Пеканов: Остава възможна датата 1 януари 2024 г. за влизане в Еврозоната

OFFNews 09 октомври 2022 в 11:02 1554 0

Атанас Пеканов

Снимка БГНЕС

Атанас Пеканов

Остава възможна датата 1 януари 2024 г. за влизане в Еврозоната, каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването "Събуди се" по Нова тв.

По отношение на инфлацията обстановката е такава в цяла Европа, всички страни имат високи темпове на инфлация, не смятам, че инфлационният критерий ще ни попречи за Еврозоната, коментира Пеканов.

Ние продължаваме да работим по зададения от редовния кабинет индикативна дата 1 януари 2024, но трябва да се подготвят стъпки, за да намалим рисковете, Подготвяме техническата работа, ще се изисква обаче и политическото решение, именно там се надявам и смятам, че има голямо мнозинство в парламента това да се случи, отбеляза той.

Не смятам, че трябва да има обратен завой по темата за Еврозоната, каза още той и допълни, че голямата част от партиите смятат, че България трябва да влезе в Еврозоната.

Пеканов обясни още, че колегите му в Министерството на финансите работят по следващия държавен бюджет. Той отбеляза, че е много важно да се приеме нов бюджет за следващата година. Не можем да влезем в новата година със стария бюджет, икономическата обстановка е много различна и трябва да се реагира адекватно, посочи служебният вицепремиер.

Той припомни, че тази седмица са одобрени и четири от оперативните програми – „Иновации и конкурентоспособност“, „Околна среда“, "Транспорт" и "Техническа помощ", на стойност 5,5 милиарда евро, огромна по думите му сума, която в следващите години ще бъде на разположение на българската икономика.

През следващите седмици се очаква да дойдат 2,7 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост. Пеканов уточни, че общо 21 от 22 законодателни мерки по плана са готови, някои са приети в МС, не е готов само Законът за енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови