БСП внесе проектозабраната за строежи по морето

24 януари 2013 в 19:18 1673 0

Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

Предложение за налагане на мораториум върху всички разпоредителни сделки и строителни дейности в имоти в крайбрежните плажни ивици е внесла парламентарната група на БСП в народното събрание. Това съобщи днес председателят на парламентарната група на Коалиция за България и на БСП Сергей Станишев.

Левицата предлага мораториумът да обхваща плажовете Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос, брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо", Белите скали, Боата, Яйлата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

В унисон с исканията на природозащитните организации БСП  настояват още екоминистерството да обяви всички тези плажове за защитена територия - национален парк "Българско Черноморие". Повод за това искане станаха последните скандални случаи на застрояване на дюните в Несебър, както и на два от все още дивите плажове в страната - Иракли и Корал. Сделката за дюните в Несебър, реализирана в края на 2012 г., но започната при предишното управление на тройната коалиция, стана повод за мащабна проверка на всички сделки с гори, сключени от 2003 г. досега. Самият Станишев бе поканен за изслушване в парламентарната комисия на Яне Янев в качеството си на бивш премиер, чието управление също е сключило огромен брой такива сделки. На два пъти обаче лидерът на левицата отказа да се яви пред комисията.

Проекторешението предвижда задължително да се изработят специализирани карти на Черноморското крайбрежие, обясни днес Станишев. То също така се предлага министерството на регионалното развитие да бъде ангажирано със създаване на регистър на имотите частна и публична държавна собственост, разположени на разстояние до 2 км от брега (зона А и Б на черноморското крайбрежие), добави той.

Идеята е мораториумът да е в сила до обявяването на крайбрежния национален парк, обясни депутатът от левицата Димчо Михалевски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови