Гаф на СУ направи проф. Пимпирев първия, стъпил на Южния полюс

Последна промяна на 08 януари 2013 в 12:56 2769 3

Груба грешка направи Софийският университет в съобщението си за пристигането на проф. Христо Пимпирев на Южния полюс.

В заглавие на съобщение от пресцентъра, изпратено до медиите, се казва, че професорът е „първият българин, стъпил на Южния полюс“.

Първият българин, стъпил на Южния полюс, е писателят и журналист Стефан Груев. Това се случва през 1970 година. Вторият българин, стъпил на Южния полюс, е Стефан Пашов.

В имейла от Алма матер смущава още нещо – след края на текста пише: „Източник: dir.bg”.

Не е ясно защо пресцентърът на най-старото българско висше училище използва не собствена, а преписана от сайт информация за експедиция, в която участва един от професорите на СУ – проф. Христо Пимпирев - третият българин, стъпил на Южния полюс.

Проверка на OFFNews показа, че материалът, изпратен ни като имейл, действително е взет от dir.bg. Там обаче заглавието е вярно и гласи: „За първи път българско знаме се развя на Южния полюс“.

OFFNews изпрати запитване до СУ с въпроси откъде е взета информацията за "първия българин", стъпил на Южния полюс и защо под текста в имейла пише "Източник: dir.bg". Отговорът гласи: "За момента това е информацията, която имаме, по-късно ще бъде уточнена и допълнена и ще Ви изпратим ново прессъобщение".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.01 2013 в 22:40

И на мен да ми платят и аз ще отида. Спал съм и на по-сурови условия.

08.01 2013 в 16:06

Това ми било университет... Ама иначе не признават дипломи от световно признати университети. Калъфи... :)

08.01 2013 в 13:17

Ми, щото хуманитарии:)) Поне аз не съм чувал Физическия факултет да е обявил независимост от Университета, значи можеха да питат не "по форумите", където обикновенно пише глупости, ами например в катедрата по метеорология.