против не са логични, дори не са истински емоционални, а користно насадени

българката и българинът им харесва да пътуват свободно, да има работа, да им е лесно да са разплащат, да плащат по малко при нужда от заем

Същевременно, манталитета е да се подлъгваме по крив патриотизъм, зле премислена дружба без никакво покритие, и някакви мераци да си велик, при положение че величие постигат българи в силна икономика, както се вижда от всички емигрирали успели такива

Дайте да си свършим работата и да дадем на българите в България шанса да са велики всеки един.

Еврото е един от инструментите, важни за постигането на това

За съжаление финансовата дисциплина около това, би натиснала някой мошеници династични да им се осветлят бъкиите и връзките с Раша.