Плевнелиев бе избран за политик на годината

Юлиан Христов 15 декември 2012 в 13:30 2363 5

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

За втори пореден път президентът Росен Плевнелиев беше избран за политик на годината в традиционната класация на Дарик.

Държавният глава събра най-много точки (14), след като беше обобщен вота на всички, имащи право на глас в нея. Това са слушателите на Дарик, читателите на сайта Dariknews.bg, както и най-влиятелните медии у нас и досегашните носители на отличието.

Отказвам да бъда пощенска кутия. Нека седнат в парламента и решат проблемите, така държавният глава коментира пред радиото исканията за отмяна на забраната за пушенето в заведенията. Според него не може позицията по този въпрос да бъде променяна постоянно и депутатите трябва веднъж завинаги да вземат решение. По думите му, лутането напред-назад създава по-голям проблем за бизнеса, отколкото въведената забрана. Президентът се обяви твърдо против отпадането на забраната и оцени позицията на здравния министър Десислава Атанасова, която също подчерта, че ходът е нелогичен. Президентът каза, че не е проблем да наложи вето на закона, ако парламентът гласува да се върне тютюнопушенето на публични места, но подчерта, че иска убедителни аргументи. "Трябва прогнозируемост. Отказвам да съм пощенска кутия за нерешени проблеми", категоричен беше президентът.

Плевнелиев коментира и темата "Белене". "Само това, че на площадката в „Белене” липсва инфраструктура, държавата ще трябва да извади от джоба си още 2 млрд. евро допълнително", каза той.

„В „Белене" няма нищо, в „Козлодуй” има всичко. Там има мрежи, там има специалисти, има системи, има традиции. Аз не считам, че 2 млрд. евро са малко пари. С тези пари само, за да изградим несъществуваща инфраструктура на една втора централа, каквато според мен не ни трябва, ние ще лишим икономиката от един изключително важен ресурс”, обясни президентът.

Плевнелиев е на мнение, че ако ще правим референдум за АЕЦ „Белене”, след това ще трябва да правим и за магистрала „Хемус”, „Черно море” и за други важни за нас проекти. „Това е безкрайно непродуктивен подход, който застрашава демокрацията, защото демокрацията казва, че институциите трябва да си носят отговорността, а парламентът като висша институция на държавата трябва да се произнесе по стратегически казуси на държавата, а не определени проекти”, смята той.

Президентът категорично заяви, че подкрепя въпросът за „Белене” такъв какъвто е. По думите му не бива хората да се демотивират, а този въпрос е логическа последователност на действията на много правителства досега. „Именно, защото през 2010 година България направи своята стратегия за енергетиката. В тази стратегия е предвидено изграждането и разширяването на ядрени мощности”, подчерта той, цитиран от "Фокус".

На базата на получените гласове при гласуването за политик на годината след Росен Плевнелиев в класацията се подреждат еврокомисар Кристалина Георгиева и лидерът на БСП и Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, които са с еднакъв брой точки (11) и си делят второто място, макар че при вота на слушателите на Дарик и читателите на сайта Dariknews.bg Станишев е първи.

В анкетата за събитие на 2012 година първото място е за атентата в Бургас, при който през лятото загинаха седем души, сред тях и атентаторът-камикадзе. На второ са дебатите около проекта "АЕЦ Белене", довели до организирането на първия в новата ни история референдум, който предстои през януари (7 точки).

Три събития си делят третото място с по равен брой 6 точки. По азбучен ред това са: бедствията в Перник, село Бисер и Витоша, забраната за пушене на закрити обществени места, която е на път да бъде отменена малко повече от шест месеца след като влезе в сила, и икономическата криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови