Нов екопротест иска наказания за греховете в ски зона Банско

24 януари 2013 в 20:41 3711 6

Сцена от първия протест в защита на Иракли. Снимка: Сергей Антонов
Сцена от първия протест в защита на Иракли. Снимка: Сергей Антонов

"Вторник, 29.01.2013 отново излизаме, за да защитим не само Иракли, но и цялото останало Черноморие, незасегнато все още от бетона. Излизаме да защитим и Пирин. Излизаме да защитим душите и държавата си - от бетона, лъжата, лицемерието и беззаконието!"

Това обявиха в социалната мрежа Фейсбук организаторите на нов екопротест в София под наслов "Долу ръцете от природата!"

За разлика от последните два протеста, новият ще се проведе изцяло в следработно време. Шествието се събира от 18.30 в паметника на Патриарх Евтимий (Попа), а трасето му ще е по-дълго и този път ще обхване столичното ларго (пл. "Независимост"), където са Министерският съвет и президентството, преди да акостира пред Народното събрание.

"Ще протестираме, защото продължава нищо да не се случва! Всъщност случва се. Уж спряха строежа на Иракли, но непрекъснато получаваме сигнали, че там продължава да се строи, а и спирането е само докато отстранят нарушенията. Какво като се откриха злоупотреби и инвеститорът е некоректен. Строежът най-вероятно ще продължи. Вече шеста година държавата отказва категорично да защити един от символите на гражданското общество. Нима се надяват будните граждани да изчезнат?

"А къде е наказанието за "Юлен"? Какво се случва с некоректния инвеститор, унищожил Банско и Национален парк Пирин и доказано надстроил над разрешеното? За него няма и няма санкции години наред, а сега може да му се разреши и още. В момента "Юлен" правят планове не само за застрояване на Национален парк Пирин, но и за още повече застроявания на Банско... апетитът идва с яденето, нали така? А после нови застроявания на Пирин, за да се оправдаят застрояванията в Банско и после пак в Банско и така докога?"

Какво се случва и с Природен парк Странджа - там Върховният административен съд пренебрегна Орхуската конвенция, за да се разреши застрояването между Царево и Резово с над 50 хиляди нови легла. Нима българският съд има правото да се изсмее на международните регламенти и на мнението на хиляди будни граждани, които пазиха Странджа преди години?"

Исканията на протестиращите

- Прекратяване на концесията на фирма "Юлен" в Банско - "защото некоректният инвеститор трябва да бъде санкциониран. Всичко друго е проява на двоен стандарт от страна на управляващите! Не може да има наказание за едни, а да няма - за други и законите да се спазват избирателно. Да се налага глоба на наемателя на плажа Корал за нарушенията, които е допуснал, но да се прави всичко възможно да се покрият престъпленията на "Юлен" АД в Национален парк Пирин!"

- Създаване на национален парк "Българско Черноморие" като дългосрочна гаранция за защитата от застрояване на все още дивите морски плажове: Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро-Св.Ана, Крапец, Поморие, Шабленски езера, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между „Перла” и резерват „Ропотамо”)  - "защото вече не вярваме, че ще ни оставят дивите плажове незастроени"

- Законови промени, осигуряващи достъп до информация и правосъдие във връзка със строителни актове - строителни разрешения, подробни и общи устройствени планове -  "за да можем да спираме и обжалваме подобни строежи преди да дойдат багерите и да ни поставят пред свършен факт"

"И вече не вярваме на успокояващи и нищо не значещи промени в законите, след като продължават да ни отнемат в тях най-важното - гражданските права и възможност за граждански контрол! Нито ще повярваме на полуобещания, които целят да ни хвърлят прах в очите докато междувременно продължават всякакви процедури за унищожаването и застрояването на дюните, защитените територии и зони.

Затова нека всички, които милеят за Иракли, Пирин, Странджа, Витоша, Камчийски пясъци и всички застрашени територии и зони в България да се съберем отново и да извикаме силно: "Долу ръцете от природата ни! Оставете я на мира веднъж завинаги!", заявявиха организаторите на предстоящото шествие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата